Cara Membuat Artikel Menarik & Berkualiti: Panduan Pemula

Cara Membuat Artikel Berkualiti

Bagaimana anda membuat artikel yang menarik dan boleh dibaca? Inilah jawapannya. Semua artikel menarik dimulakan dengan pemikiran berstruktur dan kajian mendalam.

Jadi, untuk menghasilkan artikel yang berkualiti, anda perlu mempunyai formula rahsia yang betul.

Dalam artikel ini, saya akan berkongsi cara membuat artikel menarik untuk kandungan laman web. Apa yang akan anda pelajari?

 • Pertama , 4 tiang rahsia untuk membuat artikel berkualiti.
 • Kedua , 3 peringkat proses pembuatan artikel oleh penulis profesional.
 • Ketiga , langkah demi langkah bagaimana membuat artikel yang menarik dan berkualiti.
 • Akhirnya , kesilapan yang sering dilakukan oleh pemula dalam membuat artikel.

Sekiranya anda ingin membawa banyak lalu lintas melalui laman web, maka anda akan menyukai panduan praktikal ini.

Tidak sabar untuk mengetahui rahsianya? Mari mulakan !

Apakah perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menulis artikel berkualiti?

Cara Membuat Artikel

Terdapat 4 perkara penting yang perlu anda kuasai sekiranya anda ingin membuat artikel yang berkualiti dan menarik. Saya akan membincangkannya secara ringkas, selebihnya sila kaji sendiri.

1. Maksud Cari

Penulis yang memfokus pada niat carian selalu menghasilkan artikel yang menarik. Kerana penulis tidak gila dengan pemadatan kata kunci yang berlebihan dan pengoptimuman SEO. Sebaliknya, penulis akan sangat fokus untuk menjawab keperluan pengunjung. Hasilnya, artikel lebih berat dan senang dibaca.

Bagi mereka yang tidak tahu mengenai maksud carian ? Inilah jawapannya. Maksud carian adalah motif pengunjung dalam melakukan carian Google. Contoh:

 • Maksud maklumat.
 • Maksud navigasi.
 • Niat komersial.
 • Maksud transaksi.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila baca artikel maksud carian khusus untuk pemula.

2. Keaslian

Artikel mesti semata-mata dari fikiran pengarang (asli). Maksudnya, anda tidak melakukan penipuan dan menyalin karya orang lain dengan kejam. Jadi, walaupun anda membincangkan topik yang sama, tetapi anda boleh menawarkan penyelesaian atau sudut pandangan yang berbeza. Itulah keaslian !

Apakah faedah mempunyai artikel asal?

 1. Anda akan dapat meningkatkan penjenamaan laman web dengan cepat.
 2. Anda akan mempunyai banyak pengikut pelawat yang setia dan setia.
 3. Laman web anda akan mendapat nilai autoriti tinggi dari Google.

Jadi, keaslian adalah tonggak penting dalam tutorial bagaimana membuat artikel yang baik dan betul.

3. Kebolehbacaan

Kebolehbacaan adalah nilai yang menggambarkan kemudahan pengunjung dalam memahami isi artikel. Sekiranya nilai kebolehbacaan semakin tinggi, pelawat dapat memahami isi artikel dengan lebih mudah. Terdapat tiga faktor yang menentukan nilai kebolehbacaan , misalnya:

 • Pertama , pemilihan diksi. Semakin umum perkataan yang anda gunakan, semakin tinggi nilai keterbacaannya. Oleh itu, elakkan menggunakan istilah, istilah asing dan istilah teknikal.
 • Kedua , panjang ayat. Semakin lama kalimatnya, semakin sukar otak untuk mencerna mesej yang ingin anda sampaikan. Maksudnya, ayat yang pendek dan berkesan akan mempunyai nilai keterbacaan yang jauh lebih tinggi daripada ayat yang panjang.
 • Ketiga , struktur artikel. Artikel yang mempunyai struktur tajuk 1, 2, dan 3 yang komprehensif, selalu mempunyai nilai keterbacaan yang tinggi. Maksudnya, struktur artikel sangat membantu pembaca dalam memahami artikel tersebut.

4. Kebolehcapaian

Findability adalah istilah untuk kandungan mesra mesin pencari . Maksudnya, enjin carian mudah memahami isi kandungan. Oleh itu, artikel anda akan mendapat kedudukan tinggi di Google.

Masih keliru ya?

Ringkasnya, selain menulis artikel yang menarik, penulis mesti fokus untuk melaksanakan pengetahuan SEO On-page artikel tersebut. Kerana artikel yang mempunyai SEO On-page yang baik mesti mempunyai nilai kebolehcapaian yang tinggi pada algoritma mesin carian Google. Hasilnya, Google akan mempromosikan artikel mengenai kata kunci carian yang betul.

