5 Kemas kini Ciri Video Facebook Dapat Membantu Usaha Pemasaran Perniagaan Dalam Talian Anda

Imej dari Masable.comImej dari Masable.com

Seperti yang telah kita ketahui, #Facebook telah meluangkan masa dan idea untuk mengembangkan ciri video dengan sepenuhnya. Ciri video yang kini disajikan oleh Facebook sememangnya menjadikan banyak pengguna Facebook biasa dan pengguna Facebook untuk kepentingan perniagaan lebih berminat.

Untuk memenuhi keperluan penggunanya untuk mendapatkan fitur video yang lengkap dan unggul, Facebook sekali lagi melengkapkan videonya dengan kemas kini fitur yang berguna untuk pemasaran dan pengiklan.

Apa ciri yang telah diperbaharui pada video Facebook?

1. Ciri Tambahan untuk Pemain Video

Sekiranya pada masa lalu kita hanya mengetahui ciri untuk memberi komen, berkongsi, atau menyukai video di Facebook, maka ia berbeza dengan video Facebook semasa. Cara meningkatkan penyebaran #video juga disokong oleh ciri pemain video itu sendiri.

Sekarang kita dapat memilih untuk mengaktifkan suara video atau tidak dan memutar video dalam ukuran skrin penuh. Oleh itu, diharapkan pengalaman yang menyenangkan yang diperoleh semasa menonton video di Facebook menjadikan minat pengguna Facebook terhadap video menjadi lebih tinggi.

Artikel lain:  Fokus pada Peningkatan Kandungan Video, Facebook Melancarkan Fitur Tonton Nanti

2. Harga Iklan Video (Pasang Video Berbayar)

Pandangan Facebook mengenai pengembangan video difokuskan pada pemasangan video berbayar di Suapan Berita Facebook. Video berbayar akan dimainkan secara automatik dalam Suapan Berita pengguna Facebook. Walaupun dapat diketepikan dengan cepat dengan menatal halaman Facebook, laman web ini tetap akan dikira sebagai 1 tontonan video.

Tugas seterusnya untuk Facebook serta pasukan pemasaran dan pengiklan adalah untuk menunjukkan video berdurasi pendek khas untuk membangkitkan minat pengguna Facebook.

3. Kehadiran Metrik Iklan Video Facebook

Pasukan pemasaran dan pengiklan yang menggunakan kemudahan video berbayar di Facebook akan mendapat ciri tambahan untuk memerhatikan dan menilai prestasi video mereka. Ciri akses yang akan diperoleh di halaman video merangkumi jumlah tontonan dan penonton 30 saat pada video yang dipasang, tarikh yang menunjukkan video yang ditonton oleh jumlah penonton tertinggi, data statistik untuk memaparkan penonton video dari semasa ke semasa serta pelbagai butiran lengkap lainnya.

Penambahan metrik iklan video ini dengan jelas membantu pasukan pemasaran dan pengiklan dalam memerhatikan dan membuat pembetulan terhadap kandungan video yang mereka paparkan di Facebook.

4. Pemain Video Terapung

Menonton video di Facebook tidak membuat kita terpegun dengan tayangan video tersebut. Kini ciri Pemain Video Terapung dapat membuat video berjalan sementara kita masih dapat mengakses Suapan Berita dengan bebas.

Ciri Floating Video Player disertakan sebagai salah satu ciri unggul yang masih diuji oleh Facebook. Nanti kita dapat menikmati videonya sambil melihat-lihat isi kandungan NewsFeed. Ini juga bermanfaat untuk sistem pemasaran kerana peluang untuk menonton video berbayar di Facebook akan menjadi lebih besar. Sudah tentu tidak ada yang mahu membazirkan kos pemasaran untuk iklan video jika video tersebut hanya dianggap angin oleh pengguna Facebook.

Baca juga:  Facebook Melancarkan 2 Ciri Baru, Video Terapung Facebook dan Suapan Berita Tersuai

5. Peluang Berkongsi Hasil dengan Pencipta Kandungan

Pencipta kandungan yang bekerjasama dengan Facebook untuk membuat kandungan video dapat memperoleh pendapatan yang telah dipersetujui dengan Facebook. Penerbit utama seperti NBA, Fox Sports and Funny or Die mendapat bahagian daripada pendapatan mereka dari #Youtube.

Langkah-langkah yang dipilih oleh Facebook untuk berkongsi pendapatan kemungkinan akan menyaingi kejayaan YouTube. Keputusan untuk berkongsi pendapatan dengan pencipta kandungan dapat memberikan semangat baru bagi pencipta dalam memaparkan iklan video yang lebih kreatif dan menarik. Jadi tidak mustahil jika pada masa akan datang populariti iklan video di Facebook dapat menyaingi Youtube.

Ciri video di Facebook belum banyak digunakan oleh pasukan pemasaran dan ahli perniagaan di Dunia untuk mempopularkan perniagaan mereka. Tetapi berita mengenai 5 ciri baru ini akan memberi nafas segar bagi kewujudan Facebook sebagai media pemasaran yang berkesan.

Artikel Berkaitan