Facebook Melancarkan Ciri Pengumpul Berita "Artikel Segera", Apa Matlamatnya?

Facebook-Sekejap-Artikel-01

Dengan kerjasama sembilan penerbit, iaitu Times, BuzzFeed, The Atlantic, National Geographic, NBC News, The Guardian, BBC News, Bild dan Der Spiegel, Facebook akhirnya secara rasmi melancarkan fitur terbarunya yang disebut Instant Article pada hari Rabu (5/13) / 2015) waktu tempatan.

Ciri yang dapat dinikmati di menu "Feed Berita" tanpa perlu meninggalkan #Facebook memberi wacana baru bahawa Facebook ingin menjadikan Artikel Segera sebagai alat untuk mengumpulkan berita rasmi serta menghancurkan rangkaian sosial Mark Zuckerberg sebagai tuan rumah media dalam talian. Adakah betul?

Lalu apa peranan ciri yang dapat diakses pada pukul 10:00 pagi Waktu Piawai Timur (ET) atau 9:00 malam Waktu Dunia Barat (WIB)? Berikutan kajian semula.

Keuntungan dan Keupayaan Artikel Segera

Dalam beberapa berita yang muncul, disebutkan bahawa Facebook sebenarnya tidak banyak membuat perubahan pada pautan Artikel Segera. Facebook hanya menyediakan bentuk penutup video tambahan yang dapat dimainkan secara automatik ketika pengguna melayari halaman aplikasi.

Fungsi yang masih dapat diakses oleh pengguna #iOS juga akan menjadi satu dengan aplikasi mudah alih Facebook. Akibatnya, berita dari penerbit rakan kongsi akan diakses 10 kali lebih cepat daripada membukanya di laman web rasmi penerbit.

Selain kecepatan akses ke berita, fitur Artikel Sekejap juga dilengkapi dengan sejumlah kemampuan interaktif seperti memperbesar foto beresolusi tinggi,  memutar  video secara automatik , hingga kemampuan menyukai dan memberi komen pada bahagian tertentu dari artikel.

Artikel lain:  Orang yang Mungkin Anda Ketahui, Ciri-ciri Terkini Facebook Untuk Menambah Rakan Dari Instagram

Rawatan Kandungan Berita

Dalam menguruskan kandungan berita yang dia dapatkan, Facebook mempunyai standard rawatannya sendiri. Pertama, kandungan berita yang diperoleh akan dibuat menjadi kandungan berita automatik yang akan dimuat sebelum pengguna memilih pautan tersebut. Kedua, artikel berita yang diperoleh oleh Facebook akan 'didedahkan' dari semua modul iklan dan analitik yang telah disematkan di laman web asal.

Walaupun berita dan artikel telah menjalani pengaturan dan perlakuan seperti itu, pengguna tetap akan menemukan logo penerbit kandungan di bahagian atas berita yang dibuka. Dalam fitur artikel segera, ada juga butang Ikut yang dapat digunakan pengguna untuk mengikuti setiap kemas kini dari penerbit yang telah disambungkan ke akaun Facebook.

Tujuan Pelancaran Artikel Segera

Walaupun banyak ciri Artikel Segera ini mengaku sebagai tempat percubaan Facebook, dapat dikatakan bahawa jika format ini berjaya dan berjaya, media sosial yang berpusat di Menlo Park, California berpotensi menguasai penyebaran berita dalam talian. Dengan 9 penerbit awal, Artikel Segera yang mengandungi kandungan berita dari pelbagai laman web akan mempunyai peluang besar untuk membuat pengguna bertahan lebih lama di halaman Facebook.

Dilema dan Keprihatinan Penerbit

Dari keadaan dalam fitur artikel segera ini kemudian muncul pertanyaan, bagaimana artikel instan ini mempengaruhi durasi hingga jumlah pengguna yang mengunjungi laman web rasmi penerbit? Ini adalah dilema yang juga mesti dipertimbangkan oleh Facebook dan penerbit yang telah bekerjasama.

Dilema dan keprihatinan penerbit lain yang merupakan pemilik dan pencipta kandungan ialah mereka sepertinya harus bergantung pada platform yang tidak dapat mereka kendalikan, termasuk pengaturan iklan. Kerjasama yang telah dijalin dengan Facebook dengan media tentunya menjadi halangan yang mesti dibincangkan dan harus dipertimbangkan lebih banyak.

Baca juga:  Alat E-Pembelajaran ~ Alat Pembelajaran dari Facebook untuk Perniagaan

Penyelesaian yang ditawarkan oleh Facebook

Untuk mengatasi semua masalah, dilema dan kebimbangan yang dialami oleh penerbit, Facebook sebagai pemilik ciri artikel segera menyediakan dua pilihan untuk penjualan iklan. Pertama, Facebook dibenarkan menjual iklan untuk kandungan penerbit tertentu yang terdapat dalam Artikel Segera, keuntungan akan dibahagi dua. Alternatif kedua ialah penerbit sendiri yang berusaha menjual kandungan dalam Artikel Segera dan keuntungan sepenuhnya adalah hak milik penerbit.

Menurut Justin Osofsky, Naib Presiden Facebook Perkongsian Media, dia telah berkomitmen dan akan terus bekerja untuk berkolaborasi dengan penerbit media ini untuk selalu menghasilkan penyelesaian win-win yang akan saling menguntungkan kedua belah pihak. Dalam kes ini, Facebook juga akan menyediakan penerbit dengan alat dan peralatan untuk membina perniagaan mereka semasa kolaborasi ini.

Artikel Berkaitan