Bagaimana Penulis Profesional Membuat Artikel

Cara Membuat Artikel

Untuk dapat menghasilkan artikel berkualiti secara berterusan, anda perlu mengatur kerja anda. Pecahkan setiap peringkat menjadi kepingan kecil dan gabungkan perlahan-lahan.

Tidakkah anda faham?

Baiklah, saya akan memberikan contoh bagaimana saya bekerja. Teknik yang saya gunakan adalah kaedah jam pasir . Jadi, saya membahagikan proses bagaimana membuat artikel berkualiti menjadi 3 peringkat dengan perbandingan 40:20:40.

1. Peringkat Persiapan (40%)

Dalam fasa penyediaan, saya akan melakukan penyelidikan mendalam mengenai topik atau fokus kata kunci. Contohnya saya ingin menulis artikel dengan topik atau memfokuskan pada kata kunci "bagaimana membuat artikel".

Pada peringkat ini, saya akan menyelami maksud carian kata kunci ini. Soalan-soalan ini sering membantu saya memahami maksud carian .

 • Apakah tujuan artikel ini?
 • Siapa pelawat sasaran saya?
 • Apakah mesej yang ingin saya sampaikan melalui artikel ini?

Seterusnya, saya akan memetakan kandungan yang sesuai dengan jangkaan keperluan pengunjung. Kemudian, saya akan mengumpulkan seberapa banyak rujukan sokongan. Baru-baru ini, saya membuat artikel templat ( garis besar ).

Berapa lama masa penyediaan? Saya biasanya menghabiskan 40% masa untuk membuat artikel dalam fasa penyediaan. Kerana pada pendapat saya, tahap persiapan ini adalah tahap penting dalam membuat artikel yang menarik.

2. Tahap Penulisan Artikel (20%)

Setelah anda benar-benar memahami maksud carian topik yang anda rakam, tinjau kerangka artikel ( Garis Besar ). Kemukakan soalan di bawah berulang kali:

 • Apa yang ingin saya sampaikan?
 • Siapakah penonton yang ingin saya jangkau?

Tanya berulang kali untuk mempertajam intuisi penulis anda. Sekiranya anda perlu mengubah garis besar artikel, betulkannya dengan segera. Sekiranya tidak, sudah tiba masanya untuk mula menulis.

Berapa lama fasa penulisan artikel berlangsung? Biasanya, saya menulis artikel dalam masa yang agak singkat. Lebih kurang 20% ​​masa pembuatan artikel.

Saya dapat menulis dengan cepat kerana saya sudah mempunyai idea tentang apa yang ingin saya sampaikan. Jadi begitulah keadaannya! Saya baru menulisnya hingga selesai.

3. Tahap Penyuntingan (40%)

Baiklah, setelah fasa penulisan selesai. Saya biasanya membisu artikel itu terlebih dahulu. Biarkan minda berehat dan berehat. Kerana pada peringkat penyuntingan anda akan menggilap artikel dengan serius.

Apa yang saya buat pada peringkat penyuntingan ?

 1. Tulis semula
 2. Tulis semula
 3. Tulis semula
 4. Tulis semula
 5. Tulis semula

Lah, mengapa menulis semula semua? Ya memang benar, anda tidak salah membaca.

Untuk menghasilkan artikel yang berkualiti, anda perlu menulis semula dan menyunting secara berterusan sehingga artikel menjadi sangat baik. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk melakukan proses itu, cuma dapatkan khidmat seorang penulis profesional.

Langkah terakhir, lakukan penamat . Berikutan ini, beberapa penyelesaian yang sering saya lakukan ketika membuat artikel berkualiti.

 1. Pastikan artikel itu mengikuti peraturan PEUBI (Pedoman Umum untuk Ejaan Bahasa Dunia).
 2. Pastikan anda telah menggunakan pemilihan diksi yang betul.
 3. Pastikan tiada kesalahan ketik .
 4. Menghilangkan perkataan / ayat yang tidak jelas dan tidak cekap.
 5. Lakukan pengoptimuman SEO On-page.

Sampai di sini faham? Mari terus belajar bagaimana membuat artikel langkah demi langkah !

Cara membuat artikel menarik yang sedap dibaca

Untuk menghasilkan artikel yang bagus, anda perlu menguasai 4 perkara yang telah saya nyatakan pada awalnya.

Mengaplikasikan pengetahuan keseluruhan mengenai maksud carian, keaslian, kebolehbacaan dan kebolehcapaian . Itulah rahsia.

