Petua Membuat Video Perniagaan Menarik di Facebook

Buat-Video-Perniagaan-di-Facebook

Sejak tahun 2009, pengguna internet di Dunia telah mengenali #Facebook sebagai media sosial yang sedang tren, dan pengguna meningkat dari tahun ke tahun. Tetapi nampaknya populariti itu tidak menjadikan Facebook cepat puas. Kerana sekarang Facebook bukan hanya media sosial untuk berkomunikasi, tetapi juga berubah menjadi salah satu media sosial yang paling kuat untuk berkongsi video.

Berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh Social Bakers, populariti Facebook untuk berkongsi video perniagaan bahkan melebihi populariti YouTube. Ini tentu mengejutkan dan membuat kita mula tergoda untuk memuat naik video perniagaan di Facebook.

Apa jenis video perniagaan yang dapat menarik pengguna Facebook? Berikut adalah kriteria:

1. Tempoh yang tidak terlalu lama

Tidak perlu video panjang untuk menjadikan video perniagaan menarik ketika dimuat naik ke Facebook. Sekiranya Instagram mempunyai kekuatan video 15 saat, maka di Facebook, kita hanya perlu memuat naik video kira-kira 30 saat. Tempohnya cukup untuk membuat video yang ringkas, menarik dan membuat orang penasaran.

Artikel lain:  Facebook Riff, Aplikasi Baru untuk Membuat Video Kolaboratif

2. Buat Video Mendidik

Video edukatif yang nampaknya boleh menimbulkan minat pengguna Facebook. Contohnya sebenarnya sangat mudah. Sekiranya kita mempunyai perniagaan kecil dalam bidang menghias kek, maka kita boleh memuat naik video pendek mengenai proses pembuatan kek keju pisang yang kini merupakan salah satu jenis masakan yang paling popular.

Video mengenai kek keju pisang yang diproses dengan serius dan kelihatan menarik pastinya membuatkan pengguna Facebook penasaran untuk menonton video tersebut.

3. Video Di Sebalik Tabir Juga Menarik

Apakah perkara yang berlaku dalam proses pengeluaran di kilang coklat? Semua peminat coklat ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara menarik di sebalik pembuatan coklat. Atas sebab ini, memuat naik video di belakang tabir adalah kaedah yang kuat untuk menarik perhatian pengguna Facebook.

Adegan "dicampakkan cinta" yang lucu biasanya menjadi daya tarikan.

4. Video yang Menarik

Video yang menghiburkan dengan kualiti rakaman yang baik pasti akan membuatkan sesiapa sahaja yang melihatnya dapat ketawa atau tersenyum kecil. Hati yang kecewa dapat sedikit lega dengan video yang menghiburkan.

Tidak perlu membuat video menghiburkan yang terlalu rumit. Cukup sediakan video humor pendek mengenai produk perniagaan yang ingin kami perkenalkan secara tidak langsung. Pastikan humor pada video itu asli dan menyeronokkan agar lebih ramai pengguna Facebook terkesan.

5. Melancarkan Produk Baru di Video Facebook? Sejuk!

Melancarkan produk baru melalui video Facebook sangat hebat dan inovatif yang anda tahu. Kami dapat memperkenalkan produk baru dengan sudut yang berbeza. Jangan lupa untuk memberitahu pelanggan atau pengguna Facebook untuk menunggu tarikh pelancaran produk baru.

Tugas kami seterusnya adalah menyediakan video keren yang mewakili definisi produk yang lengkap tetapi tidak terlalu berlebihan. Dijamin penonton video akan kagum apabila mereka melihat pelancaran produk baru dengan pembungkusan promosi yang lebih unik dan moden.

6. Jangan Lupa Terima Kasih

Baru sahaja menyelesaikan projek besar yang berjaya menarik perhatian banyak orang? Ini bermakna sudah tiba masanya untuk membuat video terima kasih bagi mereka yang terlibat dalam menjayakan projek perniagaan kami.

Video yang tepat sasaran akan membuat mereka yang bekerja dengan kami merasa dihargai dan gembira dapat bekerjasama dengan kami. Pelanggan dan pengguna Facebook juga mengetahui penghargaan yang kami berikan, sehingga perniagaan mendapat reputasi positif.

Baca juga:  Facebook Membangunkan Format Iklan Cinemagraphs Yang Lebih Memikat

7. Soalan Lazim Video untuk Membantu Pelanggan

Sekiranya pelanggan perniagaan atau pengguna Facebook lain sering meminta maklumat yang berkaitan dengan perniagaan kami, ini adalah tanda bahawa kami mesti segera membuat video Soalan Lazim yang mudah difahami. Video FAQ jangka pendek dengan surat yang mudah dibaca pasti dapat membantu pelanggan mencari maklumat daripada kami.

Soalan Lazim Video juga menjadikan kerja kita lebih efisien kerana tidak perlu menjawab soalan yang sama satu demi satu.

Jadi, adakah anda bersedia untuk membuat video Facebook yang menarik? Sudah tiba masanya untuk membuat kandungan video perniagaan yang menarik dan menarik. Kerana kandungan audio visual nampaknya lebih diminati oleh pengguna internet. Mari sediakan video perniagaan yang menarik dengan mengikuti panduan ini, ya!

Artikel Berkaitan