Facebook Membangunkan Format Iklan Cinemagraphs Lebih Menarik

Facebook-Develop-Format-Ads-Cinemagraphs

Potensi dunia pengiklanan digital kini berkembang pesat. Bahkan tidak mustahil untuk beberapa waktu yang akan datang, potensi untuk iklan digital akan mengubah dominasi iklan media elektronik seperti televisyen.

Sekiranya anda memperhatikan salah satu kelebihan televisyen sebagai media pengiklanan, selain jumlah penonton yang sangat tinggi, iklan televisyen dengan format videografi tentunya lebih menarik jika dibandingkan dengan iklan digital, yang kebanyakannya masih dalam bentuk teks atau gambar. Inilah yang mendorong perniagaan pengiklanan dalam talian untuk terus mencipta inovasi dalam format iklan digital yang lebih menarik dan berkesan.

Seperti yang dikembangkan oleh media sosial # Facebook, syarikat milik Mark Zuckerberg dikhabarkan akan mengeluarkan format iklan baru untuk perkhidmatan Iklan Facebook, Cinemagraphs. Bagi rakan sekerja yang biasa dengan dunia reka bentuk visual, mereka sudah mengetahui apa itu Cinemagraphs. Dan apa yang jelas ialah format penggabungan antara foto dan video pasti akan membuat mata kita tidak bosan melihatnya.

Artikel lain:  Iklan Facebook berbanding Google Adwords, Mana Yang Lebih Berkesan?

Pawagam, Ringkas Namun Menarik

Sebelum membincangkan format iklan Facebook terkini, ada baiknya kita mengetahui terlebih dahulu seperti apa seni visual Cinemagraphs. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, Cinemagraphs hanyalah gabungan bentuk visual foto dan video. Secara lebih terperinci, Cinemagraphs adalah karya visual yang pada asasnya merangkumi gambar objek atau foto. Tetapi di dalamnya memasukkan gerakan dalam gerakan yang akhirnya kelihatan seperti video.

Bahagian bahagian yang kelihatan seperti videopun juga tidak banyak, tetapi hanya sebagai pemanis sehingga foto itu kelihatan hidup dan kelihatan lebih artistik. Oleh itu, banyak pakar reka bentuk visual merujuk kepada Cinemagraphs sebagai karya separuh foto setengah video atau separuh foto dan separuh video.

Apa yang menjadikan Cinemagraphs termasuk dalam kategori gambar adalah peluasan, .gif. Jadi anda boleh mengatakan karya visual dapat dibandingkan dengan fail gambar bergerak tetapi pembuatannya lebih kompleks. Dari segi hasil, Cinemagraphs pasti akan menghipnotis kita untuk terus dan terus melihat perincian menarik.

Penggunaan Cinemagraphs dalam Bidang Iklan Digital

Facebook sebenarnya boleh dikatakan ketinggalan dari segi penggunaan format Cinemagraphs sebagai iklan digital. Kerana format iklan yang unik sebelumnya dikembangkan oleh 2 pakar dalam bidang reka bentuk dan iklan iaitu Kevin Burg dan Jamie Beck. Kedua-dua artis ini pertama kali memulakan penggunaan Cinemagraphs sebagai media pengiklanan.

Salah satu iklan pertama yang mereka buat dengan konsep tersebut adalah pengiklanan produk kacamata jenama Armani. Di samping itu mereka juga telah melatih beberapa projek iklan dalam talian dari beberapa jenama besar seperti Saks Fifth Avenue, Lincoln Motor Co., dan Chopard.

Dan tanpa disangka format iklan dianggap berjaya menarik perhatian pengguna. Selain itu, kedua-dua Kevin Burg dan Jamie Beck juga secara rutin menyiarkan karya Cinemagraphs di akaun Tumblr mereka. Dari situ, semakin banyak jenama dunia telah melihat dan terkesan dengan konsep tersebut. Banyak pemain dalam industri periklanan digital mendakwa bahawa Cinemagraphs mempunyai potensi besar dan akan digunakan secara meluas dalam masa terdekat, Facebook juga merupakan salah satu yang memanfaatkan potensi ini.

Baca juga:  ThreatExchange, Platform Facebook untuk Memerangi Jenayah Siber

Digunakan pada perkhidmatan Iklan Instagram dan Facebook

Dalam salah satu produk minuman Coca-Cola milik Cinemagraphs oleh Kevin dan Jamie, gelembung soda dipaparkan dalam botol Coca-Cola yang kelihatan sangat segar dan membuat kita haus ketika melihatnya.

Inilah yang ingin dicapai oleh setiap pengiklan, bahawa iklannya bukan sahaja menarik orang untuk melihat tetapi akan terus dilihat. Ini adalah nilai tambah untuk iklan Cinemagraphs yang dipercayai oleh Facebook akan segera berkembang. Dan jangan tunggu lama-lama, beberapa waktu lalu pengguna #instagram sudah dapat melihat beberapa gambar Cinemagraphs yang muncul di perkhidmatan rangkaian perkongsian foto.

Pada satu ketika bahagian periklanan Facebook menyatakan kepercayaan bahawa lebih banyak jenama perniagaan ingin mencuba menyiarkan gambar dengan konsep yang serupa. Dan kemudian setelah tempoh pengembangan yang dilakukan dengan Kevin dan Jamie selesai, Facebook akan memperhebatkan penggunaan format tersebut bukan sahaja di media sosial Instagram tetapi juga perkhidmatan Iklan Facebook.

Industri digital memang memerlukan aktivisnya untuk selalu berfikir dan bertindak secara kreatif. Semoga komen di atas dapat memberi inspirasi kepada anda semua rakan sekerja, terutama mereka yang terlibat dalam industri digital.

Artikel Berkaitan