Masih keliru ya?

Baiklah, saya akan memberi anda tutorial langkah demi langkah supaya anda dapat memahami lebih lanjut. Mari selami !

1. Tentukan Topik Artikel Pertama

Topik artikel boleh datang dari arah aliran berita , kata kunci penyelidikan masalah dan pelawat. Dalam tutorial ini saya akan mengambil topik "bagaimana membuat artikel". Saya juga menjadikan topik ini sebagai fokus kata kunci untuk kandungan artikel ini.

Setelah anda menemui topik artikel yang tepat, inilah masanya untuk meneroka topik tersebut. Berikut adalah dua soalan yang selalu saya gunakan untuk meneroka topik artikel yang ingin saya tulis.

 • Apakah mesej yang ingin saya sampaikan? Saya ingin memberi tutorial bagaimana membuat artikel yang bagus untuk dibaca untuk pemula.
 • Siapa pelawat sasaran saya? Penonton sasaran saya adalah blogger baru dan penulis bebas baru.

2. Menjalankan Penyelidikan mendalam mengenai Topik

Untuk penyelidikan yang berkaitan dengan topik artikel, saya bergantung pada naluri pengarang ( naluri ), carian Google, dan forum perbincangan.

Contoh penyelidikan mengenai topik "bagaimana membuat artikel" mengikut naluri :

 • Kumpulkan rujukan sokongan.
 • Buat garis besar artikel.
 • Susun tajuk & sub tajuk.
 • Tentukan anggaran panjang artikel.
 • Tulis artikel hingga selesai.
 • Penyuntingan & penamat .

Oleh itu, saya menuliskan pemikiran saya yang berkaitan dengan keperluan pembaca yang mencari dengan kata kunci cara menulis artikel.

Di mana saya mendapat senarai itu? Dari naluri saya sebagai penulis.

Pada peringkat ini, anda tidak perlu takut, tulis sahaja semua yang anda fikirkan. Kemudian, semasa membuat garis besar , anda boleh menghapus senarai yang tidak perlu.

Contoh penyelidikan topik dengan carian Google:

Cara Membuat Artikel

Jadi, anda hanya perlu menaip fokus kata kunci atau topik topik dalam carian Google. Seterusnya, baca beberapa artikel di halaman pertama Google.

Kemudian, fahami maksud carian topik. Akhirnya, ambil perkara penting yang berkaitan dengan maksud carian topik.

Baca juga: Cara Penyelidikan Kata Kunci dengan Perancang Kata Kunci Google.

Contoh penyelidikan topik melalui forum perbincangan:

Cara Membuat Artikel

Untuk mencari forum perbincangan, anda boleh mengikuti formula di bawah:

 • "Kata kunci forum"
 • "Kata kunci" + "forum"
 • "Kata kunci" + "forum"
 • "Kata kunci" + "papan"

Catatan: ganti kata kunci dengan topik atau kata kunci fokus yang anda gunakan. Dalam kes saya, saya menjelajah dengan kata kunci seperti ini: "bagaimana membuat artikel" + "forum"

Setelah semua penyelidikan kandungan selesai, kumpulkan semua rujukan yang anda boleh. Kemudian, teruskan ke peringkat seterusnya.

3. Buat struktur artikel yang jelas dan komprehensif ( garis besar )

Setelah saya memahami maksud carian dan membuat kajian mengenai topik "bagaimana membuat artikel", saya membuat garis besar artikel tersebut. Hasilnya seperti gambar di bawah:

Cara Membuat Artikel

Mengapa anda mesti membuat garis besar artikel terlebih dahulu? Menurut pengalaman saya, kerangka artikel akan menjadikan aliran penulisan lebih fokus dan terarah.

Oleh itu, penulis akan lebih mudah mengemukakan idea dan fikirannya secara tersusun.

4. Gunakan Tajuk 1, 2 dan 3 untuk mengukuhkan struktur artikel

Langkah seterusnya, saya menetapkan penggunaan tajuk dalam kerangka artikel yang telah saya buat.

 • Tajuk: Tajuk 1 (H1).
 • Bab: Tajuk 2 (H2).
 • Sub-bab: Tajuk 3 (H3).
 • Sub-kelas: Tajuk 4 (H4).

Contohnya seperti gambar di bawah:

Panduan Penulisan Artikel

Artikel yang menggunakan tajuk akan mudah dibaca . Oleh itu, pembaca lebih mudah memahami mesej yang ingin anda sampaikan.

Tajuk juga sangat berguna untuk SEO On-page. Di mana, tajuknya akan membantu Google memahami inti topik utama dalam artikel panjang. Oleh itu, tajuk boleh membantu meningkatkan kedudukan artikel di halaman satu Google.

