Daun Bellabeat, Perhiasan Pintar Untuk Wanita Aktif

Daun Bellabeat

Saat ini # teknologi telah sangat berkembang, mulai dari alat komunikasi canggih, peralatan rumah tangga robotik, bahkan yang terbaru adalah teknologi pintar untuk aksesori kecantikan wanita. Teknologi sedemikian pastinya akan menarik banyak perhatian wanita. Teknologi untuk paksi kecantikan masih belum banyak dikembangkan. Tetapi sekarang keadaannya berbeza, kerana teknologi semakin maju, dan keperluan untuk teknologi di semua sektor semakin besar, itulah yang mendorong teknologi tersebut dilahirkan untuk anda.

Bagi seorang wanita untuk menggunakan perhiasan tentu bukan perkara yang aneh, tetapi bagaimana jika perhiasan yang anda pakai adalah perhiasan yang bijak? Jarang sekali terdapat alat yang dapat dipakai  yang khusus untuk wanita apalagi memiliki fitur yang sangat membantu bagi wanita, tetapi sekarang telah muncul perangkat yang dapat dipakai, perhiasan pintar untuk Anda wanita, namanya Bellabeat Leaf.

Mengenai Bella Beat Leaf

Bellabeat Leaf, adalah syarikat permulaan yang ditubuhkan pada tahun 2014 yang diasuh oleh Y Combinator. Bellabeat Leaf telah menerima dana dari pelbagai pelabur seperti SV ANGEL, UNIVERSAL, CRUNCHFUND, Nicolas Berggruen, Justin Kan, Michael Seibel, Paul Buchheit, Tom Fallows, CherubicVC , dan Adrian Aoun. Anda boleh mengatakan Bellabeat Leaf adalah satu-satunya #startup yang menyajikan alat  pakai yang  canggih yang khusus untuk wanita, walaupun tidak menolak kemungkinan digunakan oleh lelaki. Bellabeat Leaf Dilancarkan sempena acara teknologi terbesar, CES 2015 yang diadakan pada bulan Januari, Bellabeat Leaf siap menjadi sasaran wanita.

Bellabeat Leaf mendakwa diri mereka sebagai  "perhiasan pintar"  boleh digunakan sebagai loket, gelang atau bros untuk meningkatkan penampilan anda setiap hari. Seperti namanya, tentu saja, Bellabeat Leaf, berbentuk seperti daun, dengan berat yang cukup ringan hanya sekitar 18 gram yang diperbuat daripada keluli tahan karat dan kayu untuk menutup bahagian elektronik di dalamnya. Menggunakan teknologi  akselerometer 3 paksi  yang dapat mengenali pergerakan pengguna, juga cip Bluetooth 4.0 untuk menyampaikan maklumat yang diperoleh ke aplikasi Andorid.

Artikel lain:  Woolet, dompet pintar yang begitu selamat

Penggunaan Daun Bellabeat

Bellabeat Leaf dibuat untuk memantau langkah-langkah, tahap tekanan dan pola tidur penggunanya, Bellabeat Leaf akan memantau setiap pergerakan badan anda ketika anda menghirup dan menghembuskan nafas, kemudian menerjemahkannya ke dalam piawai metrik yang disambungkan ke kestabilan emosi anda dengan ketepatan hingga 95%. Permohonannya cukup hebat bukan?

Selain memantau langkah dan pola tidur pengguna, Leaf juga dapat digunakan untuk memantau tahap stres. Dia akan menilai setiap pergerakan kecil badan anda semasa anda mengambil dan menghembuskan nafas, kemudian menerjemahkannya menjadi standard metrik mengenai kestabilan emosi anda. Mengenai ketepatan, Bellabeat mendakwa ketepatan Leaf mencapai 95%.

Bellabeat Leaf memang dibuat pasangan dengan aplikasi android anda tetapi apabila Bellabeat Leaf tidak disambungkan ke telefon pintar anda, data yang dikumpulkannya tidak semestinya hilang. Bellabeat Leaf akan menyimpan data ini di storan dalaman yang dimilikinya  . Data ini dapat disimpan selama 14 hari. Bellabeat juga merancang keserasiannya dengan aplikasi kesihatan yang lain.

Aplikasi Bellabeat Leaf juga mempunyai beberapa ciri menarik. Seperti, pantau kitaran haid anda. Caranya, anda hanya perlu memasukkan data peribadi secara manual, kemudian menilai dengan data kesihatan yang lain. Dengan harapan kesihatan wanita dapat diberi perhatian lebih terperinci. Daun Bellabeat juga dapat digunakan sebagai penggera tidur. Bellabeat menggunakan bateri dengan ketahanan hingga 6 bulan, bateri butang standard yang boleh anda ganti jika bateri tidak lagi dapat digunakan.

Baca juga:  Teknologi Smartwatch Dulu dan Sekarang, Apa Kelihatannya?

Berapa harga Bellabeat Leaf?

Sehingga kini anda boleh mendapatkan Bellabeat Leaf dengan memesan melalui laman web rasmi dengan harga seunit sekitar $ 129. Bagi anda yang ingin tampil lebih bergaya dan mewah, Bellabeat juga terdapat dalam edisi khas kerana ia berlapis emas dan menggunakan kayu khas sebagai bahan pembungkus.

Untuk harga edisi khas berlapis emas, berikan harga $ 250. Tidak mahal, tentu saja, jika dilihat dari kegunaannya. Sekiranya anda bertanya, bolehkah Bellabeat digunakan oleh lelaki, sudah tentu boleh. Walau bagaimanapun, ciri-ciri untuk memantau kitaran haid pada wanita pasti tidak akan digunakan dan sia-sia.

Artikel Berkaitan