Facebook Membuka Pejabat di Afrika, Seperti Apa Misi dan Program?

Imej Pulse.ngImej Pulse.ng

Walaupun terdapat kontroversi mengenai jumlah pengguna yang tidak banyak, rangkaian sosial Facebook akhirnya memutuskan untuk membuka pejabat baru di benua Afrika. Walaupun telah berjaya di benua Asia, Eropah, Amerika dan Australia dengan 1.4 bilion pengguna, ia tetap tidak membuat Facebook puas. Buktinya sekarang benua hitam Afrika telah menjadi sasaran seterusnya media sosial #media yang dibuat oleh Mark Zuckerberg.

Afrika, wilayah dengan populasi lebih dari 1 bilion orang dan pengguna Facebook yang hanya mencapai 120 juta orang, menjadi kawasan penting bagi Facebook untuk misinya yang lebih besar. Untuk tahap awal, Facebook, yang akan mendirikan kantor barunya di Johannesburg, ibu kota Afrika Selatan, akan fokus mengembangkan perniagaannya di Kenya, Nigeria dan Afrika Selatan.

Tetapi menurut laporan Bloomberg, pejabat Facebook di Johannesburg juga akan memberikan sokongan untuk negara-negara Afrika lain, seperti Senegal, Pantai Gading dan Ghana. Pemilihan Johannesburg sebagai markas Facebook di Afrika pada tahap awal ini memang menjadi bagian dari strategi untuk mengembangkan pelaburan dan kehadiran Facebook di benua itu.

Artikel lain:  Berikut adalah 8 Perintis Facebook dan Kehadirannya Semasa

Untuk pejabat baru ini, Facebook sendiri telah memilih Nunu Ntshingila, sebagai pemimpinnya. Nunu adalah bekas orang nombor satu di agensi pengiklanan Ogilvy Afrika Selatan. Di Johannerburg, Nunu akan dibantu oleh 25 orang pekerja Facebook. Lalu apa misi, matlamat dan program yang akan dijalankan oleh Facebook di bawah kepemimpinan Nunu? Berikutan kajian semula.

Misi Utama Penubuhan Pejabat Facebook di Afrika

Walaupun kelihatan remeh, penubuhan pejabat #Facebook di Afrika mempunyai misi dan matlamat yang hebat. Objektif utama penubuhan pejabat Facebook baru ini adalah untuk meningkatkan angka penjualan dan menarik syarikat tempatan untuk beriklan di Facebook.

Misi tersendiri adalah untuk memenuhi sasaran dan harapan Facebook untuk mencapai 1 bilion pengguna di benua Afrika. Cita-cita Facebook untuk terus mengembangkan perniagaan dan syarikatnya tidak pernah berhenti. Terdapat banyak program dan pengembangan ciri yang telah dilakukan oleh Facebook untuk terus berkembang. Pembukaan pejabat di Afrika adalah salah satu cita-cita Facebook.

Di Afrika sahaja pengguna Facebook masih hanya sekitar 120 juta pengguna. Menurut Facebook, angka ini masih kecil jika dibandingkan dengan jumlah populasi benua Afrika yang mencapai satu bilion penduduk. Untuk berjaya dalam tujuan dan misinya, Facebook akan mencari cara baru untuk menghubungkan pengguna dan penjual melalui Facebook. Selain itu Facebook di Afrika juga akan berusaha memberi tumpuan untuk menarik perhatian pengusaha tempatan untuk meletakkan iklan di media sosial.

Cabaran dan Prospek Afrika

Dalam merealisasikan misinya di Afrika, Facebook menghadapi cabaran besar iaitu akses # internet terhad yang sukar diperoleh di kebanyakan kawasan di Afrika. Di Afrika, hanya kira-kira satu dari lima warganegara yang dapat mengakses internet. Ini tentunya masalah yang cukup serius, kerana cita-cita Facebook cukup besar.

Tetapi dengan semua pengalaman dan kemampuannya, Facebook sangat optimis dapat mengatasi semua cabaran dan rintangan yang ada kerana Facebook melihat potensi besar di Afrika. Walaupun begitu optimis, Facebook berjanji akan segera berkembang ke negara-negara Afrika lain seperti Senegal, Pantai Gading, Ghana, Tanzania, Rwanda, Uganda, Zambia, Mozambik dan Ethiopia setelah berjaya di Afrika Selatan.

Baca juga:  Ini Punca Program Internet Facebook 'Internet.org' Ditolak di Beberapa Negara

Program yang Telah Dilakukan di Afrika

Sebelum membuka pejabatnya secara rasmi di Johanesburg, Afrika Selatan, Facebook sendiri telah menjalankan program menarik dalam usaha memenangi hati orang Afrika. Salah satu program yang dilakukan oleh Facebook adalah Internet.org.

Seperti yang kita semua ketahui, internet.org memang telah menjadi program utama Facebook untuk menyediakan akses internet yang murah kepada orang-orang di negara-negara membangun. Di Afrika sahaja, internet.org telah bekerjasama dengan pelbagai operator tempatan.

Selain program internet.org, Facebook juga diketahui telah melancarkan aplikasi Facebook Lite dan iklan panggilan tidak terjawab. Facebook Lite sendiri adalah versi ringkas aplikasi Facebook untuk Android. Sementara iklan "panggilan tidak dijawab" yang dilancarkan di Afrika dan India beberapa tahun yang lalu adalah iklan klik melalui Facebook di mana pengiklan akan memanggil pengeklik dan memainkan iklan dalam format audio.

Artikel Berkaitan