Memaksimumkan Penggunaan Hashtag pada Penjenamaan Media Sosial

penggunaan hashtag

Hashtag adalah ciri yang berasal dari media sosial #twitter yang berfungsi untuk membantu pengguna mencari kandungan yang lebih spesifik, spesifik dan disasarkan. Tetapi seiring dengan populariti hashtag di Twitter, kini rangkaian sosial lain seperti Facebook dan Instagram juga menggunakan dan menggunakan hashtag ini. Cara menggunakannya yang sangat sederhana dan berkesan dipercayai menjadi alasan yang kemudian menjadikan ciri hashtag menjadi begitu popular dan sangat diminati oleh pengguna media sosial.

Dengan hanya menambahkan hashtag pada awal kata kunci yang diinginkan, gabungan hashtag dan kata kunci akan berubah menjadi hyperlink secara automatik untuk memaparkan semua kata kunci yang berkaitan dengan maklumat dan berita yang terdapat di laman media sosial.

Mengapa Hashtag?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini bahawa ciri hashtag dengan kemampuannya untuk mengesan apa sahaja tepat sasaran dan berkesan disukai oleh pengguna sosial #media. Menurut laman SocialMediaToday.com, ada tiga sebab mengapa pengguna media sosial sekarang sangat gemar menggunakan hashtag di laman media sosial.

Pertama ialah pengguna sangat menyukai ciri ini kerana memudahkan mereka mencari. Kedua adalah penggunaan hashtag yang dapat menghubungkan penggunanya dengan topik yang bergaya atau terkini. Dan ketiga adalah ciri hashtag yang dapat digunakan secara universal untuk pelbagai tujuan seperti perniagaan, keseronokan dan aktiviti sosial.

Artikel lain:  Berhati-hatilah dengan 5 Kesalahan Ini dalam Penjenamaan Melalui Media Sosial 

Hashtag Untuk Perniagaan

Satu perkara yang sangat bermanfaat, terutama bagi orang perniagaan dari ciri hashtag ini adalah kemampuannya untuk mencari sasaran pemasaran yang tepat dan juga potensinya untuk membina jenama perniagaan. Satu bentuk konkrit menggunakan ciri hashtag dalam aktiviti perniagaan kini sangat kelihatan di media sosial #Instagram.

Dalam rangkaian sosial berdasarkan foto dan gambar, fitur hashtag telah digunakan dan diandalkan oleh banyak orang perniagaan untuk mempromosikan dan mengembangkan strategi pemasaran mereka agar pengguna dan pelanggan lebih disasarkan dan tepat.

Secara umum, hashtag dalam perniagaan digunakan untuk menghubungkan jenama perniagaan anda dengan orang lain melalui hashtag yang sama. Pasti hashtag dalam perniagaan akan jauh lebih berkesan kerana memberikan maklumat yang relevan antara pengeluar dan pengguna.

Trik Memaksimumkan Jenama Dengan Hashtag

Jenama perniagaan memang satu komponen yang cukup dipertimbangkan oleh ahli perniagaan. Kini, dengan adanya ciri hashtag yang terdapat di media sosial, kini ahli perniagaan terutama mereka yang fokus pada dunia dalam talian mempunyai peluang cerah untuk memaksimumkan jenama mereka.

Untuk membina jenama dengan hashtag sepenuhnya, langkah terbaik yang boleh anda lakukan adalah membuat hashtag yang berbeza atau tidak pernah digunakan sebelumnya. Dengan kod hashtag yang unik dan berbeza, anda akan mengelakkan persaingan hashtag yang cukup ketat. Dengan cara itu promosi anda akan mudah dikenali dan cepat disahut oleh bakal pelanggan dan pelanggan.

Sekiranya anda masih keliru dalam menentukan kod hashtag yang unik, anda boleh menggunakan laman web perkhidmatan dalam talian percuma seperti hashtag.org atau twubs.com untuk mencari kata kunci hashtag yang mungkin menarik, unik dan tidak boleh dipasarkan (tidak biasa).

Baca juga:  4 Cara Meningkatkan Penjenamaan Peribadi Dalam Talian untuk Pemilik Nama Pasaran

Penggunaan Hashtag untuk Penjenamaan Peribadi

Selain perniagaan, ciri hashtag juga dapat digunakan untuk tujuan lain seperti untuk acara peribadi #branding. Untuk memaksimumkan tujuan penjenamaan peribadi, tentu anda mesti mempunyai akaun yang siap digunakan. Selepas itu, lakukan teknik promosi yang baik dan betul dengan menggunakan ciri hashtag ini. Terdapat sebilangan tip yang boleh anda gunakan untuk penjenamaan peribadi dengan ciri hashtag di media sosial.

Petua pertama adalah tidak menggunakan hashtag berlebihan (tidak lebih daripada tiga hashtag). Ini kerana hashtag yang muncul lebih dari tiga dalam satu siaran akan dianggap spam. Sudah tentu jika ini berlaku, maka langkah anda dalam penjenamaan peribadi akan gagal kerana kod hashtag anda mempunyai kesan negatif kerana spam. Petua kedua untuk penjenamaan peribadi di media sosial adalah menggunakan hashtag hanya di laman web yang mempunyai ciri hyperlink automatik pada hashtag.

Artikel Berkaitan