TheFind, Mesin Carian Beli-Belah Dalam Talian yang Diperolehi Secara Rasmi oleh Facebook

TheFind-Search Engines-Shopping-OnlineImej dari Businessfinancenews.com

Nampaknya Google bukan satu-satunya yang berminat dalam industri e-dagang, seperti yang dilaporkan sebelumnya bahawa Google baru saja melancarkan #komersialnya yang disebut Google Store. Sekarang giliran Facebook untuk berusaha melebarkan sayapnya ke alam e-dagang dengan tindakan sebenar memperoleh enjin carian membeli-belah dalam talian TheFind.

Langkah ini diambil oleh Facebook sebagai tindakan konkrit bahawa mereka bersedia untuk bersaing dalam dunia e-dagang. Diyakini juga oleh pasaran bahawa Facebook akan menjadi salah satu kekuatan utama dan strategik dalam industri e-dagang dengan pemerolehan ini. Tetapi sehingga kini tidak ada kejelasan mengenai nilai pemerolehan yang dibuat oleh #Facebook untuk mesin carian membeli-belah dalam talian TheFind. Seperti yang dilaporkan oleh Fortune bahawa Facebook telah memperoleh TheFind secara rasmi pada 14 Mac 2014 dan ini juga dapat dilihat di halaman depan laman web carian ini.

Selepas pemerolehan rasmi TheFind, kedua Facebook dan TheFind akan bekerjasama untuk meningkatkan pendapatan rangkaian sosial melalui perkhidmatan perniagaan iklan digital. Menurut data yang kami kumpulkan, perniagaan periklanan digital Facebook pada tahun lalu mampu mencapai pendapatan sekitar AS $ 12.6 bilion. Kerana pendapatan terus menunjukkan peningkatan yang ketara Facebook diramalkan sebagai pemain dominan di dunia ini.

Artikel lain:  Google Melancarkan E-commerce bernama Google Store

Apa itu TheFind?

TheFind adalah sebuah syarikat yang berpusat di Mountain View, California yang mempunyai laman web e-commerce yang dapat membantu penggunanya mencari produk yang mereka inginkan dari pelbagai laman web di internet. Jadi secara amnya, TheFind adalah mesin pencari barang dari pelbagai laman web e-dagang di internet.

TheFind secara rasmi ditubuhkan pada tahun 2005 dan telah menerima pembiayaan daripada pelabur Lightspeed dan Redpoint sebanyak 26 juta dolar. Tetapi akhirnya mereka tidak dapat menolak tawaran Facebook dan bersedia mematikan laman web TheFind mereka untuk bersatu dengan Facebook.

Facebook menyatakan bahawa "Bersama-sama, kami percaya kami dapat menjadikan pengalaman pengiklanan di Facebook lebih relevan dan lebih baik untuk pengguna. Teknologi TheFind akan disatukan ke dalam Facebook untuk menjadikannya lebih relevan dan lebih jelas dilihat oleh penontonnya, "Nampaknya khabar angin mengenai perkhidmatan yang baru didengar mengenai Facebook akan menambahkan perkhidmatan dalam bentuk butang" Beli "telah dijawab dengan pemerolehan TheFind ini.

Sebelumnya, pengambilalihan TheFind oleh Facebook, mereka telah mencuba untuk meneroka perniagaan mesin pencari sebagai Carian Graf pada tahun 2013. Tetapi sayangnya, pasaran tidak memberi respons positif terhadap produk baru mereka. TheFind akan menjadi penambahbaikan bagi pengguna Facebook yang ingin mencuba perkhidmatan membeli-belah dan tentunya mempermudah pengguna Facebook dalam aktiviti jual beli mereka di platform Facebook.

Keuntungan dan Pengguna Facebook Dengan Perolehan TheFind

Dengan membuat pemerolehan ini, Facabook memperoleh banyak faedah dan tentu saja faedahnya termasuk dapat memaksimumkan dan mengembangkan fitur iklan yang terdapat di Facebook. Pengiklan di Iklan Facebook dapat memperoleh hasil yang maksimum dan tentunya relevan dengan harapan mereka dan pengguna Facebook juga dapat memperoleh keuntungan dengan melihat iklan yang benar-benar relevan dengan apa yang mereka mahukan, sehingga pengguna kemudian tidak akan melihat iklan yang mengganggu mereka kerana tidak relevan.

Dengan pemerolehan ini diharapkan dapat memberi warna baru dalam dunia periklanan Facebook khususnya dapat menjadi daya tarik bagi pengiklan untuk beriklan di Facebook. Kelebihan tersebut sepertinya tidak dapat diterima oleh Facebook sahaja, kerana TheFind, yang telah berdiri sejak tahun 2006, berada dalam bahaya runtuh kerana beberapa pihak berkepentingan strategik mereka hidup, sehingga pemerolehan ini memberikan nafas baru bagi TheFind untuk terus ada.

Baca juga:  Pembayaran Facebook, Ciri Pembayaran Inovatif melalui Facebook Messenger

Semoga setelah pemerolehan dan sinergi yang dilakukan oleh Facebook dengan TheFind memberikan hasil yang positif bagi penggunanya. Lebih-lebih lagi, dari sisi pengiklanan Facebook yang pada masa ini kelihatan buruk kerana tahap relevansi iklan tidak baik di mata pengguna. Oleh itu, kita sedang menunggu perkembangan selanjutnya dan kita sedang menunggu kejutan - mengejutkan apa lagi yang akan diberikan Facebook seterusnya. Semoga lebih baik dan terus bertambah baik sehingga kita sebagai pengguna akan merasa puas dan dibantu oleh perkhidmatan yang mereka berikan.

Artikel Berkaitan