Lihat Ciri Unik Koleksi dari Google Plus

koleksi google plus

Rangkaian sosial Google, Google Plus nampaknya masih tidak mahu menyerah untuk bersaing dengan Facebook dan #media sosial lain. Setelah didapati tidak mempunyai aktiviti pengguna, Google Plus terus berusaha untuk meningkatkan fitur dan perkhidmatannya untuk menarik pengguna untuk berlama-lama menggunakan Google Account Plus mereka secara aktif.

Google Plus tidak mempunyai pengguna besar, setakat ini Google Plus mempunyai 2.2 bilion pengguna. Tetapi sayangnya hanya 9 peratus daripada keseluruhan pengguna secara aktif menerbitkan kandungan awam. Dan sejak awal tahun 2015, hanya sekitar 0.3 peratus pengguna yang mengepos secara terbuka.

Oleh itu pada malam Selasa, 5 Mei 2015 semalam, Google plus melancarkan ciri Koleksi untuk meningkatkan keaktifan penggunanya. Lalu bagaimana ciri ini yang diilhamkan oleh media sosial #Pinterest sebenarnya? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  Trik Menggunakan Iklan Google Plus + Post dengan berkesan dan berkesan

Penggunaan Ciri Koleksi

Dengan fitur Koleksi, pengguna akan difasilitasi untuk membuat koleksi catatan yang kemudiannya juga dapat terus diperbaharui (dikemas kini). Tidak hanya membuat koleksi catatan, dengan fitur Koleksi ini pengguna lain juga dapat mengikuti koleksi yang telah dibuat.

Cara menggunakan fitur ini cukup mudah, iaitu ketika anda membagikan pos atau membuatnya dari halaman yang telah disediakan oleh Google Plus maka pilihan untuk meletakkan pos yang menarik ke Koleksi akan muncul dan siap digunakan.

Fitur yang dapat memuat konten foto dan video juga dapat dibagikan (dibagi) untuk orang tertentu, umum atau hanya ditutup untuk pengguna saja.

Ciri terbaru ini nampaknya sangat penting untuk pengembangan #Google Plus. Ini terbukti dari Ketua Arkitek Google Plus, Yonatan Zunger yang sangat bersemangat. Ciri ini, yang telah lama digunakan oleh pihak dalaman Google Plus, akan membolehkan pengguna mengikuti catatan dengan tema tertentu yang dibuat oleh akaun, kata Zunger.

Akan Terus Dibangunkan

Koleksi adalah usaha terbaru dari #Google untuk mengaktifkan perkhidmatan rangkaian sosial Google Plus. Sehingga kini, aktiviti pengguna di Google Plus telah dikenal pasti lebih berkaitan dengan aktiviti di perkhidmatan Google lain seperti komen di YouTube dan catatan blog di Blogger yang disambungkan ke Google Plus.

Ini bermaksud, catatan yang dibuat tidak dibuat secara langsung di laman Google Plus itu sendiri. Jadi Google Plus kini seperti tempat perlindungan dari laman perkhidmatan Google yang lain.

Kerana perkara-perkara tersebut Google Plus terus berusaha dan berusaha. Pada tahun 2012, Google Plus melancarkan ciri Komuniti, perkhidmatan yang serupa dengan forum dalam talian atau papan pesanan. Ciri Komuniti ini telah memberi perkhidmatan kepada anggotanya untuk membincangkan perkara-perkara tertentu mengikut tema komuniti.

Kini kesungguhan Google Plus untuk menarik perhatian netizen semakin ketara ketika laman pengumpulan dilancarkan. Pelancaran ciri Koleksi jelas merupakan langkah terbaru Google Plus untuk menjadi salah satu media sosial yang paling popular.

Baca juga:  Menggunakan Google Plus (g +) untuk Menyokong Kelancaran Perniagaan

Pengguna Bebas Membuat Tetapan

Untuk memeriahkan dan memeriahkan lagi fitur Koleksi ini, Google sendiri telah menyiapkan halaman khas, di mana pengguna dapat membuat koleksi baru yang mengandungi catatan menarik. Dari halaman ini pengguna dapat memberikan nama yang sesuai dan relevan serta mencerminkan isi koleksi pengguna. Penamaan koleksi ini sendiri boleh diubah kemudian sekiranya dirasakan tidak sesuai dan tidak relevan.

Seperti kebanyakan posting Google Plus, di halaman fitur Koleksi pengguna juga diberi kebebasan untuk mengatur privasi koleksi dengan membuatnya hanya dapat dilihat oleh Lingkaran atau oleh orang ramai. Namun, sayangnya, setelah diterbitkan, susunan ini tidak dapat diubah kemudian.

Pada masa ini, fitur Koleksi hanya dapat diakses dari penyemak imbas web desktop dan versi terkini aplikasi dari #Android iaitu Lollipop. Sementara itu, untuk platform iOS, pengguna masih tidak dapat mengakses ciri baru ini kerana Google sedang menyelesaikan persiapannya sehingga benar-benar sempurna sebelum dibawa ke App Store. Google sendiri berjanji bahawa ia akan segera melancarkan ciri Koleksi ini untuk platform iOS.

Artikel Berkaitan