ThreatExchange, Platform Facebook untuk Membanteras Jenayah Siber

ThreatExchange-Platform-Dibuat-Facebook

Teknologi yang berkembang pesat memberi kesan positif kepada aktiviti masyarakat moden. Dengan memanfaatkan teknologi, berbagai kegiatan dapat dilakukan secara bergerak tanpa harus terhambat oleh jarak dan waktu. Walaupun begitu, perkembangan teknologi juga nampaknya memberi kesan negatif yang tidak dapat dielakkan. Salah satu kesan negatif yang sering kita hadapi adalah #kejadian jenayah.

Jenayah siber datang dalam pelbagai bentuk dan tujuan. Ada penjenayah siber yang cenderung untuk memperkaya pengetahuan peribadi, tetapi ada juga penjenayah siber yang bertujuan untuk memperoleh keuntungan dengan merosakkan sistem rangkaian tertentu.

Terdapat banyak cara yang diambil untuk mengatasi jenayah siber yang berleluasa. Usaha ini juga dilakukan oleh #Facebook dengan melancarkan platform ThreatExchange, platform khas untuk menangani jenayah siber di dunia maya.

Latar belakang pembentukan ThreatExchange

Diilhamkan oleh akaun Facebook yang sering "dikintip" oleh pengguna Facebook yang lain, dari situlah muncul idea syarikat Facebook untuk mula menyelesaikan konsep ThreatExchange. Inti dari konsep ThreatExchange adalah bagaimana syarikat dan pemain IT dapat mencari dan mengesan kehadiran jenayah siber yang sering mengintip dan bahkan mencuri maklumat penting dari sistem IT. Idea dan konsep ThreatExchange yang dimuktamadkan kemudian secara rasmi diperkenalkan pada bulan Mac 2014.

Artikel lain:  Ini Cara Mencari Akaun Palsu di Facebook, Berhati-hatilah dengan Jenayah Siber!

Tujuan ThreatExchange

ThreatExchange adalah projek serius yang dibentuk oleh Facebook dengan tujuan untuk mengurangkan kerugian akibat jenayah siber yang berleluasa di dunia maya. Objektif utama ThreatExchange adalah untuk mengumpulkan para pelaku dunia IT untuk bekerjasama dalam meneliti dan menyumbang untuk menyelesaikan masalah jenayah siber.

Penggunaan ThreatExchange membolehkan semua pemain IT berkongsi maklumat terkini mengenai perkembangan serangan jenayah siber yang berleluasa di dunia. Usaha ini diharapkan dapat menjadi jalan keluar untuk membangun sistem IT yang lebih selamat dan lebih dipercayai dari serangan jenayah siber.

Biasanya ancaman jenayah siber tidak hanya tertumpu pada menyerang sistem. Contoh konkrit adalah serangan Malware yang boleh mengganggu sistem syarikat bersaiz besar Facebook, Tumblr, #Twitter, Yahoo dan sebilangan syarikat besar lain. Ini kemudian digerakkan Facebook untuk menjalin kerjasama untuk mewujudkan keselamatan siber dengan lebih baik.

Mari Mula Mencuba Menggunakan ThreatExchange

Sekiranya kami berminat untuk mencuba perkhidmatan yang disediakan oleh ThreatExchange, kami dapat segera mengakses URL. Di laman URL ThreatExchange, kami akan diperkenalkan dengan konsep dan matlamat yang ingin dicapai oleh ThreatExchange.

Selain itu, kami juga boleh mencuba ThreatExchange versi beta dengan mengisi identiti nama, tajuk dan akaun e-mel perniagaan yang kami gunakan. Kami akan diberi 2 pilihan, iaitu menggunakan perkhidmatan data ancaman untuk meningkatkan keselamatan sistem kami atau pilihan lain untuk menyumbang untuk memberikan maklumat mengenai ancaman jenayah siber terkini. Data ancaman adalah kerangka yang menyimpan maklumat ancaman siber yang diindikasikan telah mengalami serangan jenayah siber sehingga memerlukan proses analisis mendalam untuk memastikan keamanan maksimum.

Pembangunan dan Kemajuan ThreatExchange

Walaupun diklasifikasikan sebagai projek platform baru, ThreatExchange telah mendapat sokongan dan sumbangan dari sejumlah syarikat besar seperti Dropbox, Pinterest, Bitly, Tumblr, Yahoo dan Twitter. Rancangan ThreatExchange seterusnya adalah melibatkan lebih banyak syarikat IT seperti #Instagram dan #LinkedIn sehingga mereka dapat memerangi peningkatan jenayah siber yang membahayakan dan merosakkan sistem IT.

Baca juga:  Kenali 3 Karakter Umum Pengikut di Media Sosial

Semua pengguna, pelaku dan syarikat IT pasti akan dirugikan oleh perkembangan pesat jenayah siber. Oleh itu, ini adalah masa yang tepat untuk kita mula mengenali definisi dan ancaman jenayah siber untuk mewujudkan dunia IT yang lebih selamat dan lebih dipercayai. Teliti sebelum mengakses perkhidmatan #internet supaya kita dapat meminimumkan risiko penyebaran jenayah siber di dunia maya.

Artikel Berkaitan