Jim Geovedi ~ Penggodam Kawalan Satelit dari Dunia dengan Reputasi Dunia

Gambar dari beritaintrik.comGambar dari beritaintrik.com

Bercakap mengenai penggodam atau penggodam, ia selalu membuat kita penasaran dan juga ingin tahu. Saya sendiri adalah antara orang yang merasakan perkara ini semasa membincangkan perkara ini. Rasa keseronokan ini timbul kerana mereka sering membuat banyak orang keliru dengan kesan perkara yang mereka lakukan di dunia digital.

Walaupun rasa ingin tahu itu disebabkan kerana saya tidak dapat memahami bagaimana mereka dapat melakukannya. Sekiranya anda adalah seseorang yang mempunyai perasaan yang sama dengan saya, sekarang anda boleh merasakan sesuatu yang lain apabila anda mendengar perkataan penggodam, yang membanggakan. Bangga?

Kenapa begitu? Ini kerana Dunia negara kita sudah mempunyai penggodam yang dikenali di seluruh dunia. Dia adalah Jim Geovedi. Kita benar-benar perlu bangga dengan sosok Jim kerana dia menggunakan pengetahuannya untuk perkara yang baik dan telah mengukir banyak pencapaian yang telah mengagumkan dunia.

Peretasan atau orang yang digodam tidak selalu dikaitkan dengan penggodaman yang memberi kesan negatif. Tetapi jika pengetahuan ini digunakan untuk perkara yang baik, maka peretasan ini juga akan berguna bagi banyak orang. Inilah yang dilakukan Geovedi menggunakan pengetahuannya untuk perkara positif. Lalu siapa sebenarnya Jim Geovedi ini? Berikutan kajian semula.

Memperkenalkan Jim Geovedi dengan Dunia Digital

Kali pertama pengenalan Geovedi ke dunia digital berlaku ketika dia lulus sekolah menengah 1998-1999. Pada masa itu Geovedi menemui seorang paderi dan memperkenalkannya ke komputer dan #internet.

Sebelum itu Geovedi menjalani kehidupan jalanan di Bandar Lampung sebagai seniman grafik. Sejak mula berkenalan dengan komputer dan internet, Geovedi mula belajar mengajar diri dan meneroka ruang sembang penggodam terkenal di dunia.

Artikel lain:  Juny Maimun, Hacker Who Pioneered Indowebster Site

Menubuhkan Noosc Global

Dengan pengetahuannya yang semakin meningkat, Geovedi kemudian mengasaskan C2PRO Consulting, sebuah firma perunding IT umum untuk agensi kerajaan pada tahun 2001. Selain C2PRO, lelaki yang dilahirkan di Bandar Lampung, 28 Jun 1979 pada tahun 2004 juga mengasaskan dan mengendalikan firma perunding keselamatan Bellua Asia Pasifik yang kemudian menukar namanya menjadi Xynexis International.

Selepas itu pada tahun yang sama Geovedi juga mengasaskan syarikat perkhidmatan keselamatan Noosc Global. Kepakarannya yang semakin berkelayakan menyebabkan dia diminta untuk menjadi pembicara di Kuala Lumpur mengenai bahaya sistem tersebut walaupun sistem telekomunikasi tanpa wayar baru memasuki Dunia pada tahun 2003.

Mampu Mengawal Satelit

Kepakarannya semakin mengejutkan dunia apabila Geovedi dapat menggodam dan mengendalikan dua satelit Dunia dan China pelanggannya. Pada masa itu pelanggannya memintanya untuk menguji sistem keselamatan kawalan satelit dan melihat kemungkinan untuk beralih atau mengubah putaran.

Geovedi juga melakukannya dengan baik dan sempat membuang orbit satelit China dan membuat pelanggannya panik kerana agak sukar untuk memulihkan orbit satelit. Tetapi dengan bahan bakar tambahan yang dimilikinya, satelit akhirnya dikembalikan ke landasannya. Dalam kes Satelit Dunia itu sendiri, Geovedi mengakui bahawa dia hanya mengubah putarannya.

Membantu KPU dalam Mencari Penggodam

Kehebatan Geovedi kemudian kembali ketika dia diminta oleh KPU untuk membantu mencari penggodam dan pemecah data pengiraan undi pilihan raya 2004. Dengan semua kepakaran yang dimiliki, Geovedi akhirnya berjaya mencari pelakunya, Dani Firmansyah.

Geovedi kini tinggal di London dan sering ditemuramah mengenai sistem keselamatan satelit, keselamatan perbankan dan penguatkuasaan undang-undang. Media sering menyebutnya sebagai contoh orang terkenal dalam industri IT dengan bergantung pada otak mereka sahaja tanpa ijazah akademik.

Baca juga:  Mengintip Fenomena Peretas Dunia 

Dengan bakat dan kemampuan luar biasa ini, selalu menggoda untuk menggunakannya untuk keuntungan peribadi. Nasib baik Jim Geovedi adalah orang yang tidak terlalu bercita-cita tinggi untuk menggunakan kepakarannya untuk perkara-perkara yang boleh mempunyai kelebihan dalam bidang material.

Dia menyatakan bahawa dia selalu bersyukur dengan apa yang dia ada sekarang. Walaupun dalam wawancara dengan Deutsche Welle, Geovedi mengatakan bahawa dengan kemampuannya, dia benar-benar dapat mengendalikan jaringan internet di seluruh Dunia, mengalihkan lalu lintas datanya, mengamati lalu lintas data masuk dan keluar, dan mengubah semua transaksi kewangan, tetapi dia tidak berminat melakukannya.

Artikel Berkaitan