Kamera Panono ~ Kamera Hebat Dengan Keupayaan Fotografi 360 Derajat

Kamera Panono 360 darjah

Tahukah anda bahawa # teknologi terkini, yang merupakan kamera 360 darjah, dapat menangkap semua sudut momen pada waktu itu. Dengan kamera ini, maka semua yang ada di sekitar kamera pada masa itu akan ditangkap. Nama kamera 360 darjah ialah Panono.

Uniknya, bentuk kamera 360 darjah ini adalah bola. Ya betul, 360 darjah sama dengan bola. Dan dengan bola kamera, sekarang kita dapat mengambil gambar bukan hanya dari satu sudut pandang, tetapi semua sudut pandang yang ada. Lebih lengkap mengenai teknologi fotografi kamera Panono #, kami telah meringkaskannya dalam artikel berikut.

Inspirasi untuk Membuat Kamera Panono

Pencipta #kamera Panono ialah Jonas Pfeil. Pada mulanya dia membuat kamera 360 darjah ini dengan tujuan menyelesaikan tesis akhir atau tesis kuliahnya. Dia terinspirasi untuk membuat Panono ketika dia bersantai bersama keluarganya.

Di sana, terlintas di fikirannya untuk menangkap panorama yang dilihatnya tanpa batasan sudut pandang. Di sinilah idea untuk membuat kamera 360 darjah dilintasi. Dengan kamera 360 darjah, seolah-olah kita berada di tempat itu pada masa itu. Jadi, dia mahu membuat kamera yang sama dengan pandangan mata kita. Dan akhirnya, dia lulus dengan jurutera komputer Technische Universität Berlin, Jerman.

Artikel lain:  Podo, Taste Paste Camera Berkesan untuk Aktiviti Foto Selfie

Bagaimana Ia Berfungsi Kamera Panono

Pertama, kita melemparkan bola kamera Panono ke atas. Setelah dilemparkan ke udara, sensor akselerometer di dalam kamera akan mengukur pecutan lemparan kamera untuk mengira kapan kamera berada pada titik tertinggi pada saat kamera berada dalam keadaan rehat. Pada ketika inilah Panono akan merakam panorama dengan dimensi 360 ° x 360 ° atau 36 sudut berbeza untuk foto kamera biasa.

Kamera di Panono akan menangkap objek panorama secara bulat tanpa terhad. Malah objek bergerak jelas kelihatan dan tidak pingsan semasa diambil. Setelah mengambil gambar atau ketika jatuh, Panono akan mengirimkan hasil potret ke layar telefon bimbit atau komputer riba atau peranti lain melalui WiFi.

Tangkapan dari kamera ini juga dapat dikirim langsung menggunakan kabel USB atau WiFi, dan secara otomatis akan ditampilkan dalam aplikasi Panono Panoramic Viewer. Foto yang telah diambil dapat langsung dilihat, diedit, dan dikongsi melalui telefon pintar melalui aplikasi Panono yang tersedia untuk iOS dan #Android.

Kamera Panono bukan sahaja dapat dikendalikan dengan dilemparkan ke udara. Kamera bola Panono juga dapat berfungsi sebagai kamera biasa atau menembak ketika dipasang di tiang. Selain mengambil gambar di luar rumah pada siang hari, pengguna juga dapat menggunakan kamera di dalam atau dalam keadaan gelap. Selain itu, kamera Panono juga dapat digunakan dengan tongkat seperti monopod atau apa yang dikenali oleh dunia sebagai 'tongsis'.

Dicipta dalam 2 Versi berbeza

Untuk versi pertama adalah hak cipta ketika dia melakukan projek akhir. Kamera berbentuk seperti bola sepak dengan berat 440 gram. Terdapat 36 kamera fokus tetap tertanam di dalamnya dengan resolusi 2 MegaPixels. Untuk bahagian kulit dari bola, Jonas menggunakan busa yang berpola atau diukir. Buih ini berfungsi sebagai penghalang jika bola jatuh di tanah.

Dan versi terbaru dijual secara besar-besaran di syarikat itu. Spesifikasi kamera tetap berbentuk bulat, tetapi dengan ukuran yang lebih kecil hanya berdiameter 11cm dan berat 300 gram. Masih dengan 36 kamera fokus tetap tetapi dengan resolusi kamera semua 108 MegaPixels, jadi gambarnya sangat bagus seperti yang dapat dilihat oleh mata manusia.

Dalam model baru ini, Jonas tidak menanamkan busa sebagai penghalang kepada kamera Panono ini. Tetapi kamera bola Panono terbuat dari bahan plastik jernih tebal dan kuat, yang tidak akan pecah dari ketinggian yang cukup tinggi.

Mengenai memori dalaman, kamera ini dapat memuatkan sebanyak 400 gambar panorama dalam memori dalamannya. Selain itu kamera ini juga tahan terhadap air dengan sebilangan kecil alias percikan. Sekiranya hujan kamera ini masih dapat dilindungi, tetapi ingat jangan mencobanya ketika berenang (digunakan di bawah air).

Baca juga:  5 Telefon Pintar Dengan Ciri-ciri Kamera Berkualiti Tinggi

Kamera Panono dipatenkan dan dijual secara beramai-ramai oleh Jonas Pfeil bersama dua rakannya, Björn Bollensdorff dan Qian Qin. Mereka bertiga mengasaskan sebuah syarikat bernama Panono GmbH yang menjual kamera dan tablet Panono untuk mengendalikannya.

Harga untuk satu kamera Panono pada tahun 2015 adalah sekitar $ 499. Harganya cukup murah untuk kamera dengan spesifikasi tinggi. Jonas juga mengatakan bahawa terdapat 1,000 pelanggan ketika dia baru sahaja membuka penjualan kamera Panono. Bagi rakan sekerja yang berminat boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di laman web rasmi www.panono.com.

Artikel Berkaitan