Pemasaran Afiliasi, Perniagaan Yang Sesuai Untuk Blogger Pemula

Pemasaran-Gabungan Perniagaan

Bagi blogger baru atau seseorang yang baru sahaja menceburkan diri dalam dunia blogging bukanlah perkara mudah untuk menjalankan pengewangan blognya. Dengan sedikit pengetahuan dan pengalaman, tentunya mereka masih akan melepasi peringkat awal atau memulakan dengan keadaan di mana tidak semua perkhidmatan pengewangan dapat dijalankan pada waktu itu. Terutama untuk menjana wang dari Google Adsense, memerlukan proses yang panjang.

Seorang blogger pemula biasanya harus menunggu lama untuk diterima dan bergabung sebagai penerbit Google Adsense. Selain harus membina laman web atau blog lebih awal, blogger pemula juga harus menunggu pengesahan #Google bahawa blog tersebut telah memenuhi ToS Google Adsense.

Dari ini timbul persoalan adakah memang tidak ada cara lain yang boleh dijalankan untuk menjana pendapatan bagi blogger pemula ini? Sudah tentu terdapat banyak kaedah yang boleh dijalankan di internet oleh blogger pemula untuk menjana wang dari blognya, walaupun untuk ukuran blog percuma sekalipun.

Salah satu cara untuk menjana wang dalam talian yang sesuai untuk blogger pemula adalah perniagaan pemasaran gabungan. Seperti apa perniagaan afiliasi ini, dan apa kelebihan dan kekurangannya? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  Cara Mendaftar ke Google Adsense World untuk Diterima Dengan Cepat

Apa itu Pemasaran Afiliasi?

Pemasaran afiliasi adalah proses pemasaran di Internet yang dilakukan dengan menjual produk orang lain, sama ada produk digital atau fizikal. Pendapatan akan diperoleh oleh blogger apabila terdapat penjualan dari pautan unik yang telah diberikan oleh peniaga kepada kami. Biasanya pendapatan yang diberikan oleh pemilik perniagaan adalah sistem komisen, yang jumlahnya biasanya ditentukan terlebih dahulu oleh pemilik produk atau peniaga.

Ringkasnya, jika dikaitkan dengan realiti dunia nyata, maka pemasar afiliasi adalah broker atau perantara. Tetapi perbezaannya adalah, jika di dunia nyata broker biasa mendapat komisen 1% -10%, maka pemasar afiliasi di dunia internet umumnya mendapat komisen rata-rata 25% -80% setiap kali dia menjual produk dari pautan afiliasinya.

Faedah Perniagaan Pemasaran Gabungan

Bagi blogger pemula, sudah tentu menjalankan sekutu akan membawa banyak faedah. Salah satunya adalah tanpa modal atau kos (tentu saja, selain kos modem dan kopi). Untuk peluang mendapatkan rakan kongsi, penyedia gabungan cukup besar, kerana terdapat banyak.

Dari laman web luar negara, kita dapat mengambil bahagian dalam program afiliasi yang popular, Amazon.com, ClickBank.com, CJ.com, dan lain-lain. Bagi laman web domestik, beberapa penyedia program afiliasi yang menjanjikan dan dipercayai termasuk Lazada.co.id, Bhinneka.com, Ratakan.com, dan lain-lain. Selain bekerjasama dengan syarikat penyedia afiliasi, kami juga dapat bergabung dengan program afiliasi dari penjualan buku elektronik, yang sekarang juga memiliki banyak dan dapat dipercaya.

Selain menjana pendapatan, menjalankan perniagaan pemasaran afiliasi juga akan membantu blogger baru dalam membina blog untuk menjadi lebih profesional. Blog yang memerlukan kandungan mesti sentiasa dikemas kini. Sekarang apabila kita tidak mempunyai idea penulisan, maka dengan mencari produk dari program afiliasi yang diikuti maka banyak idea penulisan akan muncul untuk blog anda.

Apa yang perlu dipertimbangkan dalam Perniagaan Pemasaran Afiliasi

Untuk menjalankan perniagaan gabungan ini, kita mesti memperhatikan beberapa perkara:

Pertama , kita mesti memperhatikan kata kunci atau kata kunci kandungan blog yang akan kita buat, dalam dunia blogging ini disebut blog niche. Beberapa penyedia gabungan seperti Amazon, Lazada, atau Bhinneka akan memperhatikan beberapa blog dengan niche tertentu, biasanya dalam bentuk artikel ulasan. Ulasan di sini bermaksud kami akan mempromosikan produk syarikat (Amazon, Lazada, Bhineka) dengan menulis ulasan produk di blog niche yang kami bina.

Kedua , untuk mengkaji semula produk dengan betul, kita mesti memperhatikan kualiti penulisan ulasan yang kita buat. Jangan hanya menyalin keterangan produk ke dalam siaran. Sekiranya boleh, ubah perkataan ke bahasa atau perkataan anda sendiri tanpa unsur promosi iklan. Dengan cara ini kita biasanya akan mendapat kepercayaan pembaca dan rakan kongsi bahawa penulisan itu benar-benar ditulis ulasan dan bukan penulisan promosi.

Ketiga , dalam setiap catatan ulasan yang dibuat, kita mesti menyediakan pautan afiliasi dan memberikan kata-kata yang dapat mendorong pembaca melakukan transaksi. Setiap kali pengunjung mengklik pada pautan afiliasi, ia akan diarahkan ke halaman peniaga. Dan sekiranya mereka membuat pembelian dari pautan afiliasi kami, maka kami akan mendapat komisen sesuai dengan yang telah ditentukan.

Baca juga:  5 Cara Menjana Wang Dari Blog: Sudah Terbukti!

Masalah dan Cabaran Perniagaan Gabungan

Dalam setiap perniagaan, termasuk perniagaan gabungan, mesti ada nama, masalah, cabaran atau risiko. Masalah dan cabaran dalam perniagaan afiliasi itu sendiri adalah dalam teknik membuat artikel yang anda harus tahu masalah utamanya.

Tidak mudah untuk membuat artikel ulasan atau halaman penjualan untuk promosi produk, selain kita harus menyesuaikan diri dengan masalah dalam masyarakat, kadang-kadang kita juga harus menyesuaikan diri dengan permintaan penyedia afiliasi. Oleh itu artikel atau halaman penjualan yang kita buat mesti kelihatan menyeluruh atau menyeluruh dengan menerangkan perkara-perkara yang berlaku di masyarakat dengan kesesuaian produk dan permintaan syarikat, jika ada.

Artikel Berkaitan