Berhati-hatilah dengan 5 Kesalahan Ini dalam Penjenamaan Melalui Media Sosial

penjenamaan media sosial

Media sosial kini telah menjadi tempat yang berkesan untuk penjenamaan produk. Bukan hanya itu, media sosial juga boleh menjadi kaedah untuk meningkatkan pendapatan penjualan produk anda. Bagi anda yang terlibat dalam dunia # perniagaan dalam talian, akan sangat bermanfaat sekiranya dapat memanfaatkan kewujudan media sosial ini.

Penjenamaan produk mempunyai fungsi yang sangat penting dalam perjalanan produk itu sendiri ke hadapan. Salah satu cara penjenamaan yang boleh berhubung secara langsung dengan pengguna hari ini adalah dengan menggunakan media sosial. Tetapi ada beberapa perkara yang harus anda hindari daripada melakukan penjenamaan di media sosial, lihat di bawah.

1. Terlalu Banyak Perbincangan Mengenai Jenama

Tidak apa-apa untuk bercakap mengenai jenama di #media sosial, atau anda juga ingin memamerkan produk anda. Tetapi anda juga harus memahami berapa banyak bahagian yang harus anda lakukan. Jangan sepanjang masa anda selalu bercakap mengenai jenama anda. Pengguna akan merasa muak dan bosan sekiranya anda selalu melakukannya.

Apa yang anda harus tahu ialah media sosial tidak sama dengan televisyen. Jadi penjenamaan di media sosial juga mesti mempunyai kaedah tertentu dan tidak membosankan. Mempromosikan di media sosial jauh lebih berkesan daripada iklan kerana terdapat banyak komunikasi dan interaksi di media sosial.

Jadi yang terbaik adalah membuat kandungan yang baik dan berkualiti yang dapat memikat penonton untuk berinteraksi dan berkomunikasi mengenai produk yang diperkenalkan.

Artikel lain:  4 Cara Meningkatkan Penjenamaan Peribadi Dalam Talian untuk Pemilik Nama Pasaran

2. Tidak Menjawab Aduan

Dalam melakukan penjenamaan # di media sosial, sudah tentu anda akan berkomunikasi secara langsung dengan khalayak. Ini boleh menjadi kelebihan anda dalam menjenamakan produk. Walau bagaimanapun, komunikasi langsung dengan penonton juga boleh membunuh jenama anda sendiri sekiranya pengurusan anda salah.

Dengan komunikasi langsung dengan penonton, akan ada banyak pertanyaan, cadangan, kritikan dan keluhan dari penonton. Ini sekiranya anda salah dalam membalasnya, ini akan menjadikan jenama anda gagal.

Jangan biarkan anda tidak menjawab apa-apa dari penonton, terutamanya jika itu adalah keluhan. Sekiranya hanya sekali anda tidak menanggapi apa yang diperkatakan oleh khalayak, maka imej jenama anda akan runtuh mulai saat itu.

3. Anggap Sama Semua Platform Media Sosial

Kesalahan maut jika anda melakukan ini. Terdapat banyak platform media sosial yang boleh anda gunakan untuk menjenamakan produk anda. Sudah tentu anda harus berhati-hati dalam memilih media sosial mana yang dapat menjadikan jenama anda maksimum.

Jangan sama dengan setiap media sosial yang ada. Kerana masing-masing - setiap media sosial ini tentunya mempunyai ciri khalayak yang berbeza.

Lakukan penyelidikan ringkas untuk mengetahui media sosial mana yang mempengaruhi jenama anda. Kemudian tentukan langkah-langkah yang dapat disesuaikan dengan penyelidikan anda. Buat kandungan jenama yang sesuai dengan watak penonton platform media sosial.

4. Terlupa Menjadi Manusia

Kesalahan yang sering dilakukan dalam penjenamaan di media sosial ialah kita sering lupa bahawa kita berhubungan langsung dengan manusia. Sebagai sikap semula jadi, manusia selalu ingin mendapatkan keselesaan dalam segala hal. Sekarang, hubungan dengan penjenamaan adalah, kadang-kadang percakapan ringan juga diperlukan untuk menjadikan hubungan antara anda dan penonton menjadi lebih hangat.

Hanya bercakap mengenai artis yang menjadi filem hits atau filem yang dapat meningkatkan hubungan anda dengan penonton. Membuat lawak atau jenaka juga dapat menyegarkan hubungan anda dengan penonton.

Baca juga:  Petua Membangun Penjenamaan Melalui Ciri Video di Instagram

5. Ambil Tindakan Hanya Berdasarkan Andaian

Kesalahan yang tidak seharusnya anda lakukan, ambil tindakan terhadap penjenamaan anda di media sosial hanya berdasarkan andaian. Semua ini bukan hanya bergantung pada perasaan anda sahaja. Semuanya memerlukan kaedah dan teknik yang telah diuji dengan baik. Gunakan data yang sah untuk menentukan langkah apa yang harus anda ambil.

Strategi yang hanya berdasarkan andaian dan perasaan sahaja, ia hanya akan membuang masa dan tenaga anda. Segala-galanya akan sia-sia jika anda melakukannya secara membuta tuli tanpa strategi yang berkesan dan cekap.

Artikel Berkaitan