Mempunyai Atas Kerja, Berhadapan dengan 8 Cara Ini

Atas Workaholic

Adakah anda mempunyai bos pekerja ? Mungkin pada mulanya anda akan kagum dengan semangat kerja bos. Namun, lama-kelamaan ini boleh menyusahkan jika tidak ditangani dengan betul.

Semasa kita bekerja di syarikat, kita tidak boleh memilih bos atau bos seperti yang kita mahukan. Semuanya mesti ada peraturan yang mengatur, tentu saja, pemilihan atasan. Sekarang, jika anda mendapat bos yang menyenangkan, tentunya kerja akan lebih selesa.

Tetapi jika anda mendapat bos yang kurang menyeronokkan, misalnya, atasan pekerja kerja, pasti akan menambah beban kerja. Pada dasarnya bekerja dengan serius adalah permintaan setiap syarikat, tetapi apabila bekerja secara berlebihan, sudah tentu ia akan memberi kesan kepada orang lain.

Sekiranya anda sekarang berada di bawah bos pekerja , ada beberapa cara untuk menanganinya.

  1. Bos pekerja gila? Jangan Ikuti Irama Karya

Mungkin atasan anda mempunyai hobi lebih masa dan sering tidak memperhatikan rehat. Sekiranya demikian, anda tidak boleh mengikut gaya kerjanya.

Anda mungkin melakukan kerja pejabat dengan tenang dan santai, tetapi dengan catatan, jangan biarkan tugas anda ceroboh. Perlu diingat bahawa walaupun anda mengerjakan tugas dengan santai, tugas anda tetap akan diselesaikan tepat pada waktunya. Kerana biasanya setiap individu mempunyai gaya dan watak yang berbeza antara satu sama lain.

Artikel lain:  Cara Menangani Bos yang Memilih Cinta dan Tidak Adil

  1. Jangan takut untuk mengatakan tidak

Anda boleh mengatakan tidak kepada bos anda. Orang bawahan juga tidak dilarang mengatakan tidak kepada tugas atasan, dengan syarat tugas itu melebihi had dan kemampuan anda.

Jangan berpura-pura kuat, adalah idea yang baik untuk mengatakan yang sebenarnya mengenai bantahan anda kepada atasan anda. Daripada anda menerima tugas tetapi akhirnya tidak dapat diselesaikan, akan menjadi akibat yang lebih membawa maut. Oleh itu, katakan tidak dari awal dibebani dengan tugas berat.

  1. Tetapkan Sekatan Peribadi

Anda mesti mempunyai batasan peribadi yang jelas antara kerja dan masa peribadi dan keluarga anda. Sekiranya di luar waktu bekerja, pada hujung minggu misalnya anda mendapat e-mel dari atasan yang mengandungi tugas, maka anda harus tegas dalam hal ini.

Anda harus dapat menjelaskan bahawa anda mempunyai ruang peribadi yang juga memerlukan perhatian. Atau jika tugas itu sangat penting, sekurang-kurangnya beritahu atasan anda masa yang anda perlukan untuk melakukan tugas itu. Contohnya, anda akan menyelesaikan tugas dalam dua hari, jadi sampaikan.

  1. Tonton Set Riadah

Katakan anda sering mempunyai masa lapang di pejabat, maka anda mesti pandai menguruskannya. Sekiranya atasan anda mempunyai kebiasaan memanggil dan memberikan tugas pada masa lapang, maka anda semestinya dapat menjangka mereka dari awal.

Akan lebih baik jika anda meluangkan masa lapang dengan tugas-tugas ringan untuk hari esok sekiranya kerja hari ini selesai. Jangan biarkan anda kelihatan tanpa pekerjaan di hadapan atasan anda.

  1. Saling Menolong Rakan Sekerja

Tidak ada salahnya menolong antara satu sama lain dalam menyelesaikan tugas dari pihak atasan. Terutama jika atasan anda selalu memberikan tugas berat kepada pekerja bawahannya, anda boleh saling membantu di antara rakan sekerja.

Sebaik sahaja anda meminta pertolongan daripada orang lain, pada masa lain anda dapat membantu tugas rakan yang lain. Dengan cara ini tentunya dapat menjadikan tugas berat lebih ringan.

  1. Tingkatkan Komunikasi dengan Bos

Bos atasan tidak semestinya bos yang garang. Ada kalanya dia memang seseorang yang suka bekerja, tidak ada salahnya jika anda meningkatkan komunikasi dengannya. Komunikasi yang baik sangat berguna apabila majikan memberikan tugas yang terlalu berat dan melebihi kemampuan pekerja bawahan.

Nah, di sinilah komunikasi sangat penting. Anda dapat menjelaskan kemampuan anda dan pekerja bawahan lain, memberi penjelasan kepada atasan anda dengan baik sehingga dia dapat menerima keadaannya.

  1. Lakukan Pekerjaan dengan Seboleh-bolehnya

Tidak jarang seorang atasan yang bekerja tidak menanyakan hasil kerja bawahannya apabila waktu pejabat tiba. Sekiranya ternyata pekerjaan anda tidak diselesaikan dengan baik, maka ini boleh menjadi alasan bagi atasan untuk menahan anda di pejabat untuk menyelesaikan kerja, tanpa mempedulikan anda bersiap untuk pulang.

Oleh itu, cubalah menyelesaikan tugas dan kerja anda sebaik mungkin. Dengan cara itu, bos anda tidak mempunyai alasan untuk membuat anda tetap berada di pejabat sehingga anda perlu bekerja lebih masa.

Baca juga:  Ingin Meminta Kenaikan Gaji di Syarikat, Lebih Baik Melakukan 5 Perkara Ini Pertama

  1. Mengatasi Bos Workaholic Mesti Terus Berfikir Positif

Anda juga harus terus berusaha untuk berfikir positif dalam menghadapi atasan pekerja yang suka bekerja. Mungkin dia selalu mahu memperbaiki dan memajukan syarikat tempat kami bekerja. Oleh itu, tidak ada cara lain selain bekerja lebih keras dan bersemangat setiap hari.

Dan sekiranya suatu hari syarikat maju, kita juga akan menikmati hasilnya, bukan yang lain. Cuba aturkan minda anda seperti itu, agar tidak memburukkan lagi kerja anda di pejabat.

Artikel Berkaitan