Inilah 8 Perintis Facebook Dan Kehadirannya Sekarang

Pelopor Facebook

Sebagai syarikat digital gergasi, Facebook pastinya tidak berkembang pesat seperti sekarang ini. Facebook, yang kini telah menjadi media sosial paling hampir di dunia, juga mempunyai sejarah penubuhannya.

Selain kisah menarik mengenai kelahiran Facebook, rangkaian sosial yang mula dikembangkan pada 4 Februari 2004 juga mempunyai kisah tersendiri mengenai pekerja awal yang mempelopori Facebook. Ada yang masih bertahan dan ada yang meninggalkan Facebook dengan bergabung dengan syarikat #teknologi lain atau membina syarikat mereka sendiri.

Lalu siapakah mereka yang merupakan pekerja awal di syarikat Facebook? Berikutan kajian semula.

1. Dustin Moskovitz

Pelopor Facebook pertama ialah Dustin Moskovitz. Sebagai rakan sebilik Mark Zuckerberg, Dustin adalah orang pertama yang memutuskan untuk meninggalkan Universiti Havard untuk memulakan Facebook dengan rakan baiknya. Pada masa perintis, Dustin berkhidmat sebagai CTO pertama Facebook.

Kini lelaki yang pernah bekerja di Facebook sejak Februari 2004 - November 2009 mengasaskan #startup bernama Asana pada tahun 2008 dengan Justin Rosenstein, rakannya yang pernah menjadi pengurus kejuruteraan di Facebook. Selain mendirikan Asana, Dustin juga melabur dalam teknologi permulaan lain seperti Path, Venmo, Flipboard dan NationBuilder.

Artikel lain:  Sheryl Sandberg ~ Facebook Pegawai Media Sosial Wanita

2. Andrew McCollum

Sebagai pengasas bersama dan jurutera di #Facebook dari Februari 2004 - September 2006, Andrew dikenali sebagai orang yang merancang logo Facebook untuk pertama kalinya. Lelaki yang nampaknya juga mempunyai projek lain dengan Zuckerberg iaitu Wirehog kini telah bergabung dengan Flybridge Capital Partners sebagai ahli perniagaan pada tahun 2011. Di samping itu, Andrew juga merupakan salah seorang pengarah syarikat VC, NEA dan juga banyak membuat pelaburan dan terlibat dalam startup Quilt dan JobSpice. .

3. Mark Zuckerberg 

Nama ini tentu tidak asing lagi. Ya, salah satu pelopor Facebook yang masih bertahan dan menjadi CEO Facebook hingga sekarang adalah Mark Zuckerberg. Lelaki yang mempunyai buta warna kini telah menjadi jutawan yang kekayaannya mencecah AS $ 34 bilion. Tetapi walaupun menjadi jutawan, Zuckerberg selalu memilih untuk duduk di meja yang sama dengan pekerjanya ketika berada di pejabat Facebook.

4. Chris Hughes

Chris Hughes adalah pengasas bersama Facebook yang juga menjadi jurucakap media sosial yang popular. Kemahiran komunikasi yang sangat baik telah terbukti ketika dia berjaya menjayakan kempen Barrack Obama. Walaupun menjadi salah satu pengasas Facebook yang tidak menguasai kecekapan dalam bidang pengekodan, Hughes selalu menjadi andalan Mark untuk meneroka apa sahaja yang ingin pengguna Facebook mengarahkan Facebook ke pasaran yang betul.

Sekarang Hughes telah meninggalkan Facebook dan pergi ke Jumo, sebuah syarikat permulaan yang berusaha menggunakan media sosial untuk mengubah dunia. Selain menguruskan Jumo, Hughes juga merupakan pelabur di UpWorthy, sebuah permulaan berita yang viral. Pada tahun 2012, Hughes membeli saham majoriti di majalah The New Republic dan berkhidmat sebagai Pengerusi Eksekutif media massa.

5. Eduardo Saverin 

Eduardo adalah salah seorang pengasas bersama yang banyak dibincangkan kerana dia telah menuntut Mark Zuckerberg dan dua pengasas Facebook yang lain. Sekarang dia telah meninggalkan Facebook dan mula melabur dalam startup seperti Chris Hughes 'Qwiki dan Jumo. Selain itu, Saverin juga melabur dalam syarikat mayonis tanpa telur, Hampton Creek.

6. Halicioglu Taner

Di luar pengasas, Taner adalah pekerja pertama Facebook. Taner adalah perisian kanan atau Jurutera Operasi yang membina keseluruhan infrastruktur perkakasan awal di Facebook dari Oktober 2004 - November 2009.

Kini Taner Halicioglu adalah pensyarah di UC San Diego jurusan Sains Komputer dan Kejuruteraan. Sebelum menjadi pensyarah, Taner juga pernah menjadi Jurutera Kebolehpercayaan Utama Battle.net di syarikat permainan, Blizzard Entertainment.

7. Sean Parker

Bekerja dari bulan Jun 2004 hingga Januari 2006, Sean adalah pekerja awal di Napster dan yang mengasaskan presiden Facebook. Sekarang, Sean terlibat dalam syarikat Spotify sebagai ahli lembaga pengarah, salah satu daripada banyak syarikat permulaan yang dilaburkannya. Sean juga cuba menjadikan Airtime, permulaan #video, tetapi malangnya percubaan itu gagal.

Baca juga:  Kevin Systrom ~ Pengasas Instagram, Aplikasi Perkongsian Foto Paling Popular di Dunia

8. James Pereira

Menjadi Jurutera di Facebook dari Julai 2004 hingga Ogos 2007, James Pereira akhirnya terpaksa meninggalkan Facebook. Menurut laman Facebooknya, Pereira kini tinggal di Portland dengan pekerjaan yang tidak jelas.

Artikel Berkaitan