Cara Meningkatkan Pertumbuhan Pelanggan Baru dengan Media Sosial

pemasaran perantaraan sosialTrend pemasaran pada tahun 2015 diramalkan akan didominasi oleh pemasaran media sosial dan pemasaran kandungan. Perkembangan yang sangat pesat dalam penggunaan # media sosial adalah potensi pasaran yang besar. Dan inilah sebab mengapa media sosial adalah bahagian yang ideal dalam pengembangan pemasaran digital pada masa kini.

Kelebihan pemasaran media sosial adalah kemampuan untuk berkomunikasi secara langsung dengan pelanggan. Komunikasi saling berkaitan dalam dua arah, dan ini memungkinkan kedekatan emosi dengan produk yang anda tawarkan.

Pada akhirnya pelanggan yang anda dekati akan secara sukarela menulis testimoni terbaik untuk anda. Bahkan secara sukarela akan mengundang pelanggan baru untuk mencuba dan membeli produk anda, dan ini juga disebut "rujukan".

Di bawah ini adalah cara yang ampuh untuk meningkatkan pelanggan baru dengan merujuk pelanggan lama melalui media sosial, seperti yang telah kita ringkaskan dari Pemeriksa Media Sosial:

Artikel lain:  Besarnya Strategi Promosi Perniagaan dengan Word of Mouth (WOM)

1. Pilih Jenis Media Sosial yang Betul

Sasaran khusus adalah penting dalam setiap bidang pemasaran terutama bagi anda yang baru memulakan perniagaan. Setiap syarikat mesti menjalankan khalayak sasaran yang berbeza sehingga mereka perlu menyesuaikan diri dengan taktik anda sendiri dan menargetkan prospek tertentu di platform media sosial yang mereka gunakan.

Tidak semua pengguna rangkaian sosial sama, lakukan penyelidikan mengenai platform apa yang paling sesuai untuk model perniagaan yang anda jalankan. Sebagai contoh, jika media sosial Facebook sangat bagus untuk menarik pengguna individu, media sosial LinkedIn akan sangat sesuai untuk produk atau perkhidmatan B2B.

2. Bukti Sosial

Dalam laporan di  Nielsen's Trust in Advertising Report , 84 peratus pelanggan yang mendapat apa yang mereka perlukan kemudian tanpa diminta akan memberitahu rakan dan keluarga mereka tentang sumber yang mereka percayai. Semua sumber maklumat yang berasal dari sumber yang dipercayai akan meyakinkan kerana bukti sosial bahawa rakan anda mempercayai sesuatu adalah penting.

Cuba bayangkan kesannya, jika rakan memberitahu anda tentang produk baru yang telah digunakannya, maka kemungkinan besar anda juga akan mencubanya sendiri apabila anda mempunyai masa. Apabila cadangan datang kepada anda secara langsung dari rakan, ini menunjukkan bahawa bukti sosial mempunyai kesan besar terhadap tingkah laku anda.

3. Beri Insentif

Untuk membantu mendorong pelanggan memberikan bukti sosial maka anda mesti berusaha memberikan insentif kepada mereka. Ini dilakukan untuk memperkuatkan kesan bukti sosial.

Setiap pelanggan di mana sahaja dia pasti menyukai promosi yang menguntungkan mereka dan pemberian insentif ini dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Contohnya, anda boleh memberikan potongan harga untuk pembelian seterusnya atau memberikan hadiah percuma untuk pembelian mereka.

4. Ubah Mesej Anda

Apabila anda meminta pelanggan anda untuk berkongsi produk anda dengan pelanggan baru, cubalah membuat pesanan untuk membantu mereka memberitahu tentang produk anda agar lebih menarik. Elakkan menggunakan kata-kata yang membosankan, kerana itu boleh menjadikan peluang anda hilang dengan sia-sia.

Baca juga:  NoLimit, Laman Permulaan untuk Memantau Penciptaan Media Sosial untuk Anak-anak Bangsa

5. Memperkenalkan Eksklusiviti Perkhidmatan Anda

Adakah anda pernah menerima jemputan ke perkhidmatan #Pinterest secara khusus? Dalam undang-undang ini, anda tidak boleh mendaftarkan akaun, anda mesti menggunakan kod rujukan dari rakan anda. Apabila kita dapat memberikan jemputan kepada rakan kita, kita merasa seperti seorang pahlawan yang menolong mereka memasuki platform eksklusif. Rakan-rakan yang kami ajak merasa istimewa.

Dengan kaedah ini, 2 kesimpulan penting dapat diambil:

  • Pertama, jemputan akan sangat mendorong pengguna untuk berkongsi laman web anda dengan orang ramai (dengan memberikan bukti sosial dan ini akan memperluas jangkauan anda).
  • Kedua, jemputan itu membuat eksklusif, dan disukai oleh banyak orang.

Pastikan anda memahami perkara-perkara di atas, dan anda akan memberi kesan luar biasa pada perniagaan anda. Gunakan perkembangan dunia teknologi, terutamanya media sosial sebaik mungkin kerana jika kita dapat menggunakannya, apa sahaja perniagaan yang kita jalani pasti akan berkembang pesat.

Artikel Berkaitan