Facebook Messenger Melancarkan Ciri Panggilan Video, Pertandingan Aplikasi Obrolan Fiercer

Facebook-Messenger-Release-Feature-Video-Calling

Melihat persaingan aplikasi sembang pada masa ini akan semakin ketat. Setiap pemaju pasti berharap agar dia tidak diusir dengan memperkayakan perkhidmatan yang ditawarkan. Fitur perang ke pelbagai kemudahan ditawarkan sehingga pengguna setia tidak lagi berpindah ke aplikasi lain.

Sekarang yang terbaru, seperti yang dilakukan oleh pembangun aplikasi Facebook Messenger. Tidak mahu kehilangan daya saing dengan penyedia perkhidmatan serupa, Facebook baru-baru ini melancarkan ciri terbarunya untuk aplikasi Facebook Messenger, Video Calling. Dengan cara itu, kini perkhidmatan Facebook Messenger akan terasa lebih lengkap.

Menjadi Pengganti Ciri-ciri Sebelumnya

Khabar angin akan ditanamkan ciri panggilan video pada aplikasi Facebook Messenger yang sudah beberapa saat lalu. Tepat ketika syarikat Mark Zuckerberg melancarkan fitur panggilan suara. Dan sebagai penerus ciri mel suara, #Facebook akhirnya melancarkan perkhidmatan panggilan video.

Dihantar oleh Mark, kini penggunaan aplikasi Messenger telah mencapai tidak kurang dari 10% panggilan VoIP mudah alih di seluruh dunia. Ini bermaksud bahawa ciri panggilan suara mempunyai potensi besar yang mesti digunakan oleh Facebook dengan segera.

Sekiranya ditarik balik, ciri panggilan video sebenarnya telah diperkenalkan oleh Facebook melalui kerjasama dengan Skype. Tetapi setelah penyingkiran perkhidmatan Messenger menjadi aplikasi yang berdiri sendiri, peluang untuk ciri panggilan video juga nampaknya diusahakan oleh Facebook.

Artikel lain:  5 Petua untuk Memaksimumkan Penggunaan Ciri-ciri Facebook Messenger

Teknologi Panggilan Video Lebih Stabil

Tujuan utama mengembangkan fitur panggilan video tentu saja untuk memberi kemudahan dan kesan kenyataan dalam komunikasi ruang siber untuk pengguna Facebook. Oleh itu pembangun aplikasi tentu tidak mahu bermain-main dengan menampilkan ciri-ciri baru.

Menurut keluaran pembangun Messenger, salah satu kelebihan Video Call Messenger adalah kestabilan ketika menjalankan fitur tersebut. Sebagai gambaran, pengguna Facebook yang mempunyai sambungan internet teknologi LTE, masih dapat menjalankan ciri panggilan video yang stabil dengan pengguna di bahagian lain di dunia yang masih hanya dilindungi oleh isyarat 3G. Di samping itu, tahap pengembangan seterusnya pengembang juga berjanji untuk menampilkan panggilan video kumpulan dan penstabilan video untuk menyokong penggunaan yang lebih luas dan maksimum.

Mengenai keserasian penggunaan, fitur ini dapat dijalankan baik pada perangkat dengan sistem operasi Android dan iOS. Selain yang berkaitan dengan sambungan internet, panggilan video Messenger tidak hanya bagus untuk dijalankan menggunakan rangkaian Wifi tetapi juga data mudah alih.

Cara menggunakan ciri Video Calling Messenger

Untuk dapat menggunakan ciri ini sangat mudah. Kemudian aplikasi Messenger yang telah diperbarui dengan fitur panggilan video akan memaparkan butang di kanan atas layar. Dengan menekan butang, ia akan secara automatik menyambung ke perkhidmatan panggilan video dengan rakan sembang kami.

Semasa perbualan ada beberapa perkara yang dapat dilakukan, yaitu dengan menukar paparan antara layar utama yang memaparkan rakan sembang dan layar sekunder yang lebih kecil, tentu saja, mirip dengan perkhidmatan panggilan video pada umumnya. Selain itu, apa yang menarik, jika ada gangguan pada isyarat lemah, kita juga dapat mengubah mod panggilan video ke mod panggilan suara agar komunikasi dapat diteruskan.

Baca juga:  Pembayaran Facebook, Ciri Pembayaran Inovatif melalui Facebook Messenger

Akan Terus Dibangunkan

Pada masa ini, ciri panggilan video masih dapat diakses oleh pengguna di negara tertentu, iaitu Belgia, Kanada, Kroasia, Denmark, Perancis, Yunani, Ireland, Laos, Lithuania, Mexico, Nigeria, Norway, Oman, Poland, Portugal, UK , AS dan Uruguay. Tetapi dalam beberapa minggu ke depan, liputan perkhidmatan akan terus diperluas sehingga dapat digunakan oleh semua pengguna Facebook di seluruh dunia.

Berkaitan dengan pengembangan aplikasi Messenger, sejak secara resmi dipisahkan dari aplikasi induk Facebook, Messenger sepertinya tidak ingin kehilangan prestij. Salah satu langkah besar yang dibincangkan adalah mengembangkan platform sumber terbuka sehingga pembangun pihak ketiga dapat membuat aplikasi tambahan untuk Facebook Messenger.

Mesti tunggu bagaimana prestasi perkhidmatan Messenger panggilan video ini di Dunia. Mengingat status rangkaian internet di Dunia yang masih berkembang, adakah ciri ini akan digunakan oleh banyak netizen tempatan? Kita akan lihat.

Artikel Berkaitan