Aquila ~ Drone Milik Facebook yang Melancarkan Misi Pengembangan Internet

Imej dari Thehoopsnews.comImej dari Thehoopsnews.com

Facebook nampaknya tidak mahu berhenti berinovasi, setelah melancarkan pelbagai ciri baru, kini gergasi media sosial Amerika itu sedang menyiapkan projeknya untuk pelancaran drone (pesawat tanpa pemandu). Pelancaran drone ini sendiri bertujuan untuk menjayakan program dan misinya untuk memperluas jangkauan internet ke seluruh dunia. Pergerakan #Facebook dalam usaha pengembangan internet ini sudah terasa ketika mereka melancarkan program Internet.org.

Sejumlah yang menunjukkan bahawa kira-kira 3 bilion daripada 7 bilion penduduk yang dilayani oleh #internet adalah yang selalu menjadikan Facebook terus berusaha mengembangkan internet dengan sekuat tenaga. Salah satu usaha yang akan dimulai adalah menyebarkan internet melalui drone bernama Aquila. Lalu bagaimana sebenarnya projek drone Aquila? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  Terobosan Inovasi Facebook pada tahun 2015, apakah itu?

Mengenai Drone Aquila

Aquila adalah drone bertenaga matahari yang memiliki lebar sayap seluas Boeing 737 sekitar 42 meter. Drone Aquila sendiri dirancang untuk terbang antara 18,200 meter dan 27,400 meter selama 90 hari. Sebelum dilancarkan, Aquila sebenarnya telah melalui percubaan pada bulan Mac 2015.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg menyatakan bahawa dalam satu perjalanan di seluruh dunia, drone Aquila boleh memakan masa beberapa bulan. Kerana ini adalah drone besar, Facebook sangat prihatin terhadap percubaan yang telah dilakukan di UK pada masa itu. Tidak ketinggalan juga Facebook kemudian mengajak penonton untuk mengunjungi Makmal Kesambungan yang merupakan laman penyelidikan syarikat.

Misi Drone Aquila

Nama Aquila sendiri berasal dari mitologi Yunani yang bermaksud helang membawa kilat Musytari ke langit. Dengan konteks ini Aquila sebenarnya sesuai, mengingat bahawa drone Facebook ini akan terbang tinggi untuk menjelajah dunia dengan misi menyediakan akses Internet ke kawasan yang dilaluinya. Misi ini sendiri dirancang untuk dilaksanakan selama 3 bulan secara berterusan dengan sasaran negara-negara dunia ketiga dan negara-negara membangun.

Aquila adalah sebahagian daripada usaha Facebook dan sejumlah syarikat #teknologi lain untuk memperluas akses internet ke pelbagai bahagian dunia, terutama ke tempat-tempat terpencil, atau dikenali sebagai projek internet.org.

"Ketika terbang ke angkasa lepas, drone Aquila dapat melayani 10 persen penduduk dunia yang telah hidup tanpa infrastruktur Internet. Dan dengan cara ini Facebook dapat menjimatkan banyak perkara kerana tidak perlu bergantung pada kaedah penghantaran biasa, seperti gentian optik dan menara sel pemancar, "jelas Mark Zuckerberg.

Baca juga:  Internet.org ~ Projek Mega Facebook dengan Misi Mendidik Dunia

Mampu Menghantar Data dengan Kelajuan 10 GB / saat

Dalam proses bekerja, pemancar internet dari Bumi akan menghantar isyarat ke kapal induk yang kemudian menyebarkannya ke sejumlah drone di sekitarnya menggunakan sinar laser. Dalam percubaan yang dilakukan, sistem laser ini dapat menyampaikan data dengan jarak 16 kilometer dengan kelajuan 10 GB / saat.

Dengan kelajuan ini, ia bermaksud setara 10 kali ganda kelajuan teknologi laser yang ada pada masa ini. Dari sini ramai pengguna akan disambungkan ke internet. Laser ini juga memudahkan drone berkomunikasi antara satu sama lain. Untuk komunikasi dengan daratan itu sendiri, drone akan menggunakan isyarat radio.

Kekuatan Drone Aquila

Pakar robot Universiti Surya, Riza Muhida, menyatakan bahawa  drone  Facebook mempunyai banyak kelebihan. Secara teknikal, reka bentuk drone bertenaga suria Facebook yang disokong oleh sayap bersaiz lebar mempunyai kelebihan tersendiri dalam penyebaran internet. Daya angkat drone yang digerakkan oleh sayapnya akan mewujudkan kestabilan dan dapat berkeliaran ke ketinggian tertentu.

Facebok's Aquila Drone juga mempunyai kelebihan dalam bateri sandaran dengan kuasa besar. Ini disebabkan oleh penggunaan tenaga suria, drone Aquila akan sangat bertenaga. Bateri atau tenaga dari sinar matahari juga dapat menjadi tenaga cadangan ketika terbang pada waktu malam atau dalam keadaan mendung.

Masih menurut Riza, drone Facebook mempunyai prinsip operasi yang sama dengan drone yang lebih kecil pada umumnya. Dengan sejumlah komponen seperti motor, sayap dan bateri, drone Aquila yang besar ini dapat diterbangkan. Perbezaannya hanya dengan adanya panel suria untuk mengumpulkan tenaga cahaya matahari dan juga teknologi yang sedikit lebih rumit kerana drone ini mesti dapat memancarkan rangkaian internet.

Artikel Berkaitan