5 Kaedah Beretika untuk Berdebat di Media Sosial

Perbahasan di Media Sosial

Media sosial, yang merupakan kaedah bagi orang untuk berkongsi dan menumpahkan semua selera, tidak dapat disangkal dapat mengundang perdebatan di kalangan penggunanya. Nah, perdebatan yang sering berlaku apabila pengguna sosial #media ini berterusan pada setiap pendapat mereka mempunyai pengaruh negatif sekiranya ia berlaku secara berterusan.

Sebagai individu, anda mungkin kehilangan beberapa rakan kerana perbahasan ini. Sebagai # profesional atau ahli perniagaan, sudah tentu perbahasan yang berlebihan ini akan menimbulkan rasa tidak percaya dan kekecewaan daripada peminat dan pelanggan anda. Sudah tentu ini adalah sesuatu yang tidak diinginkan oleh mana-mana ahli perniagaan atau profesional.

Maka sejauh mana keberkesanan seseorang dapat mengatasi perbahasan yang membawa kepada perkara negatif lebih awal. Sebenarnya ada salah satu kaedah paling berkesan yang boleh anda lakukan, iaitu dengan tidak mengambil bahagian atau keluar dari perbahasan. Ini kadang-kadang tidak dapat dilakukan secara langsung kerana perbincangan yang mungkin anda mulakan atau mewakili minat anda membuat anda tidak mahu lari dengan perbincangan yang membawa kepada perdebatan.

Bagi anda yang telah memasuki perbincangan debat ini, anda boleh menggunakan lima cara etika dalam perbahasan berikut:

Artikel lain:  Berhati-hati dengan kandungan seperti ini di Facebook atau Twitter

1. Cuba untuk tetap tenang dan santai

Untuk menghasilkan pendapat dan pernyataan yang baik, anda mesti tenang dan tidak terbawa oleh emosi. Dengan fikiran yang tenang, anda dapat berfikir dengan jelas dan mengeluarkan hujah yang bernas dan baik. Untuk menenangkan fikiran, anda dapat meluangkan waktu sejenak dari komputer atau alat untuk pergi ke luar bilik dan menarik nafas dalam-dalam dan melepaskannya perlahan-lahan selama beberapa kali.

Setelah anda merasa tenang dan santai, anda boleh mula memikirkan hujah apa yang boleh anda buat. Dengan fikiran yang santai, anda tidak akan mengalami kesulitan dalam memberikan hujah yang baik dan sihat untuk dialog anda.

2. Tanyakan Mengenai Faedah Perbahasan

Perkara kedua yang boleh anda lakukan untuk kekal sihat secara beretika dalam perbahasan di media sosial adalah dengan bertanya secara aktif daripada membuat pernyataan. Kadang kala dengan bertanya, perbahasan akan menjadi lebih tenang dan sihat.

Tetapi tidak semua persoalan dapat meredakan perdebatan. Hanya soalan-soalan tertentu, contohnya persoalan sama ada perbahasan ini berguna untuk kita, bagaimana perbahasan ini dapat kita selesaikan? Dengan soalan seperti ini, semua pihak yang terlibat dalam perbahasan akan berfikir dan menyedari bahawa apa yang dibahaskan adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan semula.

3. Jangan diprovokasi oleh komen yang provokatif

Salah satu perkara yang menjadikan dialog atau perbincangan menjadi perdebatan hangat adalah kerana pernyataan yang provokatif. Ya, pernyataan provokatif yang boleh dibuat sengaja oleh provokator ini memang berbahaya bagi orang yang mempunyai emosi tinggi. Oleh itu, dalam perbincangan di media sosial, anda harus bijak memilih mana yang merangkumi pernyataan biasa dan provokatif.

Sekiranya anda menjumpai pernyataan provokatif ini, maka anda tidak seharusnya diprovokasi untuk membalas. Biarkan sahaja kenyataan itu melayang dan berdiri sendiri. walaupun anda ingin membalasnya, anda boleh membalas dengan memberikan pernyataan lain yang tidak berkaitan dan tidak berkaitan dengan komen yang memprovokasi lebih awal.

4. Berkomunikasi dengan sopan

Semua orang akan gembira sekiranya ada orang yang sopan di hadapan mereka. Begitu juga dengan media sosial, tingkah laku sopan akan disukai oleh sesiapa sahaja. Media sosial yang sangat bebas tanpa sekatan ini sering digunakan sebagai tumpahan kekecewaan seseorang.

Tetapi sebagai seorang yang berkualiti, anda tidak boleh bercakap atau mengeluarkan pernyataan yang tidak sopan, walaupun anda melakukannya hanya untuk memberi amaran kepada orang lain agar tidak memprovokasi anda. Dengan bersikap sopan, anda akan mendapat penilaian yang baik di mata rakan media sosial anda.

Baca juga:  Cara Bijak untuk Menangani Kritikan di Media Sosial

5. Ketahui Momen Anda Harus Berhenti Berdebat

Langkah terakhir yang merupakan satu-satunya cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan perbahasan yang tidak sihat ini ialah mencari masa untuk segera berhenti berdebat. Ya, jika perbahasan itu memang tidak lagi dapat dikendalikan oleh rakan sekerja anda yang tidak dapat diberitahu dan diberi nasihat, maka ketika itulah anda adalah masa yang tepat untuk anda keluar dan berhenti berdebat. Walaupun kami tidak benar-benar mengetahui akhir perbahasan ini, dengan meninggalkan perbahasan sekurang-kurangnya anda telah meminimumkan kesan terburuk yang boleh timbul dari perdebatan yang boleh merosakkan reputasi anda.

Artikel Berkaitan