Jalankan 8 petua berikut untuk menyokong pemasaran media sosial anda

Pemasaran media sosial

Sebagai orang yang menjalankan perniagaan, anda pasti mengetahui betapa pentingnya #media sosial sebagai kaedah penting untuk menjalin hubungan perniagaan antara anda dan pelanggan. Setiap kali calon pelanggan mencari produk atau perkhidmatan baru, mereka biasanya memulakan pencarian mereka di media sosial. Bukan hanya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tanda dagangan anda, tetapi juga untuk melihat apa yang orang lain katakan mengenai jenama atau perniagaan produk tertentu.

Kini banyak syarikat telah membuat strategi pemasaran media sosial yang cukup agresif. Tetapi masalahnya ialah tidak setiap strategi dapat berjalan dengan berkesan.

Sekiranya anda ingin menjalankan strategi pemasaran media sosial yang lebih berkesan, Caitlin Burns, ahli strategi perniagaan yang berpusat di New York untuk syarikat media, telah menggariskan beberapa taktik media sosial untuk tanda dagangan anda. Mana yang pasti anda boleh gunakan dan mana yang harus anda elakkan.

1. Kenali diri anda

Perkara pertama adalah memahami identiti anda, identiti jenama anda dan melakukan interaksi langsung dengan pelanggan anda. Anda adalah orang yang paling mengetahui produk anda, proses pengeluaran, syarikat atau jenama terbaik produk anda.

Mampu berkomunikasi adalah salah satu perkara penting yang disyorkan oleh Caitlin untuk pelanggannya sehingga di platform apa pun mereka menggunakan calon pengguna perkhidmatan atau produk anda, anda dapat mengetahui dengan siapa mereka bercakap dan merasa yakin untuk membeli produk atau menggunakan perkhidmatan anda. Dan selebihnya adalah taktik bahasa dan perkara tertentu yang mungkin anda lakukan untuk meyakinkan bakal pembeli anda di #Twitter, Instagram atau Facebook.

Artikel lain:  Mencuba Trik Pemasaran Gabungan Media Sosial

2. Berbual Tentang Realiti

Sebagai orang perniagaan, tentu anda diharuskan dapat melakukan # strategi pemasaran yang baik, seperti misalnya anda mempromosikan produk atau perkhidmatan yang anda jual. Kebiasaan orang perniagaan di luar sana adalah bahawa mereka memandang tinggi keunggulan produk atau perkhidmatan yang dijual sedangkan pada hakikatnya produk atau perkhidmatan yang dijualnya bukanlah apa yang dia bicarakan.

Ini sebenarnya sah, tetapi anda juga harus memikirkan kesan yang berlaku selepas itu. Bagaimana jika pelanggan anda tidak berpuas hati dan mula menyebarkan ketidakpuasannya di media sosial? Ini pasti akan buruk bagi perniagaan anda, bukan? Oleh itu, promosikan produk anda dengan ayat yang menarik dan meyakinkan tetapi jangan bertentangan dengan kenyataan.

3. Cuba Fahami Calon Pelanggan Anda

Juga penting ialah mengetahui siapa yang anda sasarkan. apa yang mereka buat? Bilakah mereka dalam talian? Dengan menggunakan perkhidmatan pakar media sosial yang cerdas, anda akan dapat mengetahui perkara seperti ini. Memahami matlamat anda akan membolehkan anda melihat bagaimana kejayaan dan kegagalan berfungsi dan media sosial membolehkan anda melihatnya lebih pantas daripada platform lain.

4. Jangan hanya menganggap

Kesalahan besar jika anda fikir pelanggan anda akan bertindak dengan cara tertentu hanya kerana anda menganggap mereka akan melakukannya. Layan pelanggan anda sebagai subjek, bukan sebagai objek. Hasil kerja anda di media sosial ialah dialog, membina perbualan antara anda dan individu yang menjadi pelanggan anda.

Lihat dan perhatikan perubahan di pasaran sasaran anda, terutama pelanggan anda. Ketahui pelanggan anda dengan berkomunikasi dengan pasukan media sosial anda secara berkala. Mereka adalah orang barisan hadapan yang dapat membantu anda memahami apa yang berfungsi dan apa yang tidak - apa yang sangat diminati oleh orang dan apa yang mereka tidak kisah. Ini adalah peluang untuk memahami dengan cepat bagaimana tanda dagangan anda diterima dalam komuniti.

5. Pemasaran Media Sosial Wajib Dirancang

Ini tidak berlaku untuk anda jika anda adalah orang yang pandai strategi media sosial. Tetapi jika anda bukan seseorang yang pakar dalam bidang ini, lebih baik jika anda merancang dan mengatur anggaran untuk mula menggaji seseorang yang pakar. Menggaji seseorang yang pakar dalam bidang pemasaran sosial (social marketer) tentunya akan memakan kos yang tinggi.

Tetapi anda memerlukan seseorang yang pakar dalam platform ini untuk membantu anda mengukur matlamat anda dan juga menilai sama ada pasukan anda sangat berpengalaman atau tidak berpengalaman dalam menerapkan media sosial sebagai strategi pemasaran, kerana strategi yang baik akan menempatkan anda di tempat yang tepat untuk melakukan pemasaran produk.

6. Libatkan Pasukan Pakar

Memiliki akaun peribadi di media sosial tidak sama dengan memahami skop iklan #Facebook dan Twitter dan bagaimana ia berfungsi untuk menarik perhatian pengguna. Kerana platform ini memperbaiki dan mengubah perkara-perkara tertentu sepanjang masa, mempunyai seseorang yang pakar dan mengikuti perkembangan terkini dalam pasukan anda akan sangat membantu anda di masa hadapan.

7. Lakukan Percubaan

Mulailah membina strategi antara anda dan pasukan media sosial untuk menguji pasaran anda. Cuba tentukan konsep idea produk atau perkhidmatan baru untuk melihat apa yang paling diminati oleh pelanggan anda dan apa yang tidak. Anda boleh melakukan penyelidikan terlebih dahulu untuk memastikan idea apa yang mungkin diterima di pasar sasaran anda sehingga anda tidak perlu mengeluarkan terlalu banyak wang untuk melakukan percubaan.

Baca juga:  5 Orang yang Anda Perlu Dalam Pasukan Pemasaran Dalam Talian

8. Jangan Mudah Selesa

Apabila perniagaan anda berkembang dan strategi pasaran mencukupi, anda tidak akan merasa selesa dan diam. Anda mesti memastikan bahawa anda terlibat dalam perbincangan interaktif dengan pelanggan anda. Bina dialog yang menarik dan tidak membosankan secara berterusan dengan pelanggan anda sekiranya anda ingin mengembangkan kerjasama dengan pelanggan.

Dari perbincangan ini, anda akan mengetahui perkara yang mereka minati yang akan membantu anda menjadikan tanda dagangan anda menarik. Akhirnya anda dapat melihat sendiri apakah strategi media sosial anda dapat melakukan perubahan dan penambahan yang diperlukan.

Anda pasti ingin menggunakan strategi yang mendorong orang untuk menyokong kelangsungan hidup dan perniagaan anda dan memastikan mereka kembali terus menerus bukan? Oleh itu, selalu ingat bahawa media sosial berpotensi membina atau merosakkan perniagaan anda, jadi anda juga perlu berwaspada dan berfikir secara kreatif.

Artikel Berkaitan