Lulus Berbagai Ujian, Pelajar Fasilkom UI Menarik Latihan di Twitter

Tri Ahmad Irfan

Dalam artikel sebelumnya kami telah membincangkan mengenai Silicon Valley yang telah menjadi pusat pengembangan teknologi moden. Sudah tentu, dari fakta itu, tentunya sangat banyak pekerja di bidang teknologi yang menggantungkan cita-cita mereka untuk dapat bekerja di salah satu syarikat besar di sana.

Tetapi sayangnya untuk dapat menembusi dunia kerja yang kompetitif dalam gaya Silicon Valley tentunya tidak mudah. Silicon Valley telah bertahun-tahun menjadi pangkalan pakar dan profesional dalam perniagaan teknologi. Untuk memasukkannya, tentu kita juga mesti mempunyai kualiti di atas rata-rata dan bahkan mesti luar biasa.

Walaupun sangat sukar, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh!

Inilah yang baru saja dibuktikan oleh anak bangsa yang bernama Tri Ahmad Irfan. Pelajar Fakulti Sains Komputer Universiti Dunia 2013 (Fasilkom UI) baru saja dipilih secara rasmi untuk menjadi perantis pekerjaan di syarikat media sosial popular, #Twitter. Apa kisah Tri Ahmad yang akhirnya mendapat peluang pekerjaan yang agak jarang berlaku? berikutan kajian semula.

Artikel lain:  Listiarso Wastuargo ~ Terima kasih kepada Bakat Luar Biasa, Dia Berjaya dalam Kerjaya di Facebook

Sertailah Program Bimbingan Dalam Talian

Menjadi pelatih dari Indonesia yang diterima di syarikat kelas Twitter pastinya menjadi impian bagi kebanyakan orang. Dan peluang itu kini dihayati oleh Tri.

Tidak lama dahulu, tepat pada 6/25 yang lalu, dia segera pergi ke Amerika Syarikat ke markas Twitter di San Francisco. Lebih membanggakan bahawa Tri adalah satu-satunya pelajar Dunia yang diterima oleh magang dalam tempoh pengambilan ini.

Lalu bagaimana kisah Tri mula menembusi peluang keemasan magang di Twitter? Dalam temu bual, dia menyatakan bahawa dia telah lama ingin mendapatkan pengalaman bekerja di salah satu syarikat besar di tanah Paman Sam. Bukan tanpa sebab, kerana menurutnya saat ini pusat pengembangan teknologi komputer tidak lain adalah negara kuasa besar, terutama Sillicon Valley sebagai "rahim" teknologi terkini.

Motivasi itu akhirnya mendorong Tri untuk mengambil bahagian dalam program bimbingan dalam talian yang disebut Indo2SV. Indo2SV sendiri adalah program bimbingan yang dimulakan oleh pekerja Sillicon Valley dari Dunia. Menjalankan misi untuk memberi peluang kepada pakar #teknologi di Dunia, program bimbingan menjadi forum pengambilan pekerja berpotensi bagi mereka yang menginginkan kerjaya di arena antarabangsa.

Pendek kata, Tri mengambil bahagian dalam program bimbingan yang dijalankan secara dalam talian melalui Skype selama tiga bulan. Dan setelah menyelesaikan program ini, dia mulai melamar beberapa syarikat di Silicon Valley dengan sistem rujukan.

"Jadi, saya menghantar Curriculum Vitae (Twitter) saya ke Twitter melalui rakan saya yang bekerja di sana," katanya.

Menjalani Sesi Temuduga Pelbagai

Setelah menghantar CV dengan cadangan rakan yang pernah bekerja di Twiiter, Tri akhirnya mendapat berita untuk mengambil bahagian dalam wawancara sebagai pilihan untuk program magang di Twitter.

Sekali lagi, ini bukanlah perkara yang mudah kerana Tri harus menyelesaikan 6 sesi soal jawab melalui Skype mengenai pelbagai perkara mulai dari maklumat peribadi hingga yang berkaitan dengan kemahiran dalam bidang teknologi komputer. Setiap sesi dengan jangka masa purata 45 minit dilakukan oleh Tri dengan semaksimum mungkin. Sehingga akhirnya semua ujian temu ramah selesai dan Tri dinyatakan sebagai pelajar magang di Twitter untuk tempoh tersebut.

Petua Pantas untuk Magang Lut

Bagi rakan sekerja yang ingin mengikuti jejak Tri mendapatkan peluang magang di sebuah syarikat besar di Amerika mungkin dapat mula melakukan apa yang telah dilakukan oleh Tri. Yang pertama tentu saja meningkatkan maklumat dan hubungan mengenai peluang pekerjaan. Ini dapat dilakukan dengan mendaftarkan program bimbingan Indo2SV yang diikuti oleh Tri Ahmad.

Kemudian petua ringkas dari Tri yang selalu memperkayakan diri anda dengan pelbagai maklumat yang berkaitan dengan syarikat yang dimaksudkan. "Cari rujukan dan maklumat mengenai syarikat yang ingin dimasukkan sebanyak mungkin. Dan yang paling penting adalah melatih kemahiran menyelesaikan masalah kita dari segi pengaturcaraan "bocor.

Baca juga:  Belajar dari Flutterscape tentang Berjaya Mengurus Permulaan di Bangsa Rakyat

Dalam program magang kerja yang dimulai pada 29 Jun hingga 18 September 2015, semua keperluan Tri termasuk tempat tinggal dan keperluan harian telah ditanggung sepenuhnya oleh Twitter. Bukan hanya itu, sebagai kejuruteraan perisian dalaman di bahagian Keberkesanan Kejuruteraan Twitter, dia juga akan mendapat gaji magang dan kemudahan lain.

Tetapi yang paling penting menurutnya adalah pengalaman, kerana pengalaman bekerja seperti yang dia jalani sekarang pasti tidak dapat dibeli dengan wang. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan