3 Perniagaan Dunia E-Dagang yang berjaya di Asia Tenggara

ahli perniagaan e-dagang achmad zaky

Walaupun tidak secepat China, pengembangan # e-commerce di Dunia tidak dapat dipandang remeh. Jumlah pelaku yang muncul adalah petunjuk nyata bahawa Dunia e-dagang mengalami pertumbuhan.

Saat ini pemerintah juga sedang mengadakan peta jalan untuk mengendalikan dan mengatur pasar e-dagang Dunia sehingga dapat dikendalikan dan dikendalikan dengan lebih baik. Di samping itu, rancangan penentuan cukai dalam perniagaan e-commerce yang sedang dibincangkan juga semakin membuktikan bahawa e-commerce di Indonesia memang merupakan pasar yang berpotensi.

Satu lagi perkara yang membuktikan bahawa Dunia e-dagang adalah perniagaan prospektif yang cerah adalah kemunculan ahli perniagaan e-dagang yang boleh dipercayai di negara ini yang telah berjaya dan bahkan berjaya di Asia Tenggara. Keberadaan mereka tentunya merupakan pencapaian yang membanggakan bagi Dunia dan juga pernyataan yang mengukuhkan perdagangan elektronik yang gemilang di Dunia.

Lalu, siapakah perniagaan Dunia e-dagang yang berjaya dan berjaya di Asia Tenggara? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  BukaLapak.com ~ Permulaan Perniagaan yang Merintis Keselamatan Transaksi Dalam Talian

1. Achmad Zaky - Bos Bukalapak

Ahli perniagaan Dunia e-dagang pertama yang berjaya dan berjaya di Asia Tenggara ialah Achmad Zaky, pemimpin bukalapak.com. Pada tahun 2014 kemarin, pasar e-commerce Bukalapak diperkirakan telah mencatat transaksi mencapai US $ 80 juta atau sekitar Rp 1 triliun lebih. Dengan pencapaian ini dia dinobatkan sebagai usahawan muda yang paling berpengaruh di Asia Tenggara.

Dalam tiga tahun terakhir, Bukapalak terus menunjukkan tren pertumbuhan dan perkembangan yang signifikan sejak penubuhannya pada tahun 2010. Pada awal penubuhannya, Bukalapak yang dikendalikan dari garaj kecil kini telah menjadi laman web e-dagang paling popular di Dunia dengan lebih dari satu juta kunjungan orang setiap hari. Walaupun hanya menjalankan perniagaan C2C (Costumer to Costomer), Bukalapak mempunyai lebih dari 200 penjual dan sokongan pelabur, iaitu Gree Ventures, Batavia, 500 Startups, dan Emtek Group.

Menurut Zaky, pengembangan Bukalapak tidak lepas dari tren pasar dunia e-commerce yang semakin meningkat. Keadaan ini juga didorong oleh pengguna #internet yang lebih daripada 82 juta orang, atau sekitar 30 peratus dari jumlah populasi dunia. Kerana pertumbuhan ini, Zaky pasti menyasarkan Bukalapak meningkat lapan kali tahun ini.

2. Ferry Unardi - CEO Traveloka

Ferry Unardi yang merupakan CEO Traveloka menjadi orang kedua yang diminta sebagai pengusaha e-dagang di negara ini yang berjaya di Asia Tenggara. Pemuda berusia 27 tahun ini memang luar biasa ketika mengembangkan Traveloka sebagai pasar e-dagang untuk menempah tiket kapal terbang dan baucar hotel.

Bagaimana tidak, laman web yang disokong oleh East Ventures dan Global Founders Capital telah dikunjungi oleh 4-7.5 juta pelawat setiap bulan. Jumlah yang dicatatkan oleh Traveloka jelas jauh lebih baik jika dibandingkan dengan beberapa pesaingnya.

Sebelum menubuhkan Traveloka, pengusaha muda yang lulus dari Universiti Purdue juga berpeluang merasakan suasana kerja di Microsoft. Ketika Ferry kemudian memindahkan Traveloka ke dalam perniagaan  e-tiket, kehadirannya kini dapat mengalihkan 90 peratus penumpang berpotensi untuk memesan tiket secara dalam talian, yang pada awalnya dilakukan secara manual. Dengan konsep tempahan tiket sehenti, Ferry telah membuatkan pengguna dan pelanggan berasa selesa ketika menggunakan Traveloka.

Baca juga:  Traveloka, Penyelesaian untuk Memesan Tiket Pesawat Tanpa Ribet!

3. Jason Lamuda - Ketua Pegawai Eksekutif Berrybenka

Akhirnya, ahli perniagaan e-dagang yang paling berjaya dan berjaya di negara ini adalah Jason Lamuda. Jason, yang merupakan CEO Berrybenka, telah berjaya dengan merakam lawatan ke laman webnya dengan 590 ribu pelawat setiap bulan.

Dengan angka ini, pada akhirnya, Berrybenka mendapat sokongan kewangan lebih dari AS $ 5 juta dari Gree Ventures, Transcosmos, dan East Ventures. Laman Berrybenka itu sendiri adalah laman web dengan fokus menjual pakaian wanita Muslim yang diasaskan Jason pada tahun 2012.

Berrybenka sendiri kini telah mengembangkan perniagaannya dengan menubuhkan HijaBenka yang mensasarkan pasaran fesyen Muslim untuk golongan muda. Kategori produk Berrybenka juga berkembang menjadi produk solekan dan pakaian kecantikan untuk sukan. Walaupun berjaya, lelaki yang dikenali sebagai pekerja keras itu merancang untuk meneroka pasaran e-dagang fesyen lelaki. Rancangan e-dagang baru masih dalam proses percubaan dan diramalkan akan hadir pada suku pertama tahun depan.

Artikel Berkaitan