Paparan Grid Instagram 4 Buat Tata Letak Berantakan

Paparkan Lajur Instagram 4Imej melalui bbc.co.uk

Sepertinya beberapa ketika yang lalu Instagram melakukan percubaan dengan memaparkan foto empat tiang di laman utama pengguna. Seperti yang kita semua tahu, pengguna Instagram paparan rumah biasanya memaparkan 3 lajur gambar.

Perubahan pada reka bentuk pengguna rumah Instagram belum diumumkan secara rasmi. Tetapi beberapa pengguna Instagram merasakan perubahan penampilan di akaun Instagram mereka. Sebilangan orang yang mendapat perubahan dalam paparan Instagram mereka menjadi 4 lajur ternyata memberikan respons yang tidak menyenangkan.

Pengguna Instagram yang mengalami perubahan penampilan di akaun mereka malah mengadu tentang perubahan ini melalui akaun Twitter mereka. Menurut mereka tata letak dan penampilan foto di halaman rumah pengguna baik, dan menjadi tidak kemas setelah diubah menjadi 4 foto yang berbaris.

Berikut adalah aduan Tweet dari salah seorang pengguna Instagram di Twitter:

"Saya bersumpah jika @ instagram berubah menjadi 4 baris saya akan memprotes. Saya telah menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menyempurnakan garis masa. Jangan merosakkannya. Harap tidak mempunyai kemas kini 4 baris, "  kata akaun @ ikonfinite1509.

Saya bersumpah jika @instagram beralih ke 4 suapan grid yang saya menuntut - Saya telah menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menyempurnakan suapan saya. jangan merosakkannya. Tiada kemas kini grid 4. πŸ˜­πŸ™

- 세사 (@ ikonfinite1509) 17 September 2017

"Instagram lain menunjukkan 4 baris? Ini akan menghancurkan segalanya, "kata akaun @ louannedias.

Instagram orang lain yang menunjukkan grid berturut-turut 4? Ini akan merosakkan segalanya πŸ˜“ #gridview #instagram #aesthetics pic.twitter.com/XmCLyv5lx1

- LouAnne (@louannedias) 15 September 2017

Sejak perubahan itu berlaku, terdapat banyak rungutan dari pengguna Instagram. Malah, ada sebilangan pengguna yang mengatakan bahawa mereka akan menghapus aplikasi media sosial perkongsian foto dari telefon pintar mereka sekiranya perubahan itu rasmi untuk semua pengguna Instagram.

Berdasarkan pemantauan, nampaknya tidak semua akaun Instagram berubah menjadi 4 lajur di bahagian Laman utama pengguna. Hanya sebilangan kecil pengguna Instagram yang mendapat perubahan ini. Mungkin ini adalah percubaan yang dilakukan oleh Instagram untuk melihat respons pengguna mereka.

"Pada hari saya mendapat kemas kini 4 baris @instagram, saya akan menyahpasangnya," kata akaun @vishakhasodha.

Perubahan pada penampilan 4 lajur Instagram tidak hanya berlaku kepada pengguna di luar negara. Beberapa pengguna Instagram di negara ini juga mendapat perubahan yang sama di Instagram mereka. Keluhan yang sama yang mereka buat melalui Twitter.

"Instagram menjadi 4 grid, suapan hancur sepenuhnya," kata akaun @Sassaamalia.

Instagram menjadi 4 grid, suapan hancur sepenuhnya. 😒

- β€’ Riza Amalia β€’ (@Sassaamalia) 14 September 2017

Seperti yang kita ketahui, kebanyakan pengguna Instagram suka merapikan penampilan foto di akaun Instagram mereka. Sebenarnya, tidak jarang mereka menyusun foto dengan konsep tertentu agar kelihatan lebih rapi dan menarik. Ada pengguna yang menyamakan nada warna setiap 3 baris, ada juga pengguna Instagram yang menyusun foto sedemikian rupa sehingga penampilan gambar besar dapat dipotong dan disambungkan menjadi bahagian kecil.

Tetapan foto yang dibuat oleh pengguna Instagarm setakat ini telah mengambil kira 3 foto persegi yang dibuat selari. Baiklah, jika ternyata ada perubahan pada paparan Laman Utama pengguna menjadi 4 lajur, tentu saja tetapan yang dibuat sebelumnya akan menjadi tidak kemas dan tidak sedap dipandang.

Baca juga:  7 Cara Menjana Wang dari Instagram Yang Hampir Tanpa Modal

Hingga kini belum ada pernyataan rasmi dari Instagram mengenai perubahan sementara pada paparan 4 lajur. Instagram juga tidak menjawab aduan pengguna aplikasi mereka. Adakah perubahan itu akan dilancarkan secara rasmi, atau akan dibatalkan kerana banyak rungutan dari pengguna, atau mungkin ada pilihan lain? Mari tunggu kawan-kawan.

Artikel Berkaitan