10 Aplikasi Pembersih RAM Terbaik untuk PC dan Android

Aplikasi Pembersih RAM

Aplikasi pembersih RAM pasti akan diperlukan oleh pengguna PC dan telefon pintar Android untuk mengoptimumkan prestasi peranti mereka.

Kerana proses aplikasi latar yang berjalan dan pemasangan pelbagai aplikasi dan penggunaannya adalah penyebab peranti PC atau Android berfungsi lebih lambat.

Penambahan ciri dan kemas kini OS pada PC atau Android yang menggunakan beberapa sumber pada peranti juga boleh menyebabkan peranti menjadi perlahan atau bahkan menggantung .

Lalu, bagaimana mengekalkan prestasi telefon pintar PC atau Android yang masih lancar dan pantas? Salah satu cara adalah dengan menggunakan aplikasi pembersih RAM untuk PC atau HP.

Baca juga: Memahami RAM

Aplikasi RAM Cleaner untuk PC

Sebenarnya terdapat banyak perisian pembersih RAM atau aplikasi untuk PC. Dari sekian banyak pilihan, terdapat 5 aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk membersihkan RAM PC.

1. WiseCleaner

WiseCleaner adalah aplikasi pembersih RAM yang sangat disarankan oleh pengguna PC. Dengan aplikasi ini, kita dapat menghapus memori yang tidak digunakan sehingga prestasi PC menjadi lebih optimum.

Aplikasi pembersihan RAM untuk PC

Menurut banyak pengguna, aplikasi WiseCleaner adalah aplikasi yang selamat dan mudah digunakan. Apabila ia akan berfungsi, aplikasi ini akan membuat fail sandaran untuk menjangkakan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini.

WiseCleaner dapat digunakan secara percuma dengan ciri-ciri yang cukup memenuhi syarat untuk membersihkan RAM PC. Selain itu, aplikasi ini juga mempunyai fitur tambahan seperti pemulihan data, pencuci cakera, menyembunyikan folder, membersihkan pendaftaran, dan lain-lain.

Muat turun WiseCleaner

2. Penjagaan Sistem IObit Advanced

Advanced SystemCare Free adalah alat serba boleh dari utiliti PC. Aplikasi ini mempunyai sekumpulan alat pengoptimuman yang hebat, seperti; Pembersihan PC, defragmenter, pembaikan pendaftaran, penyahpasang, dan banyak lagi.

Penjagaan Sistem IObit Advanced

Sekiranya anda tidak mempunyai perisian keselamatan dan tweaking, maka ada baiknya anda mencuba aplikasi ini. Advanced SystemCare dapat digunakan untuk memperbaiki kesalahan sistem dan memangkas data pada HDD.

Pengguna Advanced SystemCare mempunyai pengalaman yang sangat pelbagai ketika menggunakan aplikasi ini. Sebilangan pengguna mengatakan kekurangan aplikasi ini adalah bahawa pelbagai ciri yang ditawarkannya mesti dipasang secara berasingan.

Aplikasi ini dapat diperoleh secara percuma, tetapi untuk penggunaan yang lebih optimum hanya dapat diperoleh dari fitur berbayar.

Muat turun Advanced SystemCare

3. Mekanik Sistem Iolo

Sistem Mekanik adalah aplikasi untuk mengoptimumkan peranti PC dengan sistem operasi Windows. Aplikasi ini dapat digunakan untuk membersihkan, mempercepat dan menstabilkan PC, membersihkan RAM, dan membuat sistem PC lebih tersusun.

Mekanik Sistem Iolo 

Dengan Sistem Mekanik, kita dapat membersihkan data cache yang sering menjadi masalah dalam proses CPU komputer. Dengan cara itu, peranti komputer dapat berfungsi dengan lebih optimum.

Aplikasi ini juga dapat digunakan untuk memperbaiki berbagai masalah atau kesalahan yang terjadi pada PC, serta menjaga keamanan PC dari serangan virus.

Muat turun Mekanik Sistem

4. Razer Cortex: Game Booster

Sekiranya anda seorang pemain permainan dan mengalami kelewatan ketika bermain permainan, maka tidak ada salahnya mencuba perisian Razer Cortex: Game Booster.

Aplikasi pembersihan ram

Razer Cortex adalah aplikasi pembersih RAM yang memberikan peningkatan prestasi permainan, prestasi sistem, dan kemampuan untuk memberikan pengalaman permainan terbaik dengan satu klik.

Terdapat beberapa ciri yang sangat baik yang ditawarkan oleh aplikasi ini, iaitu;

 • Mempercepat prestasi PC
 • Mudah digunakan secara automatik
 • Permainan telah menjadi lebih lancar
 • Maklumat mengenai promo permainan.

Muat turun Razer Cortex

5. CCleaner

CCleaner adalah aplikasi pembersih RAM untuk PC Windows yang dapat digunakan secara percuma. Aplikasi ini digunakan untuk membersihkan registri pada PC sehingga prestasi komputer menjadi lebih baik dan lebih cepat.

