Henry Jufri, Kuli Pelul Lulusan sekolah rendah ini memperoleh ratusan dolar sebulan dari Google

Henry Jufri

Henry Jufri - Perkembangan industri yang pesat dalam bidang #teknologi sebenarnya telah membuka banyak peluang untuk menghasilkan wang. Dan yang menarik adalah, potensi perniagaan dalam industri digital dapat dimiliki oleh siapa saja. Bukan hanya dominasi mereka yang memiliki modal yang layak atau pendidikan tinggi, bahkan mereka yang berasal dari kelas bawah juga memiliki peluang yang sama untuk meraih kejayaan dalam industri digital.

Itulah yang telah dibuktikan oleh seorang porter di kawasan Makassar bernama Henry Jufri. Lelaki yang hanya merasai pendidikan sekolah rendah kelas 4 baru-baru ini menjadi viral di dunia maya kerana kejayaannya memperoleh tidak kurang dari $ 1200 dari syarikat gergasi, Google.

Bercakap tentang pendapatan dari #Google, mungkin itu lumayan, bahkan banyak yang telah membuktikan kesahihan berniaga dengan syarikat digital yang satu ini. Tetapi dengan semua keterbatasan dalam kemampuan dan kewangan, bahkan pekerja manual dapat membuktikan potensi perniagaan digital.

Artikel berkaitan:  Inilah Cara Mendapatkan Wang dari Youtube

Henry Jufri Nguli Pelvis Sementara "Dollar"

Sudah pasti kejayaan itu datang kerana kerja keras dan kesabaran. Begitu juga dengan perjuangan hidup Henry Jufri, dengan pemberian diploma sekolah rendah yang bahkan tidak darjah 6, sukar bagi bapa dua anak itu untuk mendapatkan pekerjaan yang layak.

Akhirnya pekerjaan lelaki sebagai kuli menjadi salah satu yang paling logik pada masa itu untuk mencari nafkah. Setiap hari bahkan hari ini, sekiranya rakan sekerja mengunjungi pelabuhan Makassar, mereka mungkin akan bertemu dengan seorang tokoh yang sedang hangat diperkatakan. Tetapi tidak seperti kebanyakan pekerja tidak mahir di wilayah ini, Henry nampaknya mempunyai pekerjaan sampingan "nguli" di tempat lain.

Di tengah-tengah waktunya menjadi kuli, Henry nampaknya juga meneroka selok-belok pembuatan aplikasi digital, terutama aplikasi Android. Bermula dari mencari maklumat tentang menjana potensi dengan membuat aplikasi mudah alih, akhirnya lelaki yang dilahirkan pada 20 September, 32 tahun lalu mula mengejar dan belajar membuat aplikasi #Android.

Artikel lain:  Rajin-rajin Muat Naik Video di YouTube, Sudiyono Kantongi Mendapat Puluhan Juta Juta Sebulan

Perkenalan dengan industri digital untuk Henry juga berlaku tidak seketika. Banyak perkara yang harus dia lalui untuk merealisasikan hasratnya untuk menceburkan diri dalam perniagaan yang mungkin masih asing bagi kebanyakan rakannya.

Perjalanan Henry Jufri untuk Membangunkan Aplikasi Android

Keinginan yang tinggi untuk berjaya mendorong Henry untuk terus yakin dengan apa yang dia hidup ketika itu. Bersama dengan salah satu komuniti pengembang aplikasi di Makassar, sedikit demi sedikit dia mulai memahami dan mempraktikkan sains pengekodan aplikasi dari awal dengan cara belajar sendiri.

Berurusan dengan dunia digital, Henry tentu juga memerlukan perang digital. Dia mengatakan pada masa itu dia membeli komputer riba terpakai dengan harga Rp800 ribu. Tetapi karena kurangnya pengetahuan, dia menyadari bahawa komputer riba yang digunakan hanya dilengkapi dengan memori RAM 1 GB, sementara untuk dapat membuat aplikasi Android, dia memerlukan perangkat dengan spesifikasi RAM minimum 2 GB.

Dipinjam wang dari keluarganya sebesar Rp 2,7 juta untuk menjadi mahar untuk mendapatkan komputer riba yang dia perlukan. Setelah peranti itu diperoleh, dia menjadi lebih bersemangat dan mula membuat beberapa aplikasi #game dan aplikasi umum dengan majoriti pendidikan bertema.

Beberapa aplikasi Android yang berjaya dibuat oleh Henry Jufri termasuk permainan Unyil the Adventure, Ninja Konoha Run, King Arthur dan banyak aplikasi lain termasuk aplikasi pembelajaran huruf dan angka untuk balita.

Telah Hampir Menyerah

Dalam menjalankan perniagaan, sebenarnya jalan Henry tidak selalu lancar. Walaupun pada awal masa pembangunan, dia telah bertanya pada diri sendiri apakah dia boleh berjaya? Tetapi melihat semua yang telah dikorbankannya, dia merasa tidak ada jalan lain kecuali untuk terus dan tetap yakin dengan apa yang dia usahakan.

Perlahan hasil usahanya mula kelihatan. Dia mula memperoleh pendapatan dari Google sebagai pampasan untuk aplikasi pembahagian keuntungannya yang semakin banyak dimuat turun melalui Google Playstore. Dia yang mula mengembangkan aplikasi sejak Oktober 2014, secara beransur-ansur memperoleh pendapatan mulai dari $ 100 sebulan hingga akhirnya dia dapat mengantongi US $ 1.200 beberapa waktu lalu.

Baca juga:  Bayu Skak ~ Kejayaan Menjadi YouTuber Popular Berkat Video Unik dan Kreatif

Dalam temu bual, Henry mengatakan bahawa kadang-kadang dia bertanya-tanya mengapa masih banyak orang, terutama orang muda yang boleh dikatakan telah membuang peluang yang mereka miliki. Persoalannya ialah adakah anda mesti berada dalam keadaan cacat terlebih dahulu dan kemudian mahu bertarung?

Semoga kisah inspirasi di atas dapat menjadi pencetus dan juga tamparan bagi banyak anak muda di luar sana, termasuk saya secara peribadi. Dengan segala yang kita ada hari ini, kemudahan, masa, tenaga, fikiran, kita seharusnya dapat mencapai kejayaan dengan lebih mudah daripada pekerja buruh pelvis yang bekerja keras dan mengambil masa yang tinggal 4-5 jam sehari untuk mengejar impiannya. Terinspirasi!

Artikel Berkaitan