Farah Farce ~ Gadis Muda Di Sebalik Kejayaan Kedai Dalam Talian Farceee

farah farce

Perniagaan # berjamur dalam talian kini menjangkau sesiapa sahaja yang dapat melihat peluang. Dengan potensi pasaran yang terbuka untuk perniagaan kedai dalam talian, menjadikan Farah Farce seorang gadis muda juga bertahan. Gadis yang dilahirkan pada 22 April 1995, dengan nama sebenarnya Farah Kemala Qurratu'aini, memulakan perniagaan dalam talian sejak dia berada di kelas 9 sekolah menengah rendah.

Dia menjalankan #toko dalam talian dengan produk fesyen asas dengan mengimport produk dari luar negara. Produk yang ditawarkannya kebanyakannya diambil dari pelbagai negara di rantau Asia. Dan luar biasa, dia menjalankan perniagaannya tanpa modal. Ingin mengetahui kisah kejayaan yang lengkap, lihat kisahnya di bawah.

Bermula Dari Sneakers

Dalam menjalankan perniagaan, Farah sebenarnya bermula dari kemalangan. Pada masa itu, Farah Farce, yang masih di bangku sekolah menengah, mahukan kasut dengan kualiti yang baik. Dan tentu saja dia mahukan produk terbaik dan tidak ada yang terbaik di Dunia. Secara kebetulan ketika dia sangat menginginkan kasut pertama, dia ditawarkan oleh seorang rakan. Tetapi pesanannya melalui rakan itu tidak datang. Setelah dia mengadu kepada rakannya, dia diberitahu untuk menghubungi penjual penjual kasut secara terus.

Nah, ternyata penjual kasut dari rakannya ada di Jakarta dan dia bukan penjual asal. Rasa terkejut dan pelik segera menimpanya, tetapi dengan senyuman rasa ingin tahu timbul dengan perniagaan yang dikendalikan oleh rakannya. # Idea perniagaan muncul untuk melihat bagaimana rakan-rakannya menjual. Dia berfikir mengapa dia juga tidak menjual produk di sini.

Artikel lain:  Fany Silvia ~ Mengembangkan Fesyen Dunia Asli dengan Taflo Shoes

Perniagaan Serius Dengan Menjadi Dropshipper

Selepas kejadian itu, Farah bertemu dengan pengimport kasut secara langsung dan menawarkan diri untuk menjadi pengedar produknya. Walaupun kurang pengalaman, Farah cukup pintar menggunakan media sosial untuk memasarkan barang dagangannya. Dengan menggunakan petikan remaja biasa pada masa itu, dia memuat naik foto barang yang diimport. Tidak lama, Farah Farce juga berjaya menjual kasut tersebut kepada lebih kurang 15 pasang pada hari yang sama.

Farah tidak bermain dalam menjalankan perniagaannya. Dia kemudian lebih aktif dan rajin belajar perniagaan, dia sering aktif melalui media sosial Twitter dan #facebook. Dari masa ke masa, perkembangan perniagaan menjadi lebih ketara. Terdapat banyak pesanan yang harus dikendalikannya untuk pelanggannya. Pada mulanya ia hanya menjual kasut, kini ia mengembangkan dan menjual banyak produk dari luar negara. Kini kedai dalam taliannya, Farceee Online Shop menjual produk fesyen, seperti beg, kasut dan aksesori.

Dropshipper dan Pembekal

Perkembangan perniagaannya yang pesat, menjadikan Farah Farce tidak hanya terhad untuk menjadi dropshipper. Malah, dia juga menjadi pembekal di beberapa kedai dalam talian yang lain. Banyak penjual semula dan kedai dalam talian lain juga mengambil produk dari kedai dalam talian yang dihadapi oleh Farah Farce, Farceee Online Shop. Itu pun tidak berhenti di situ, sekarang Farah telah berjaya membuat jenama produknya sendiri dalam bentuk kasut dengan nama Flair Shoes.

Mengapa dia memilih untuk menjadi dropshipper, kerana menurut Farah Farce menjalankan perniagaan dalam talian dengan menjadi dropshipper adalah kerana prosesnya mudah. Lebih-lebih lagi, barang dengan kualiti tinggi dari luar negara, tentunya menjanjikan keuntungan yang tinggi. Walaupun menjadi pembekal kerana permintaan pasaran yang besar dan peluang besar untuk mengembangkan pasaran perniagaannya.

Baca juga:  Valkrisda Caresti Botha ~ Jana Jutaan Rupiah Dari Penciptaan Sisa Kain

Petua untuk Kejayaan Farah Farce

Terdapat beberapa petua untuk berjaya dalam menjalankan perniagaan dalam talian, terutamanya kedai dalam talian yang dijalankan oleh Farah Farce. Menurutnya, strategi yang paling berkesan dalam menangkap pengguna adalah dengan menjaga hubungan baik dengan mereka. Dari hubungan baik ini, akhirnya banyak pengguna menjadi pelanggan. Di samping itu, perkhidmatan yang baik dengan fleksibiliti dalam berunding, profesionalisme, ramah dan etika kerja yang baik, akan dapat mengekalkan kejayaan sebuah kedai dalam talian agar dapat terus wujud.

Dengan petua mudah di atas, Farah Farce dapat menarik minat pengguna untuk membeli-belah di kedai dalam talian yang diuruskannya.

Artikel Berkaitan