Ram pembersih CCleaner

Aplikasi ini mempunyai ciri penting yang sangat berguna, iaitu alat untuk membersihkan cache yang ditinggalkan oleh program penyemak imbas ketika pengguna melayari internet.

Selain itu, aplikasi ini juga memiliki fitur yang dapat digunakan untuk memulihkan file yang hilang, serta privasi dan pelayaran privasi file.

Muat turun Aplikasi CCleaner

Aplikasi RAM Cleaner untuk Android

Selain PC, aplikasi pembersihan RAM juga digunakan untuk smartphone Android. Berikut adalah beberapa aplikasi terbaik untuk membersihkan RAM Android anda:

1. Pembersihan Avast

Pengguna Android sudah tentu biasa dengan produk Avast yang satu ini. Avast Cleanup, sebuah aplikasi untuk membersihkan dan meningkatkan kelajuan RAM pada peranti Android.

Pembersihan Avast

Pengguna Avast Cleanup dapat menyingkirkan fail yang tersisa dan aplikasi yang tidak digunakan. Dengan mengeluarkan sampah dan cache dari telefon bimbit, prestasi peranti Android menjadi lebih optimum.

Aplikasi ini membolehkan pengguna melakukan imbasan ruang penyimpanan dengan lebih mendalam. Sehingga proses membersihkan sampah dan fail yang tidak digunakan menjadi lebih optimum yang memberi kesan pada prestasi Android yang lebih baik.

Muat turun Pembersihan Avast

2. Pembersih AVG

AVG Cleaner adalah aplikasi pembersih RAM yang dapat membersihkan sampah dan menjimatkan bateri pada peranti Android.

Pembersih AVG

Dengan aplikasi ini, pengguna dapat mengurus dan mengoptimumkan prestasi peranti Android dengan lebih mudah dan cepat.

Beberapa ciri utama AVG Cleaner adalah;

 • Keluarkan aplikasi pra-pemasangan
 • Bersihkan sampah
 • Tingkatkan prestasi Android
 • Hibernasi Aplikasi
 • Pengurusan fail

Muat turun AVG Cleaner

3. CCleaner untuk Android

Piriform membuat CCleaner untuk PC dan Android. Aplikasi CClenaer untuk Android dapat digunakan untuk membuang sampah, memantau sistem, membersihkan RAM, dan sebagainya.

CCleaner

CCleaner untuk Android menawarkan banyak ciri yang sangat berguna. Beberapa ciri merangkumi;

 • Bersihkan dan optimumkan mudah alih
 • Menganalisis kesan aplikasi
 • Mempercepat prestasi peranti telefon pintar
 • Pantau sistem Android

Muat turun CCleaner

4. Pembersih Nox

Seperti namanya, Nox Cleaner adalah perisian untuk membersihkan dan mengoptimumkan prestasi peranti Android.

Pembersih Nox

Aplikasi pembersihan RAM ini mendapat penilaian 4.6 di Google Play. Tidak salah jika banyak pengguna menyebut bahawa Nox Cleaner adalah salah satu aplikasi pembersih terbaik untuk Android.

Beberapa ciri khas Nox Clenaer yang dapat dinikmati oleh penggunanya, iaitu;

 • Cache sampah (cache)
 • Mempercepat RAM
 • Permainan Penguat
 • CPU lebih sejuk
 • Pengurus aplikasi
 • App Locker
 • Jimat Bateri

Muat turun Nox Cleaner

5. Master Telefon

Phone Master adalah aplikasi pembersihan RAM yang lengkap untuk peranti Android. Dengan aplikasi ini, anda dapat membersihkan sampah, menguruskan lalu lintas, menyejukkan CPU, menjimatkan bateri, dan banyak lagi.

Aplikasi pembersihan RAM untuk Android

Phone Master juga dapat digunakan untuk mengunci aplikasi sensitif tertentu dan mengatur penggunaan data internet pada perangkat Android.

Beberapa ciri utama yang terdapat di Phone Master, iaitu;

 • Kunci aplikasi
 • Pengurusan Data
 • Bersihkan sampah
 • Tingkatkan prestasi mudah alih
 • Jimat kuasa
 • Sejukkan CPU
 • Pemindahan fail

Muat turun Master Telefon

Kesimpulannya

Di atas adalah beberapa cadangan untuk membersihkan aplikasi RAM untuk PC dan Android yang boleh anda gunakan secara percuma. Dengan menggunakan aplikasi tersebut, diharapkan peranti anda tidak mengalami lag lagi.

Penting juga untuk diingat bahawa tidak semua aplikasi yang disebutkan di atas dapat memenuhi harapan anda. Pilih yang paling optimum untuk peranti anda, semoga berjaya.

Baca juga: Cara Menghilangkan Iklan di Android

Artikel Berkaitan