5 Petua Menarik Pengguna Facebook dengan Kandungan Bercerita

Kandungan Facebook

Adakah anda pernah menggunakan Facebook? Sekiranya kita dapat mengakses artikel ini, sudah tentu kita adalah salah seorang pengguna internet. Sangat jarang bagi pengguna internet yang tidak mempunyai akaun Facebook. Kecuali pengguna internet sememangnya tidak berminat dengan media sosial.

Setiap hari umpan berita #Facebook dipenuhi dengan pelbagai jenis siaran, sama ada dalam bentuk catatan kongsi, kemas kini status, tag foto atau kandungan lain. Secara tidak langsung keadaan ini menjadikan kita sering melakukan pembacaan skrin di Facebook sehingga kita dapat memperoleh maklumat menarik dalam masa yang singkat.

Kajian di media sosial # menyebut bahawa tahap perhatian orang rata-rata adalah 8 saat. Oleh itu, hasil kajian ini secara tidak langsung menjadikan kita harus pandai memproses kandungan Facebook untuk menarik perhatian banyak orang dalam masa kurang dari 8 saat.

Sekarang dengan masa yang sangat singkat, kandungan jenis penceritaan dapat menjadi pilihan. Apakah kandungan bercerita? secara amnya kandungan bercerita mempunyai makna kandungan yang dapat "bercerita" memberikan gambaran yang luas tetapi disatukan dalam bentuk yang padat.

Sekarang, apa jenis kandungan bercerita yang dapat menarik perhatian pengguna Facebook?

1. Gunakan Kandungan Video!

Sekiranya hanya satu gambar yang dapat menjelaskan ribuan makna, itu bermaksud bahawa video yang merupakan kandungan audio visual pastinya dapat mewakili niat kita untuk menyampaikan sesuatu. Tinjauan yang dilakukan oleh Hootsuite menyatakan bahawa kandungan video di Facebook biasanya berkongsi 12 kali lebih banyak daripada jenis kandungan lain.

Dari 10 kandungan yang paling banyak dikongsi di Facebook pada tahun 2014, 8 daripadanya adalah kandungan format video. Beberapa jenama perniagaan gergasi seperti Samsung telah mula menggunakannya untuk membuat kandungan video yang unik dan berkualiti untuk menarik perhatian banyak orang.

Artikel lain: Petua Membuat Video Perniagaan Menarik di Facebook

2. Kekuatan Imej yang Dihantar oleh Pengguna Facebook

Kandungan visual dalam bentuk gambar yang dihantar oleh pengguna Facebook dapat digunakan dengan berkesan oleh jenama perniagaan yang menggunakan Facebook. Sebagai contoh, apabila jenama kamera digital mendapat teg foto dari pelanggan yang telah mencuba kualiti kamera, maka ini menjadi peluang yang cemerlang.

Kami hanya perlu berkongsi siaran dengan menyertakan foto dan terima kasih kerana berkongsi foto yang telah diberikan kepada kami. Tidak memerlukan banyak kata untuk membuktikan kualiti produk kamera, kerana kualiti gambar yang dikongsi telah menjadi jawapan mutlak.

3. Perkenalkan Maskot Yang Ingin Popular

Maskot biasanya merupakan salah satu usaha penjenamaan yang digunakan untuk mengesahkan identiti perniagaan. Sudah tentu ada sebab mengapa kita memilih bentuk dan warna maskot yang kita gunakan sekarang. Kita boleh menggunakan maskot untuk membuat kandungan yang menarik.

Seperti coklat M&M, yang berjaya mencipta kandungan visual dengan maskot coklat yang comel dan menggemaskan. Oleh itu dari sana kita dapat mempelajari banyak perkara mengenai kandungan visual. Tunjukkan keunggulan dan identiti maskot sesuai dengan matlamat perniagaan yang ingin kami perkenalkan.

4. Jangan Lupa Menggunakan Kapsyen

Walaupun mereka telah memposting video atau gambar yang sangat menarik, kapsyen yang tepat masih diperlukan untuk menyokong kandungan bercerita yang akan diberitahu. Tidak perlu keterangan yang terlalu panjang untuk memberitahu tujuan kandungan yang ingin kita sampaikan. Cukup 1 hingga 2 ayat sehingga ada rasa ingin tahu yang dapat memikat pengguna Facebook untuk melihat atau membuka kandungan yang kami hantar.

Baca juga: 5 Cara Percuma untuk Memaksimumkan Halaman Peminat Facebook untuk Tujuan Perniagaan

5. Tingkatkan Rujukan

Idea untuk membuat kandungan visual atau audio visual yang menakjubkan pastinya tidak datang begitu sahaja. Kita harus rajin memperkayakan diri dengan rujukan kreatif sehingga kita terbiasa merealisasikan idea kreatif. Dari pembelajaran rujukan biasa, tujuan yang ingin kita sampaikan dapat dengan mudah dicurahkan ke dalam kandungan visual atau kandungan audio visual.

Sekarang keputusannya sudah pasti ada di tangan kita. Apakah jenis kandungan yang akan kami hantar di Facebook? Untuk memastikan kandungan bercerita boleh menjadi kandungan yang unik dan membangkitkan minat banyak orang.

Artikel Berkaitan