Sekiranya anda ingin mengarahkan fokus pembaca, anda juga harus menambahkan tajuk 2 & 3. Hierarki dengan sub tajuk akan menjelaskan struktur artikel.

Anda juga boleh menggunakan beberapa kata kunci dalam tajuk dan sub tajuk. Tujuannya adalah untuk memfokuskan topik dan menarik perhatian pembaca jenis skimming.

5. Pastikan setiap perenggan pendek dan mengandungi satu idea inti

Panduan Penulisan Artikel

Pada peringkat 5, anda boleh mula menulis artikel. Mulakan dulu. Anda boleh mula menulis dari mana sahaja. Namun, berdasarkan pengalaman saya, lebih baik menulis mengikut urutan berikut:

 • Pertama , lengkapkan badan artikel terlebih dahulu.
 • Kedua , tulis perenggan pembukaan semenarik mungkin. Dan selesaikan perenggan penutup dengan kesimpulan yang berat.
 • Ketiga , buat tajuk yang mewakili kandungan artikel anda. Pastikan tajuk itu memikat dan membuat orang penasaran.
 • Akhirnya , mulakan proses penyuntingan dari perenggan pertama hingga perenggan terakhir.

Anda boleh menggunakan kombinasi titik peluru, penomboran dan senarai bertingkat untuk membuat perenggan lebih berat. Namun, pastikan setiap perenggan mempunyai satu idea inti. Jadi, tumpuan pembaca akan dijaga.

6. Tulis Artikel Mengikut Peraturan Piramid Terbalik

Panduan Penulisan Artikel

Piramid Terbalik adalah gaya penulisan artikel dengan menerangkan gambaran besar artikel tersebut terlebih dahulu. Kemudian penulis mengarahkan pembaca langkah demi langkah ke perbincangan yang lebih konkrit dan terperinci. Sehingga akhirnya, pembaca menyerap semua mesej yang ingin disampaikan oleh pengarang.

Anda mungkin bertanya, "Berapa lama saya harus membuat artikel itu? 1,200 patah perkataan? 2500 patah perkataan? " Jangan berpegang pada bilangan perkataan. Nasihat saya, fokus pada maksud carian kata kunci yang anda fokuskan . Kerana kadang-kadang ada maksud carian yang hanya memerlukan 700 kata artikel, dan ada maksud carian yang memerlukan artikel hingga 3,000 kata.

Catatan : Piramid terbalik adalah salah satu teknik rahsia saya dalam menghasilkan artikel berkualiti secara berterusan. Teknik ini dapat diaplikasikan pada pelbagai jenis artikel. Contohnya: artikel ilmiah, artikel blog, artikel pendapat, artikel jurnal, dan artikel berita.

7. Lakukan Pengoptimuman SEO On-page

Panduan Penulisan Artikel

Pada tahap 7, saya menganggap anda telah mendapat satu artikel lengkap yang telah selesai. Langkah seterusnya adalah melakukan pengoptimuman SEO di halaman.

Apa itu SEO Dalam Halaman? SEO di halaman adalah teknik untuk membuat artikel untuk mendapatkan peringkat tinggi dalam carian Google sesuai dengan kata kunci yang disasarkan yang disasarkan.

Saya telah membincangkan penerapan lengkap SEO On-page dalam artikel di bawah:

 • Kefahaman dan faedah Search Engine Optimization (SEO).
 • 7 faktor penting dalam SEO On-page supaya halaman satu cepat.

8. Penyuntingan Akhir

Panduan Penulisan Artikel

Penulis pemula biasanya tidak melakukan proses penyuntingan terakhir setelah melakukan pengoptimuman SEO di halaman. Kerana menurut mereka, penyuntingan terakhir hanya memakan masa.

Cara penulis profesional membuat kandungan adalah sebaliknya. Tahap penyuntingan penulis profesional jauh lebih lama. Dia bahkan menghabiskan 40% proses pembuatan artikel hanya untuk penyuntingan . Jadi, tahap penyuntingan sama pentingnya dengan tahap penyelidikan kandungan.

Catatan : Jika anda ingin membuat artikel yang berkualiti dan menarik, jangan melewatkan tahap penyuntingan . Percayalah ! Sangat berbaloi !

Apa yang perlu saya lakukan pada peringkat penyuntingan ?

