Helianti Hilman: Usahawan Wanita Di Sebalik Kejayaan Beras Global Javara

Helianti HilmanImej dari Viva.co.id

Helianti Hilman - Nasi adalah salah satu komoditi utama yang menjadi makanan utama masyarakat dunia. Pesanan berulang tidak perlu diragui. Di mana ada kedai beras, pasti ada orang yang menunggu antrean untuk membeli beras. Kerana tidak dapat dinafikan bahawa beras adalah salah satu keperluan utama masyarakat Dunia.

Apa yang akan berlaku sekiranya padi yang kita kenal setiap hari diusahakan secara organik dan dibungkus dalam bungkusan eksklusif?

Sudah tentu harganya akan melambung tinggi dan menjadi kurang menarik bagi orang ramai. Tetapi kejayaan beras organik eksklusif tidak mustahil jika pemasaran dapat mencapai sasaran yang tepat. Seperti kejayaan produk beras Javara yang dipelopori oleh Helianti Hilman.

Tokoh Helianti Hilman, wanita yang penuh dengan idea kreatif

Helianti Hilman adalah wanita yang menamatkan pengajian di Kings College University of London yang pernah bekerja sebagai perunding di institusi antarabangsa. Profesion ini juga membawanya berhijrah ke beberapa negara di Asia Selatan seperti India, Nepal dan Sri Lanka. Dan berkat pengalaman di negara lain, Helianti mulai mengetahui bahawa hasil pertanian di negara ini dapat memasuki pasaran global dengan mudah.

Ketika Helianti bercuti di England, dia terpesona dengan kedai runcit organik yang dikendalikan oleh petani tempatan di negara ini. Helianti juga berpendapat bahawa Dunia mempunyai keanekaragaman hayati yang sangat kaya dan sesuai untuk mencipta pelbagai produk pertanian organik yang berkualiti. Dari idea sederhana ini, Helianti mula aktif menjalin hubungan dengan masyarakat tani dan mula mengembangkan produk Javara pada tahun 2008.

Artikel lain:  Ibu Susilowati ~ Seorang Usahawan Wanita Menjana Ratusan Juta dari Perniagaan Burung Kicau

Produk Javara dengan Penjenamaan Sangat Sedunia

Kata "Javara" berasal dari bahasa Sanskrit yang bermaksud mengangkat dan menampilkan sisi terbaik di setiap sudut pulau Jawa. Kata ini dianggap paling tepat untuk menggambarkan kekayaan pulau Jawa dan hasilnya yang bervariasi dan siap untuk bersaing dengan produk pesaing.

Kami tidak akan menjumpai produk beras yang dibungkus dalam karung putih besar ketika membeli produk Javara. Semua produk Javara dibungkus secara eksklusif dan mempunyai sisi kebijaksanaan budaya Dunia yang sangat kuat. Variasi varian beras tempatan yang semakin langka seperti varietas Menthik Susu, Wangi Menyan dan Andel Abang menjadi salah satu produk kegemaran Javara.

Semua produk padi dari Javara ditanam secara organik oleh petani di kawasan terpencil di Dunia. Menurut Helianti, Dunia benar-benar kaya dengan kepelbagaian beras, mulai dari beras Aceh yang tahan terhadap air masin dan jenis beras lain yang lebih unggul kerana tahan air pasang atau dapat ditanam di kawasan kering.

Kepelbagaian ini adalah salah satu pertimbangan Helianti dan Javara untuk menyasarkan pasar di kelas menengah atas. Di mana kumpulan ini lebih fokus pada gaya hidup sihat dan bersedia membayar 2 hingga 3 kali lebih banyak untuk mendapatkan produk makanan yang sihat.

Helianti Hilman terkenal di peringkat antarabangsa

Bukan hanya beras yang menjadi produk unggulan Javara. Produk makanan asli dunia lain yang juga disukai oleh orang asing adalah produk gula semut semula jadi atau gula kelapa. Perisa yang pelbagai seperti asli, vanila, halia, halia dan kunyit menjadikan orang asing selalu ketagihan untuk menggunakannya sebagai campuran makanan dan minuman.

Dari tahun 2008 hingga 2012, sekurang-kurangnya Javara sudah memiliki lebih dari 800 varian produk, yang semuanya berasal dari kawasan penghasil makanan berkualiti tinggi di Dunia. Pelbagai produk rempah, kacang hijau, mi brokoli, kacang mete, garam dan produk lain dari Javara berjaya mendapat penghargaan dari sebilangan negara lain.

Destinasi utama eksport ke pelbagai negara seperti Amerika Syarikat, Kanada, Britain, Itali, Jerman dan negara-negara Eropah yang lain menjadikan kehadiran Javara sebagai jenama produk makanan sederhana hingga tinggi semakin kuat dari hari ke hari.

Baca juga:  Tati Hartati ~ Pelopor Koleksi Dannis Jenama Pakaian Muslim

Dalam usaha untuk memperkenalkan kepelbagaian produk makanan Dunia, Helianti dan Javara juga kerap berpartisipasi dalam pameran dan menggabungkan sebilangan resipi antarabangsa dengan rempah khas dan rempah dunia. Rasa hidangan antarabangsa yang semakin lazat berkat penambahan rempah khas Dunia berjaya menjadi daya tarikan yang menarik minat dan permintaan orang dari negara lain.

Telah terbukti bahawa produk makanan Dunia juga sesuai untuk bersaing dengan produk makanan dari negara lain. Kerana Dunia yang kita banggakan memang mempunyai keanekaragaman hayati yang sangat berguna jika dapat diuruskan dengan cara yang betul.

Artikel Berkaitan