Apa Ciri-ciri Tweet SPAM? Baca Ini Sebelum Mengikuti Akaun Media Sosial Orang Lain

Ciri-Tweet-SPAM

Peningkatan jumlah pengguna media sosial #Twitter kini menjadikan beberapa orang menggunakannya untuk pelbagai tujuan, mulai dari perniagaan, politik hingga spam. Spam adalah cara untuk menghantar mesej yang tidak diingini oleh penerima secara bertubi-tubi, tentunya sangat menjengkelkan. Aktiviti spam sememangnya merupakan jalan praktikal bagi pelaku (spammer) untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan. Tetapi bagi banyak pengguna lain, spam dianggap menjengkelkan dan tidak bertanggungjawab. Berbagai motif di sebalik aktiviti spam ini, mulai dari promosi perniagaan, kempen politik, aktiviti penipuan, penggodaman, atau mungkin hanya untuk bersenang-senang hanya mencari sensasi.

Spam yang juga merambah ke dunia media sosial tentunya sangat tidak menyenangkan bagi penggunanya. #Media sosial Twitter, yang merupakan salah satu laman media sosial terbesar, adalah peluang terbaik untuk spammer. Oleh itu, tidak diragukan lagi ramai pengguna Twitter yang sering mendapat Mesej Langsung (DM) dari pengikut yang tidak dikenali atau mungkin juga melihat salah satu rakan pengikut kami yang tweet dengan menyebut kepada kami dan menawarkan barang atau perkhidmatan. Kes terakhir boleh berlaku kerana akaun rakan anda telah terkena spam.

Spam adalah seperti penyakit berjangkit, yang bermaksud bahawa jika satu akaun terkena spam, maka akaun ini cenderung menyebarkan spam ke akaun lain. Oleh itu, kita mesti sentiasa berwaspada terhadap apa sahaja ketika kita menyanyi di Twitter. Jangan hanya klik pautan begitu sahaja. Teliti dengan teliti akaun dan pautan yang ada. Lalu bagaimana mengenali akaun atau pautan selamat atau akaun yang berbentuk spam. Berikutan kajian semula.

1. Terlalu Hastag / Hash (#)

Sekiranya anda menemui akaun Twitter yang menge-tweet atau membalas atau juga mengarahkan mesej yang mengandungi banyak hashtag (#), maka anda harus berhati-hati. Akaun Twitter yang menyenaraikan banyak (lebih dari satu) hashtag / hashtag (#) dan tidak berkaitan dengan tema hashtag yang disertakan biasanya merupakan spam.

Sebahagian daripada akaun spam ini akan menjadi topik yang popular. Mereka sememangnya memerhatikan topik yang sedang tren sehingga yang lain dapat dilihat dan diklik dengan cepat. Sekiranya anda menemui ciri-ciri akaun Twitter spam seperti yang disebutkan, maka jangan biarkan anda mengklik pada pautan yang disediakan, atau anda akan menjadi mangsa spam berikutnya.

Artikel lain:  Peranan Hashtag / Ciri Hashtag untuk Memaksimumkan Pemasaran Dalam Talian

2. Isikan Tweet Promosi sahaja

Sebilangan besar akaun Twitter spam adalah akaun untuk aktiviti promosi yang mengundang perniagaan tertentu. Tetapi tidak semua akaun promosi adalah spam. Promosi spam adalah promosi yang tidak wajar, yang bermaksud bahawa promosi ini dilakukan secara berterusan dan tidak sah atau melanggar peraturan dalam iklan.

Sudah tentu iklan atau promosi tidak apa-apa, tidak ada larangan, tetapi jika iklan tersebut sudah tidak beretika, maka anda harus mula curiga dengan akaun Twitter. Ini boleh menjadi akaun Twitter promosi tanpa kod etika adalah akaun spam. Maka jangan biarkan anda mengklik pautan yang disediakan oleh akaun.

Artikel lain: 5 Tweet yang Harus Dielakkan Orang Perniagaan, Maksimumkan Twitter Anda

3. Bilangan Pengikut Tidak Seimbang

Cara seterusnya untuk mengetahui sama ada akaun Twitter adalah akaun spam atau tidak adalah dengan melihat profil akaun tersebut. Sekiranya anda melihat bahawa akaun tersebut mempunyai pengikut kecil tetapi pengikutnya banyak, maka anda harus curiga.

Sebilangan besar akaun yang tidak seimbang antara jumlah pengikut dan berikut adalah akaun spam. Mereka (akaun spam) sengaja mengikuti banyak akaun dan tidak peduli dengan jumlah pengikutnya kerana mereka bertujuan untuk menargetkan sebanyak mungkin orang untuk diundang untuk kepentingan mereka. Biasanya akaun seperti ini adalah akaun baru yang dibuat beberapa hari atau minggu tanpa atau dengan avatar.

Artikel lain:  Cara Menambah Pengikut Twitter Dengan Cepat

4. Tweet Mengandungi Kandungan Dewasa

Sebilangan akaun spam adalah akaun dengan kandungan dewasa (berumur 18 tahun). Akaun seperti ini biasanya menyasarkan sebilangan besar pengikut terlebih dahulu. Dengan mengandaikan bahawa kandungan dewasa cukup pantas untuk mendapatkan pengikut, maka mereka juga memaparkan kandungan dewasa terlebih dahulu. Tetapi setelah mempunyai jumlah pengikut yang mencukupi, mereka akan mengganti kandungan tweet dengan promosi produk atau perkhidmatan tertentu. Maksudnya akhirnya adalah promosi atau pengiklanan dengan cara yang tidak beretika.

Artikel Berkaitan