Mempelajari Arti Nasionalis Ricky Elson "Anak Petir"

Ricky Elson

Sebagai salah satu negara yang besar dan kaya dengan potensi, nampaknya waktunya telah tiba untuk Dunia berdiri sendiri sebagai pengeluar pelbagai penemuan #teknologi. Lebih-lebih lagi, Dunia tidak kekurangan anak lelaki dan anak perempuan bangsa yang cerdas dan berdedikasi untuk negara mereka sendiri. Salah satu tokoh popular yang sedang dibicarakan ialah sosok seorang lelaki bernama Ricky Elson yang telah membangunkan sebuah kereta elektrik buatan Dunia.

Tetapi sedih, di tengah-tengah tekad dan pengorbanannya untuk membangun negara ini, apa yang Ricky dapati hanyalah ketidakpastian dan pandangan serong yang lain. Tetapi adakah dia menyerah? Nampaknya tidak akan pernah berlaku.

Profil Pendek Ricky Elson

Ricky Elson adalah anak lelaki Minang yang dilahirkan pada tahun 1980. Ricky muda yang berminat dalam bidang teknologi mengambil pendidikan tinggi di Jepun untuk bidang yang sama. Menginap selama 14 tahun di Jepun memberikan banyak pengetahuan dan pengalaman kepada Ricky.

Semasa kajiannya untuk bekerja di Jepun, sekurang-kurangnya 14 penemuan Ricky dalam bidang teori motor elektrik dipatenkan di Jepun. Syarikat Jepun sangat bangga dengan pencapaian Ricky dan ini juga menjadikan kerjaya Ricky di Jepun lebih cerah. Dalam waktu yang tidak terlalu lama, dia telah memegang jawatan tinggi dan pelbagai kemudahan yang lebih dari cukup.

Lelaki ini yang pakar dalam bidang elektrik dan angin memang mempunyai bakat luar biasa. Tidak mengejutkan, bakatnya membuat Dahlan Iskan, yang pada masa itu menjabat sebagai Menteri BUMN, memintanya untuk kembali ke Dunia dan mengembangkan kereta elektrik di negaranya sendiri.

Pada masa itu, tidak diragukan lagi telah melintasi rasa tidak yakin di hati Ricky untuk kembali ke tanah air. Tetapi bukan kerana dia akan meninggalkan zon selesa di Jepun, yang membuatnya kesal adalah Dunia akan bersedia menerima perubahan besar yang diamanahkan oleh Dahlan untuknya?

Artikel lain:  Dahlan Iskan ~ Tokoh sederhana seorang usahawan yang berjaya dalam dunia media

Selepas Ricky kembali ke dunia

Panggilan jiwa untuk memajukan negerinya membawa Ricky untuk mengatakan ya atas pelawaan Dahlan Iskan. Ricky melepaskan tenaga, kerjaya yang cemerlang dan masa untuk berkumpul bersama keluarga untuk kembali ke Dunia dengan segera. Akhirnya pada tahun 2012, Ricky kembali ke Dunia untuk menjalankan projek kereta elektrik asli yang dibuat di negaranya sendiri.

Setelah kira-kira 1 tahun mengembangkan teknologi kereta elektrik di Dunia, Ricky Elson dan pasukannya disokong oleh Danet Suryatama yang kemudian berjaya menyelesaikan prototaip kereta bernama Tucuxi. Tetapi apa yang boleh saya katakan, setelah kereta itu selesai, izin jalan tidak pernah dikeluarkan oleh kementerian yang berkenaan. Saya tidak tahu apa yang salah atau dipersalahkan, yang jelas seolah-olah kaki Ricky disekat.

Walaupun impian untuk melihat Tucuxi dapat berjalan di lebuh raya, Ricky dan Dahlan Iskan masih berusaha untuk membawa teknologi kereta elektrik yang lain. Dua kereta berteknologi elektrik itu diberi nama Selo untuk kereta jenis sukan dan Gendhis untuk kereta bas mini.

Teknologi terkini yang dijalankan oleh Selo dan Gendhis berjaya membuat kedua-dua jenis kereta ini dipamerkan pada Sidang Kemuncak APEC 2013 di Bali. Malangnya, inovasi terbaru yang dibuat oleh putera-putera negara ini tidak dinilai di negara mereka sendiri.

Cello yang memiliki bentuk yang serupa dengan Ferarri tidak pernah mendapat tanda lulus ujian pelepasan. Bahkan izin jalan yang dihantar oleh Ricky dan Dahlan Iskan kepada Kementerian Penyelidikan dan Teknologi Indonesia tidak pernah mendapat tempat yang cerah. Ini akhirnya membuat harapannya hampir runtuh atas pengorbanan yang telah dia lakukan selama 2 tahun di Dunia. Sekali lagi usaha dan impian Ricky terjejas!

Pencipta kini tinggal hanya di kampung terpencil

Setelah kegagalannya mengembangkan sebuah kereta elektrik di Dunia, Ricky Elson masih bertahan dan memilih untuk menetap di sebuah kampung kecil bernama Ciheras di daerah Tasikmalaya. Dia hidup begitu sederhana, jauh dan kemewahan yang dia perolehi semasa bekerja di Jepun.

Di Ciheras, Ricky membimbing beberapa pelajar dan pelajar lain untuk belajar mengembangkan loji tenaga angin. Walaupun tampak sangat pincang dengan pengembangan mobil elektrik yang pernah dikerjakannya, tetapi terasa lebih berguna untuk kemajuan desa-desa di Dunia yang masih ketinggalan. Kadang-kadang Ricky masih meluahkan perasaan kecewa dan harapannya terhadap keterbukaan pemerintah terhadap pengembangan teknologi baru di negaranya sendiri.

Kemampuan Ricky, yang digelar "anak kilat" memang tidak diragukan lagi. Bahkan kepakarannya dalam bidang elektrik dan teknologi angin menjadikan syarikat tempat dia bekerja di Jepun enggan memecatnya.

Baca juga:  Susi Pudjiastuti ~ Lulusan SMP yang berjaya

Cuti lanjutan yang diberikan selama 3 tahun masih memberi peluang kepada Ricky untuk kembali ke Jepun. Kerana ternyata idea dan inovasi yang cerah lebih dinantikan oleh Jepun daripada negara mereka sendiri.

Ricky Elson mungkin bingung memilih antara panggilan jantung dan kehidupan selesa yang akan dia dapatkan ketika kembali ke Jepun. Tetapi satu perkara yang pastinya kita fahami ialah negara ini harus mulai belajar menghormati dan menyokong pencapaian putra-puteri negaranya. Pasti tidak ada "Ricky Elson" lain yang akan diabaikan lagi pada masa akan datang. Maju, Dunia Saya!

Artikel Berkaitan