Stewart Butterfield ~ Berjaya di Usia Muda dengan Flickr dan Slack

Imej dari Flickr.comImej dari Flickr.com

Adakah kita pernah mendengar mengenai Flickr?

Laman web ini memang mempunyai populariti yang tidak kurang hebatnya dengan syarikat gergasi teknologi lain. Menjadi sangat popular sebagai alat untuk menyimpan dan berkongsi foto dan video peribadi, populariti Flickr semakin meningkat seiring dengan peningkatan minat pengguna teknologi untuk hobi menulis blog.

Di sebalik kejayaan Flickr, kepakaran Stewart Butterfields sebagai salah satu pengasas Flickr tentunya sangat menarik untuk kita lihat dan ikuti.

Perkembangan Flickr Stewart Butterfield

Stewart Butterfield adalah lelaki kelahiran Kanada yang lahir pada tahun 1973. Mempelajari pendidikan tinggi di University of Victoria, Stewart berjaya menamatkan pendidikannya dalam bidang falsafah pada tahun 1996. Selang 2 tahun kemudian Stewart juga berjaya memperoleh ijazah sarjana untuk jurusan yang sama dari University of Cambridge.

Pada tahun 2002, Stewart dan dua rakannya Caterine Fake dan Jason Classon bersetuju untuk memulakan perintis sebuah syarikat permulaan bernama Ludicorp. Pada masa itu Ludicorp menyasarkan pengembangan permainan dalam talian dengan konsep mulitplayer, yang direncanakan diberi nama Game Neverending.

Walaupun impian untuk mencipta permainan dalam talian yang hebat telah gagal, nampaknya Stewart dan pasukannya di Ludicorp telah berjaya mengembangkan Flickr. Pada mulanya Flickr dikembangkan dengan konsep ruang sembang sehingga penggunanya dapat berkongsi foto dalam masa nyata. Tetapi dalam perjalanannya, ternyata Flickr sebenarnya berjaya dengan konsep memuat naik foto atau video yang praktikal dan sebaliknya menghilangkan ciri ruang sembang yang pada asalnya menjadi andalannya.

Artikel lain:  Kevin Systrom ~ Pengasas Instagram, Aplikasi Perkongsian Foto Paling Popular di Dunia

Pada tahun 2005, Flickr mula diambil alih oleh Yahoo. Tetapi pemerolehan itu tetap menjadikan Stewart kekal di Flickr hingga 2008. Setelah meninggalkan kepimpinannya, Stewart kemudian bekerja dengan syarikat barunya yang bernama Tiny Speck.

Berjaya dengan Slack

Cuba merealisasikan impian untuk melepaskan permainan dalam talian, Stewart dan Tiny Speck akhirnya berjaya mengeluarkan permainan dalam talian yang besar dengan nama Glitch. Tetapi sayangnya tindakan Glitch di dunia dalam talian sebenarnya terpaksa dihentikan kerana kegagalannya memenangi hati peminat permainan dalam talian.

Kegagalan demi kegagalan yang dialami oleh Stewart tidak membuatnya kecewa untuk bekerja di bidang teknologi. Selain memanfaatkan laman warisan Glitch untuk ditukar menjadi laman Lesen Common Creative, Tiny Speck akhirnya melancarkan alat komunikasi dengan sistem pesanan segera. Peranti itu dikenali sebagai Slack.

Tidak disangka ternyata Slack yang dilancarkan secara rasmi pada awal Ogos 2014 dapat memperoleh populariti yang sangat besar. Walaupun pada minggu pertama pelancaran, Slack berjaya memenangi hati 120,000 pengguna berdaftar. Keuntungan awal yang mencecah AS $ 1 juta terus meningkat secara drastik hingga mencecah US $ 60 juta sehingga akhir tahun 2014.

Keistimewaan yang Ditawarkan Oleh Slack

Lebih daripada sekadar aplikasi sembang pada umumnya, Slack mempunyai kelebihan yang dapat menyokong prestasi sesebuah pasukan. Dengan menggunakan Slack, kita dapat memperkuatkan kerja berpasukan kapan saja, di mana sahaja. Kedua-dua pasukan kecil dan besar, Slack dapat digunakan dengan berkesan untuk memenuhi semua keperluan dalam proses penyelesaian projek.

Untuk setiap projek yang kami kendalikan, kami dapat membuat spesifikasi melalui pengurusan saluran khas dalam aplikasi Slack. Melalui Slack, kami juga dapat menambahkan senarai aktiviti yang harus dilakukan, merekod idea secara praktikal, dan menyimpan dokumen dengan mudah melalui sejumlah format dokumen yang disokong oleh Slack.

Kerana mempunyai sejumlah kelebihan yang tidak dapat diberikan oleh aplikasi pesanan cepat yang lain, tentunya tidak mengejutkan bahawa Slack mampu menarik minat para pelabur untuk melabur. Tetapi ini tidak menjadikan Stewart begitu berapi-api untuk membuat perkembangan baru di Slack. Kerana pada dasarnya Slack masih merupakan aplikasi yang ditujukan untuk tujuan perniagaan bagi penggunanya.

Baca juga:  Kevin Rose - Pengasas Digg.com

Sudahkah anda mencuba kecanggihan aplikasi Slack dari telefon pintar Android?

Aplikasi yang dibuat oleh Stewart Butterfield bersama pasukan Tiny Speck memang patut dicuba. Semua ciri lengkap dapat menjadikan kita lebih terkini dan mudah melakukan proses kerja berpasukan mengikut keperluan kita. Ini adalah masa yang tepat untuk mengetahui kejayaan tokoh Stewart Butterfield sambil berusaha menampilkan aplikasi Slack yang luar biasa.

Artikel Berkaitan