6 Petua Menjadi Kejayaan Selebriti di Media Sosial Twitter

tweet

Menjadi orang yang terkenal dan terkenal memang akan sangat menyeronokkan. Selain mempunyai ramai peminat, kami juga berpeluang bertemu dengan perkara-perkara menarik dalam pencapaian kehidupan. Sekarang peluang untuk menjadi popular mempunyai peluang terbuka luas dengan begitu banyak media yang dapat dimanfaatkan. Perkembangan teknologi dan #internet yang kemudian mewujudkan kemunculan media sosial adalah salah satu perantara yang dapat digunakan untuk mencapai populariti.

Salah satu # media sosial yang dapat membawa anda ke populariti adalah Twitter. Rangkaian sosial berasaskan teks dengan 140 watak ini memang sangat sesuai untuk anda gunakan untuk meningkatkan populariti. Keberadaannya sebagai salah satu rangkaian sosial terbesar dengan ratusan juta pengguna sememangnya akan sangat berkesan sebagai alat untuk mencapai populariti.

Selebriti adalah nama panggilan untuk orang atau pengguna Twitter yang mempunyai populariti di rangkaian sosial yang diasaskan oleh Jack Dorsey, et al. Berikut adalah langkah dan petua yang boleh anda gunakan untuk menjadi selebriti di media sosial Twitter.

1. Pilih Topik Khusus

Petua pertama untuk menjadi selebriti di rangkaian sosial #Twitter adalah memilih topik tertentu untuk tweet anda. Sudah tentu anda mempunyai pilihan atau kepakaran dalam bidang tertentu. Nah, di sinilah anda boleh memulakan tweet dari perkara-perkara yang anda suka atau sukai. Tetapi ingat anda mesti konsisten. Anda boleh tweet dari perasaan anda di akaun Twitter anda, tetapi seboleh-bolehnya kaitkan dengan tema yang telah anda pilih.

Tweet yang lebih spesifik dilancarkan, anda akan dianggap sebagai pengguna yang mahir dalam bidang atau topik tersebut. Jangan lupa untuk menambahkan hashtag (#) tertentu ke tweet yang anda kongsi untuk mewujudkan identiti dan keistimewaan anda sendiri.

Artikel lain:  Banyak Jenis Kandungan Retweet di Twitter

2. Tweet Milik Selebriti Mesti Menarik

Setelah mendapat topik yang sesuai dan spesifik, sudah tiba masanya untuk membuat tweet yang menarik. Ya, untuk menjadi selebriti, anda tidak boleh menghantar tweet yang biasa-biasa saja, anda perlu membuat orang lain atau pengikutnya berminat dan retweet dan sentiasa mengikuti tweet yang anda kongsi.

3. Luaskan Rangkaian Twitter Anda

Petua seterusnya untuk menjadi selebriti adalah mengembangkan rangkaian Twitter anda. Ya, untuk menjadi popular, sudah tentu anda harus membuka diri ke dunia yang lebih luas. Untuk mengembangkan rangkaian melalui Twitter, anda boleh melakukan beberapa perkara seperti selalu mengikuti dan aktif dalam tren topik yang ada atau dengan memberi komen pada akaun Twitter orang yang sudah popular.

Cara lain adalah dengan menyambung atau menghubungkan akaun Twitter anda dengan akaun media sosial lain yang anda ada. Dan tentu saja, jangan lupa untuk terus mempromosikan akaun Twitter yang anda ada pada orang atau rakan di sekeliling anda.

4. Jangan Sentuh Tema SARA

Setelah anda mempunyai banyak pengikut, maka anda perlu mengekalkan pengikut tersebut. Jangan biarkan mereka melarikan diri dari anda dengan berhenti mengikuti akaun Twitter anda. Oleh itu, untuk dapat mempertahankan mereka, anda juga perlu berhati-hati dalam setiap aktiviti di rangkaian sosial ini. Satu perkara yang pasti dapat mengekalkan pengikut adalah tidak membuat mereka kecewa.

Secara amnya perkara yang membuat pengikut kecewa adalah kandungan yang menyinggung seperti tema SARA (Etnik, Agama, Bangsa dan Kumpulan). Ya, tema-tema ini memang sangat sensitif. Oleh itu, cubalah untuk tidak menghantar tweet yang menyinggung tema SARA, kerana pengikut mungkin meninggalkan anda.

5. Respons dan Salam Pengikut Anda

Untuk menjadikan pengikut seperti anda lebih banyak, anda seharusnya dapat membuat mereka gembira dan bahagia. Salah satu cara untuk membuat mereka gembira adalah dengan selalu memberi komen terhadap komen, retweet atau tweet dan DM (Mesej Langsung). Cara lain adalah dengan sentiasa memberi salam kepada pengikut anda pada setiap peluang yang anda ada.

Baca juga:  Tokoh Umum dengan Pengikut Paling Palsu di Twitter, Ada?

6. Bersikap konsisten dalam akaun Twitter anda

Akhirnya, menjadi selebriti adalah menjalankan perkara di atas secara konsisten. Sekiranya anda sudah mempunyai ciri-ciri tertentu dalam tweet anda, maka jangan sekali-kali menukar identiti tersebut di Twitter secara drastik. Kerana jika anda tersasar dari keunikan anda, maka 'kekuatan' anda dapat berkurang. Oleh itu ia selaras dengan keunikan dan perkara lain yang dibincangkan di atas.

Artikel Berkaitan