 1. Baca artikel dengan kuat. Sekiranya anda menjumpai ayat yang pelik semasa membaca, susun semula & tulis semula .
 2. Baca artikel dengan kuat untuk kali kedua. Sekiranya anda menjumpai kata-kata yang samar-samar atau sukar difahami, tulis semula . Pastikan anda memilih diksi yang senang difahami.
 3. Baca artikel untuk kali ketiga. Sekiranya anda menemui kesalahan ketik , ejaan, penulisan yang salah, istilah asing kurang betul, tulis semula . Pastikan artikel anda mematuhi peraturan PEUBI.
 4. Akhirnya, periksa pembacaan bukti , seperti memeriksa ejaan, tanda baca, kesalahan menulis dan meletakkan gambar untuk kali terakhir.

Betul menyusahkan ya? Ya, sangat terperinci dan menyusahkan! Itulah sebabnya perkhidmatan penulis profesional mahal. Hehe.

9. Terbitkan

Tahniah, anda telah selesai belajar membuat artikel menarik dan berkualiti. Setelah karya anda selesai, langkah terakhir adalah menyerahkan artikel kepada penerbit atau menerbitkan artikel secara langsung di laman web anda.

Kesalahan Asas Yang Sering Dibuat Pemula Semasa Membuat Artikel

Terdapat beberapa kesilapan yang sering dilakukan oleh penulis novel, seperti:

1. Tidak Melakukan Penyelidikan Kata Kunci & Penyelidikan Kandungan dengan Betul

Penulis yang tidak meneroka topik artikel hanya akan menghasilkan artikel yang biasa. Dia mungkin dapat mengejar kebolehbacaan dan kesediaan , tetapi artikelnya kurang menarik. Kerana tidak sesuai dengan maksud pencarian . Dan keaslian artikelnya rendah.

Masih ingat kaedah jam pasir yang saya terangkan dalam perbincangan awal? Saya menghabiskan 40% proses pembuatan artikel hanya untuk meneliti topik, memahami maksud carian dan membuat garis besar artikel. Mungkin bagi penulis novel yang membosankan, tetapi, ini berjaya !

2. Mengutamakan Kuantiti Artikel Daripada Kualiti Artikel

Banyak penulis novel berpegang pada falsafah perniagaan komoditi. Di mana, mereka melihat artikel itu sebagai komoditi perniagaan seperti membeli dan menjual beras.

Jadi, penulis baru akan menulis seberapa banyak dan secepat mungkin agar komoditi mereka terjual. Di sini saya berasa kasihan.

Sekiranya anda ingin menghasilkan artikel yang bagus, hapuskan falsafah itu. Tanamkan falsafah baru berikut: Quality Over Quantity . Apa faedah menanamkan falsafah kualiti berbanding kuantiti ?

 • Pertama , anda akan lebih fokus pada fasa penyediaan (40%) dan tahap penyuntingan (40%).
 • Kedua , anda akan menghasilkan artikel yang jauh lebih berat, menarik dan senang dibaca.
 • Ketiga , anda boleh membina penjenamaan dan memperkuat SEO On-page secara serentak.
 • Akhirnya , anda akan berpuas hati dengan artikel anda.

3. Tidak Memperhatikan Pedoman Umum Ejaan Bahasa Dunia (PEUBI)

Penulis pemula berpendapat bahawa penulisan itu mudah. Akibatnya, mereka sering meremehkan Pedoman Umum untuk Ejaan Dunia Dunia (PEUBI). Hasilnya, mereka tidak melakukan proses penyuntingan dengan betul.

Apa yang akan berlaku sekiranya anda tidak mengikuti peraturan PEUBI?

 • Pertama , terdapat banyak kesalahan dalam ejaan, kata dan istilah asing.
 • Kedua, artikel itu kelihatan kurang profesional, cenderung tidak kemas dan banyak typo .
 • Ketiga , mesej inti artikel anda tidak disampaikan dengan betul.
 • Akhirnya , artikel tidak sesuai untuk diterbitkan di media berita nasional.

Oleh itu, jika anda ingin menghasilkan artikel yang baik, mulailah menerapkan peraturan PEUBI.

Baca juga: 7 Kesalahan Blogger Semasa Menulis Tajuk Catatan Blog.

Kesimpulannya

Demikianlah perbincangan bagaimana membuat artikel yang menarik dan berkualiti. Mesej saya, jangan cepat menulis artikel. Luangkan lebih banyak masa di peringkat penyelidikan kandungan dan proses penyuntingan . Seterusnya, hanya mempertajam kemahiran menulis secara berterusan.

Akhirnya, adakah maklumat penting mengenai cara membuat artikel yang saya terlepas? Ingatkan saya melalui ruangan komen! Saya akan membuat input anda berfikir semula untuk menyempurnakan artikel ini.

Artikel Berkaitan