5 Perkara Yang Perlu Dielakkan Semasa Menggunakan LinkedIn

elakkan-Bila-Menggunakan-LinkedIn

Kini laman media sosial sememangnya menjadi wadah penting dan sangat sesuai sebagai media untuk mempromosikan perniagaan. Terdapat banyak media sosial terkenal di dunia maya, bermula dari Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram, #LinkedIn, YouTube, dan lain-lain. Seperti yang kita ketahui bahawa media sosial LinkedIn adalah media sosial khusus untuk pemilik perniagaan dan profesional.

Laman media sosial LinkedIn adalah media sosial yang berorientasikan perniagaan, terutama digunakan untuk membina rangkaian profesional. Oleh itu, jika anda mempunyai akaun LinkedIn, anda harus mengelakkan perkara-perkara berikut semasa menggunakan media sosial kerana jika anda melakukannya, ia akan sangat mempengaruhi nama baik anda dan perniagaan anda. Seterusnya saya menerangkan apa yang harus kita MENGHINDARI.

1. Menggunakan Nama dan Foto Tidak Profesional

Jangan pernah buat ini. Kenapa? Kerana apabila anda melihat akaun anda, orang pertama akan melihat nama dan foto anda. Sekiranya anda tidak memandang profesional mengenai dua perkara ini, apalagi mengisi profil. Begitulah cara orang lain menilai akaun LinkedIn anda.

Media Sosial LinkedIn tidak seperti # media sosial lain yang cenderung bebas untuk menggunakan sebarang gambar. Sebenarnya tidak ada larangan dari LinkedIn mengenai penggunaan nama dan foto. Walau bagaimanapun, kita harus memahami bahawa LinkedIn dibuat dan beroperasi sehingga sekarang khusus untuk perniagaan atau perniagaan, yang mana sikap profesional adalah wajib.

Maka anda harus menggunakan nama penuh dan sebenar anda, dan menggunakan foto anda yang kelihatan kemas. Sekiranya anda mempunyai akaun halaman untuk syarikat atau perniagaan anda di LinkedIn, maka gunakan nama syarikat atau perniagaan anda dengan betul dan foto tersebut diisi dengan logo syarikat.

Artikel lain:  Cara membuat akaun LinkedIn dengan mudah

2. Mengabaikan Kandungan Profil Anda

Setelah orang lain melihat nama dan foto anda, dan sudah kelihatan profesional di mata mereka, maka mereka akan merasa berminat untuk meneroka lebih jauh siapa anda. Yaitu dengan melihat kandungan profil. Jangan mengisi profil anda dengan fungsi, terutamanya tidak diisi sama sekali kerana ini bukan profil anda di media sosial lain yang boleh disembunyikan dan hanya orang tertentu yang melihatnya, atau agar identiti anda dirahsiakan.

Isi profil LinkedIn anda dengan data sebenar anda, bermula dari tarikh lahir anda, nombor telefon kenalan, laman web rasmi, lokasi anda yang betul, dan isi profil lain. Begitu juga dengan akaun syarikat atau perniagaan anda. Oleh itu, orang akan mendapat maklumat yang benar dan jelas. Dan kandungan profil ini juga memberi kesan besar terhadap kejayaan pemasaran perniagaan anda.

3. Kemas kini Status Tidak Penting

Elakkan kemas kini status tidak kritikal yang mungkin sering anda lakukan di media sosial lain. Contohnya, jika anda sedikit dikemas kini, anda kini menonton filem, perjalanan, atau yang lain. Sebaiknya elakkan berkongsi status peribadi, atau mungkin politik, agama dan budaya. Kerana di media sosial LinkedIn tidak membincangkan semua itu. Mereka membincangkan hal perniagaan dan membina rangkaian perniagaan yang lebih besar.

Kemudian kongsi mengikut tema media sosial. Katakan anda berkongsi mengenai aktiviti perkhidmatan sosial syarikat anda di LinkedIn. Yang penting ialah berkongsi perkara yang diperlukan, dan sesuai dengan yang berkaitan dengan perniagaan, rangkaian, dan profesionalisme.

4. Menjadi Narcissist

Pernahkah anda menghadiri acara yang dihadiri oleh banyak orang, dan anda menemui seseorang yang tidak dapat berhenti bercakap tentang dirinya kepada orang lain? Ramai orang di LinkedIn mempromosikan diri mereka secara berlebihan dan berterusan sepanjang hari. Elakkan bersikap narsis seperti ini kerana boleh membuat orang lain merasa kesal melihatnya.

Anda harus berkongsi perkara yang positif dan asli. Bagikan seperti yang diperlukan, misalnya berkongsi tentang aktiviti terbaru anda di syarikat, sehingga jika orang lain melihatnya, mereka dapat berminat dan mungkin menjadi rakan anda di masa depan. Sifat narsisistik media sosial menunjukkan tanda bahawa kita tidak profesional dan ini boleh memberi kesan negatif pada rangkaian yang dibina.

Baca juga:  Memaksimumkan Fungsi Penjenamaan Peribadi LinkedIn

5. Mengabaikan Akaun LinkedIn Anda

LinkedIn bukan hanya untuk pencari kerja, atau sebagai laman web promosi syarikat. LinkedIn juga merupakan rangkaian yang tidak terhad antara pengguna, di mana kita boleh menjadi yang terkemuka dan terkenal dalam rangkaian.

Cuba buat Petikan atau gambar setiap minggu yang mempunyai nilai keperibadian dan profesionalisme kerja. Pantau juga LinkedIn Pulse kerana terdapat banyak sumber untuk membantu anda membina kepakaran dalam bidang pemasaran kerja, pemasaran gabungan, dan mencari pelanggan dalam talian. Sudah tiba masanya untuk mula memperlakukan LinkedIn seperti platform yang sangat kuat. Profil anda mesti kelihatan profesional dan kelihatan seperti pakar.

Perlu contoh? Cuba lawati profil Dharmesh Shah atau Brigette Hyacinth untuk melihat bagaimana mereka membina rangkaian besar di LinkedIn. Luangkan masa untuk memahami lebih banyak faedah media sosial yang satu ini untuk memberikan faedah yang lebih besar untuk anda.

Itulah 5 perkara yang harus kita elakkan semasa menggunakan LinkedIn, dan petua atau penyelesaian untuk setiap masalah di atas. Mudah-mudahan kita sekarang tahu cara memaksimumkan akaun LinkedIn dengan lebih baik. Terima kasih kerana membaca, dan semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan