8 Langkah Meningkatkan Populariti eCommerce di Twitter

Populariti eCommerce di Twitter

Perkembangan media sosial di Dunia semakin meningkat, menjadikannya terus mengalami pertumbuhan positif. Hampir sebahagian besar penduduk dunia, terutama Dunia, saling berkomunikasi melalui media sosial, dari berkongsi pengalaman hingga berkongsi pelbagai maklumat.

Salah satu yang meningkat ialah Twitter. Seiring perkembangannya meningkat, ini menjadikan media sosial digunakan secara meluas untuk tujuan perniagaan dan dianggap sebagai salah satu penyelesaian pemasaran yang dapat digunakan oleh eCommerce untuk meningkatkan penjualan. Lalu bagaimana menggunakan Twitter untuk kemajuan dan populariti eCommerce anda? lihat penjelasan mengenai 8 langkah untuk meningkatkan populariti eCommerce di Twitter menurut Didit Sofyan Widiatmoko, Country Marketing Manager Twitter World.

Menurut Wikipedia, Twitter adalah perkhidmatan rangkaian sosial dan blog mikro dalam talian yang membolehkan pengguna menghantar dan membaca mesej berdasarkan teks hingga 140 watak, yang dikenali sebagai tweet. Twitter didirikan pada bulan Mac 2006 oleh Jack Dorsey , dan laman sosialnya dilancarkan pada bulan Julai.

Artikel lain:  Twitter Commerce ~ Rancangan Twitter Melancarkan Perniagaan E-dagang

Sejak dilancarkan, Twitter telah menjadi salah satu dari sepuluh laman web yang paling banyak dikunjungi di Internet, dan telah dijuluki "pesanan ringkas" dari #Internet. Di Twitter, pengguna yang tidak berdaftar hanya dapat membaca Twitter, sementara pengguna yang terdaftar dapat mengirim Twitter melalui antara muka laman web, pesan teks (SMS), atau melalui berbagai aplikasi untuk peranti mudah alih.

1. Berikan Butiran Kekuatan Perkhidmatan Anda

Anda mesti memberikan maklumat terperinci mengenai kelebihan dan keunikan produk anda di akaun Twitter anda. Ini dapat menarik minat apabila penonton melihat profil anda. Lebih baik dikenali dengan kekuatan yang anda miliki daripada tidak sama sekali.

2. Rancang Bio Anda dengan jelas

Berikan penjelasan dan penawaran produk, dan berikan nilai untuk penonton yang telah mengikuti akaun Twitter anda. Jadikan mereka lebih daripada sekadar pengikut tetapi berkawan dan peluang untuk anda merangkul mereka lebih jauh ke dalam perniagaan anda.

3. Cari Trend

Didit berkata "Ini masalah untuk selalu bertunang." Anda harus mengetahui apakah trend yang dibincangkan orang mengenai topik yang berkaitan dengan perniagaan yang anda jalankan. Rebut peluang maklumat yang anda dapat, dan buat inovasi dari maklumat tersebut dan berikan kejutan kepada mereka.

4. Berinteraksi dan Bertindak balas

Gunakan Twitter sebagai media untuk anda berinteraksi dengan khalayak yang mengikuti anda. Ketahui keperluan mereka, berikan pandangan untuk mereka, jadi mereka fikir adalah keputusan yang tepat ketika mereka mengikuti anda.

5. Ikuti Trend Semasa

Lakukan aktiviti tweet dengan petua yang cenderung dan relevan. Ini dapat membantu anda memaksimumkan peluang anda.

6. Tunjukkan Nilai Lebih

Anda mesti belajar untuk melihat keperluan dan minat khalayak anda. Jangan jadikan Twitter sebagai medium untuk anda menjualnya. Tetapi beri mereka pengetahuan yang tidak mereka ketahui sehingga mereka akan merasa bahawa anda boleh menjadi penyelesaian bagi mereka. Dengan melakukannya, anda akan mendapat lebih banyak nilai di mata penonton.

7. Tweet Sesuatu yang Menarik

Buat tweet yang mengandungi gambar atau #video yang dapat membuat pelanggan anda ingin melihat tweet yang anda lakukan dan ikut serta dengan anda.

Baca juga:  2 Petua Hebat Untuk Membuat Pemasaran Twitter Anda Lebih Berarah

8. Tingkatkan Populariti eCommerce melalui Iklan

Titik akhir ini, menurut Didit, Anda tidak perlu melakukannya, tetapi dengan meletakkan iklan di Twitter, hal itu dapat meningkatkan peluang Anda. Untuk harga iklan di Twitter bermula dari harga satu rupiah mencapai jangkauan yang ingin anda capai untuk perniagaan anda. Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam menentukan kata kunci untuk pasaran sasaran anda apabila anda memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan iklan di Twitter.

Perkara di atas adalah 8 langkah untuk meningkatkan populariti eCommerce di Twitter dari Country Marketing Manager Twitter World, sederhana seperti petua di atas.

Tetapi yang sederhana sering diabaikan dan dilupakan, walaupun ia akan memberi kesan besar kepada anda. Semoga bermanfaat untuk kemajuan eCommerce anda dan terus maju tanpa berputus asa. Sekiranya anda mempunyai poin tambahan di atas, anda juga boleh memberi komen mengenai artikel ini.

Artikel Berkaitan