BuzzBuddies, Media Sosial Tempatan Berusaha Berbeza

Buzzfeed

Di Dunia, media sosial boleh dikatakan produk arus perdana yang terus menjamur, ini disebabkan oleh pengguna media sosial di Dunia yang terus meningkat. BuzzBuddies hadir dengan semua cabaran yang mereka hadapi, dan mereka menyebut diri mereka sebagai media sosial #media yang menyempurnakan media sosial yang ada. Secara tidak langsung mereka akan bersaing dengan beberapa media sosial tempatan seperti Sebangsa dan Kwikku.

Tetapi adakah kita tahu apa itu media sosial? jika anda belum tahu, sila rujuk penjelasan berikut. Menurut Wikipedia, " Media sosial adalah media dalam talian, dengan penggunanya dapat berpartisipasi, berkongsi dan membuat kandungan dengan mudah termasuk blog, rangkaian sosial, wiki, forum dan dunia maya. Blog, rangkaian sosial dan wiki adalah bentuk media sosial yang paling biasa digunakan oleh orang di seluruh dunia. "

Mengenai BuzzBuddies

BuzzBuddies adalah media sosial dengan ciri yang mengutamakan hubungan antara rakan dan orang yang mempunyai hobi atau minat yang sama. BuzzBuddies yang dilancarkan secara rasmi kepada umum telah berjalan selama dua bulan tepat pada 9 Mac 2015. Pencapaian itu sendiri belum lagi hebat. Mereka hanya mempunyai sekitar 300 pengguna berdaftar dalam perkhidmatan dan 160 pengguna aktif setiap minggu.

Perkembangan BuzzBuddies belum begitu besar. Oleh itu, pasukan dari BuzzBuddies terus berusaha untuk mendekati beberapa komuniti untuk mengetahui apa yang mereka perlukan dari BuzzBuddies dan meningkatkan BrandAwareness.

Melihat dari perkembangan pengguna di Dunia sangat tinggi pengguna peranti mudah alih. Tetapi sehingga kini Buzzbuddies belum tersedia versi mudah alih. Ini tentunya sangat bertentangan dengan trend semasa. Perlumbaan media sosial yang ada memberikan pengalaman yang lebih selesa untuk menggunakan platform mudah alih. Sebut saja Facebook, Twitter dan Path.

Penyediaan Aplikasi Android BuzzBuddiesAplikasi BuzzBuddies Middle Android telah dibuat

Walaupun begitu, pasukan BuzzBuddies mengatakan bahawa mereka sedang menyiapkan aplikasi mudah alih. Oleh itu pengguna tidak perlu risau untuk tidak dapat menikmati BuzzBuddies dari telefon bimbit mereka. Berdasarkan laporan dari pengguna sejauh ini telah diketahui bahawa reka bentuk antara muka pengguna BuzzBuddies sangat mesra dan sederhana. Dan ini membuktikan bahawa salah satu objektif BuzzBuddies telah dicapai, iaitu menjadikan media sosial mesra pengguna.

Artikel lain:  Inilah Jejaring Sosial Dunia, Yang Perlu Mencuba?

Cara BuzzBuddies Bersaing Dengan Pesaing

Untuk menjawab bagaimana BuzzBuddies dapat bersaing dengan pesaing yang sudah terjun ke arena media sosial Andrew ketika CEO menjawab, " Sepengetahuan saya, apa yang dikembangkan BuzzBuddies adalah ciri unik dan tidak bersaing dengan media sosial tempatan, jadi tidak ada persaingan di media sosial tempatan . "

Andrew juga menambah, untuk media sosial yang diimport, Facebook, Twitter dan Path adalah tiga media sosial utama yang diimport di Dunia, dari segi ciri yang kami tidak cuba bersaing dengan ciri utama mereka, atau ciri uniknya, dan mengembangkan lagi ciri yang kami rasa penting tetapi tidak dikembangkan oleh setiap media sosial yang diimport. Oleh itu, bersaing mungkin juga kurang tepat, tetapi lebih banyak memperbaiki kekurangan ciri media sosial yang diimport.

Oleh itu BuzzBuddies menegaskan bahawa mereka tidak bersaing dengan media sosial yang ada. Tetapi mereka adalah generasi media sosial yang berbeza dan akan terus menyempurnakan ciri-cirinya untuk membuat media sosial yang berguna dan sesuai untuk penggunanya.

Melihat fenomena percambahan media sosial di negara ini, sudah tentu sebilangan pengguna #internet sudah mula bosan atau tidak mahu lagi menggunakan media sosial. Tetapi kehadiran media sosial baru memberikan warna dan pilihan yang unik untuk penggunanya mengikut keperluan yang mereka mahukan. Sebaliknya, pembuat media sosial mesti memahami apa yang diperlukan oleh penggunanya, bukan hanya mengikuti trend, mesti ada penyelesaian yang diberikan kepada pengguna melalui produk yang mereka ada.

Baca juga:  5 Petua untuk Akses Internet dan Media Sosial yang Selamat untuk Kanak-kanak

Mudah-mudahan BuzzBuddies akan terus mengembangkan ciri dan memberi faedah kepada penggunanya dan tidak menjadi media sosial yang gagal kerana terlalu banyak bercakap mengenai jenama sahaja tanpa mempertimbangkan input dari penggunanya kerana tanpa input dari pengguna media sosial tidak akan berkembang.

Artikel Berkaitan