Kisah Seorang Penagih Dadah yang Berjaya dalam Bantal dan Menjadi Perniagaan Jutawan

Penagih dadah yang berjaya menjalankan perniagaan bantalPengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif MyPillow, Mike Lindell melalui Jeniece Pettitt | CNBC

Terdapat begitu banyak kisah kejayaan keusahawanan yang memberi inspirasi kepada kita, tetapi tidak banyak kisah mengenai orang-orang yang hidupnya runtuh dan akhirnya menjadi usahawan kaya yang berjaya. Mike Lindell adalah salah satunya.

Mike Lindell adalah seorang ahli perniagaan dengan banyak perniagaan bantal yang dinamakannya MyPillow . Perniagaan ini bermula pada tahun 2004 sejak sekarang. Semasa menjalankan perniagaan perintisnya, Mike ketagihan dadah dan mengalami pasang surut.

Perjalanan Mike Lindell untuk menjadi ahli perniagaan telah menempuh jalan yang panjang dan berliku. Dia pernah bekerja di beberapa tempat, malah bekerja di dua tempat sekaligus dan menghabiskan seluruh waktunya di tempat kerja.

Mike Lindell Dipecat dari Tempat Kerja

Tidak ada yang mahu kehilangan pekerjaan mereka, dan apabila itu berlaku, tentu kita akan merasa kecewa, marah, dan sedih. Setelah Mike meninggalkan sekolah dan bekerja di dua tempat, dia dipecat oleh pegawai atasannya kerana dianggap tidak dapat bekerja.

Mike tidak marah dengan bosnya, justur dia menganggap bosnya memupuk semangat keusahawanan dalam dirinya. Pada masa itu bosnya berkata, "Baiklah Mike, jika anda tidak suka bekerja di sini, mungkin anda akan mempunyai syarikat sendiri suatu hari nanti".

Setelah dipecat, Mike telah menjalankan beberapa profesion untuk mendapatkan wang untuk terus hidup. Dari perniagaan membersihkan karpet, kaunter kad profesional di kasino, memelihara babi, hingga menjadi bartender di bar.

Semua profesion ini gagal di tengah jalan dan membuatnya kecewa. Keadaan itu diperburuk oleh keadaannya ketika ketagihan dadah.

Artikel lain: Kisah Pengawal Keselamatan yang kini menjadi Usahawan dengan perolehan Rp 5 miliar / bulan

Perniagaan Bermula dengan Masalah Tidur

Mike Lindell menghadapi masalah tidur sepanjang hayatnya dan tidak pernah menyukai bantal yang dipakainya. Ketika berusia 16 tahun, dia pernah bekerja di salah satu pusat membeli-belah. Gaji pertamanya digunakan untuk membeli bantal dengan harga $ 70 pada tahun 1977.

Ini adalah perkara pelik yang dilakukan oleh seorang remaja. Tetapi Mike berjaya melakukannya.

Perniagaan Bermula dari Masalah Kesukaran TidurBermula dari masalah sukar tidur melalui Jeniece Pettitt | CNBC

Masalah insomnia yang dialami oleh Mike cukup parah hingga mimpi. Pada tahun 2004, Mike bermimpi tentang bantal impiannya, lebih tepatnya dia mengimpikan MyPillow.

"Saya bangun di tengah malam - sekitar jam dua pagi - dan saya menulis 'MyPillow' di mana-mana di dapur dan di seluruh rumah." Kata Mike.

Mike Lindell percaya bahawa mimpi itu adalah petunjuk dari Tuhan. Selepas itu, dia dan anaknya Darren menghabiskan berjam-jam memotong busa dan mengujinya sehingga akhirnya mereka menjumpai bantal yang mampu bertahan. Kemudian Mike belajar menjahit untuk membuat sarung bantal.

Ketagih dengan Kokain Membuat Mike 'Jatuh', Lagi

Kesibukan Mike dalam projek bantal impiannya (MyPillow) telah membuatnya terganggu dari masalah dadah. Namun, dia menjadi ketagih dengan kokain lagi dan membuatnya mengalami masalah, bahkan lebih buruk daripada sebelumnya. Pada masa itu, Mike Lindell menceraikan isterinya, kehilangan rumahnya, dan hampir kehilangan perniagaan bantal.

Mike Lindell memberitahu saya, pada bulan Mac 2008 dia tidak tidur lena selama dua minggu dan menggunakan dadah. Mike kelihatan sangat kurus dan tidak kemas. Dia berada dalam keadaan yang sangat buruk dan kelihatan putus asa.

Mike mengalami masa terburuk dalam hidupnya selama 10 bulan. Sehingga tahun 2009, dia berdoa pada waktu malam, "Tuhan, saya ingin bangun pada waktu pagi dan tidak ingin marah lagi."

Mike percaya bahawa Tuhan mempunyai rancangan yang lebih besar untuknya kerana tidak lama selepas solat malam, perniagaannya mulai berjalan dengan baik. "Saya bangun pada keesokan harinya - dan menyedari bahawa tahun ini saya ketagihan serius," katanya.

Mike Lindell mengatakan bahawa saat itu adalah permulaan ketenangannya. Keinginannya untuk semua bentuk kokain baru hilang.

Bangkit dari Kesalahan dan Menjadi Jutawan

Pada masa itu Mike membuat bantal dan cuba memasarkannya di sebuah pusat membeli-belah. Namun, bantal yang dijualnya hanya menjual kurang dari 100 bantal.

Seseorang menawarinya untuk menjual bantal melalui program TV. Ini adalah titik bali dalam kehidupan Mike, menjual bantalnya dengan baik sehingga bahkan Mike kehabisan stok.

Mike secara aktif memasarkan perniagaan bantalnya melalui program membeli-belah di televisyen. Dalam satu tahun, perniagaan ini mengalami pertumbuhan yang cukup pesat dan mampu merekrut 500 pekerja. Sehingga kini Mike telah menjual lebih dari 30 juta bantal dengan perolehan hingga USD300 juta.

Baca juga:  10 Rahsia Kejayaan Jepun yang Perlu Ditiru

PENUTUP

Idea perniagaan memang boleh muncul dari mana sahaja, dan modal bukanlah faktor utama kejayaan perniagaan. Kita dapat belajar dari kisah kejayaan perniagaan Mike Lindell yang bermula dengan sukar tidur kerana bentuk bantal tidak sesuai.

Semoga kisah seorang penagih yang berjaya menjalankan perniagaan bantal dan menjadi jutawan dapat menjadi inspirasi anda untuk memulakan perniagaan anda sendiri, dan mencari idea baru dalam berniaga dari perkara-perkara kecil di sekitar anda.

Artikel Berkaitan