Adakah kamu tahu? Logo Facebook Tukar!

Imej dari Webdesignerdepot.comImej dari Webdesignerdepot.com

Adakah ada yang tahu bahawa #Facebook telah menukar logo? Cuba periksa logo Facebook sekarang. Ramai yang berpendapat bahawa logo Facebook tidak akan berubah walaupun melihatnya berulang kali. Saya sendiri masih harus memeriksa dengan teliti logo Facebook yang baru walaupun mengetahui berita bahawa Facebook telah menukar logo.

Sebagai syarikat gergasi yang ditubuhkan pada tahun 2004, Facebook telah menukar logo dua kali. Pertama, syarikat yang beribu pejabat di California, Amerika Syarikat menukar logo pada tahun 2005. Dan kedua, media sosial # yang paling popular membuat perubahan sekarang pada bulan Julai 2015 sekarang.

Lalu bagaimana bentuk logo Facebook yang berubah pada masa ini? Dan adakah tujuan khusus untuk menukar logo? Berikutan kajian semula.

Perubahan yang tidak ketara

Perubahan logo Facebook yang berlaku pada masa ini tidak terlalu mencolok. Kerana bentuknya hanya diubah menjadi huruf dan fon. Huruf "f" pada kotak biru yang melambangkan Facebook masih terpelihara. Tetapi dalam huruf lain anda akan menemui perubahan jika anda melihat dengan teliti. Ya, huruf yang berubah adalah huruf "a". Tanda "a" dalam logo baru mempunyai perubahan bentuk huruf yang terasa lebih kecil dan langsing.

Selain huruf, perubahan juga terjadi pada huruf dan karakter huruf. Sekiranya anda perhatikan, pada logo lama, watak-watak menunjukkan kesan tebal atau tinggi. Tetapi pada logo baru sekarang, huruf watak terasa tipis dan fleksibel. Pada fonnya sendiri, logo baru Facebook telah berubah menjadi fon Klavika.

Artikel lain:  TheFind, mesin carian membeli-belah dalam talian yang diperoleh Facebook secara rasmi

Bekerjasama dengan Eric Olson

Mengenai fon pada logo terkini, Facebook telah bekerjasama dengan Eric Olson dari Process Type Foundry yang memiliki hak cipta pada fon Klavika. Semasa mendapatkan fon, pasukan pereka dalaman Facebook segera berusaha merancang fon untuk logo Facebook terkini. Dan akhirnya logo Facebook dilahirkan yang kini terasa lebih mesra dan cache mata.

Tidak ramai orang menyedari perubahan tersebut

Dari semua perubahan tersebut, dapat disimpulkan bahawa logo Facebook terkini tidak kelihatan terlalu berbeza dengan logo lama. Akibatnya, banyak orang tidak menyedari perubahan logo. Memang, jika anda melihat logo ini nampaknya tidak berubah, tetapi jika anda ingin memeriksanya dengan lebih dekat, anda akan dapat mengetahui perbezaannya.

Ketua kreatif Facebook Josh Higgins juga menyatakan bahawa logo terbaru Facebook akan membuat orang tidak menyedari perubahan tersebut. Ini disebabkan oleh orang yang jarang memberi perhatian dan menggunakan logo Facebook sepenuhnya. Untuk mendapatkan perubahan pada logo baru ini, pereka logo menyarankan agar seseorang lebih teliti dan berhati-hati.

Muncul Lebih Bergerak dan Segar

Perubahan logo Facebook ini adalah cerminan bahawa pengguna # telefon pintar penting untuk Facebook. Ini terbukti dari kesan logo baru yang lebih mudah alih dan mesra telefon pintar. Dengan ruang putih yang begitu banyak, ia akan menjadikan logo Facebook baru ini kelihatan lebih baik di skrin mudah alih daripada logo lama.

Selain logo yang lebih mudah alih, logo Facebook terkini juga terasa lebih segar dan santai. Ketua Kreatif FB, Josh Higgins sendiri menyatakan bahawa logo terbaru Facebook direka untuk kelihatan lebih mesra mata. Perubahan kepada penampilan yang lebih mudah alih sememangnya sangat menyedari Facebook untuk dapat menampung pertumbuhan peranti mudah alih yang luar biasa.

Hari ini sahaja lebih daripada 1.44 bilion orang mengunjungi Facebook setiap bulan, kebanyakannya dari peranti mudah alih. Pada suku pertama, 87% pengguna mengakses Facebook dari telefon bimbit mereka. Naik 79% dari tahun sebelumnya. Pendapatan pengiklanan mudah alih Facebook pada tahun 2014 juga menyumbang 65% daripada jumlah pendapatan iklan Facebook. Pendapatan mudah alih ini sahaja meningkat 45% pada tahun 2013.

Baca juga:  Facebook Riff, Aplikasi Baru untuk Membuat Video Kolaboratif

Dirancang Sejak 2012

Di sebalik pelancaran logo Facebook baru semalam, nampaknya perubahan pada logo telah dirancang oleh Facebook sejak 2012. Ini seperti yang diungkapkan oleh bekas bahagian kreatif FB, Ben Barry, bahawa keinginan Facebook hanya dapat direalisasikan pada bulan Julai 2015 pada masa ini. Tambahan pula, logo baru ini akan mula digunakan pada aplikasi mudah alih atau laman web desktop dalam masa terdekat setelah dilancarkan.

Artikel Berkaitan