Tenaga Suria adalah Tenaga Masa Depan, Inilah 5 Sebab

Suria

Beberapa tahun yang lalu, tenaga suria (tenaga suria) adalah teknologi yang hampir tidak pernah terdengar berita di sektor tenaga. Akhir-akhir ini, teknologi solar mendapat perhatian serius dari banyak kumpulan dan mendapat momentum untuk menjadi sumber tenaga yang berpotensi di masa depan.

Pada tahun 2015, Rinaldy Dalimi yang ketika itu bertugas sebagai anggota Lembaga Tenaga Nasional (DEN) pernah mengatakan bahawa kemajuan teknologi menjadikan elektrik suraya lebih mudah dan lebih murah untuk dihasilkan.

Tenaga suria dapat membantu mengeluarkan gas, minyak, dan pelbagai jenis tenaga lain yang belum tersedia. Untuk membuktikannya, Maxmanroe.com akan memberikan alasan mengapa tenaga suria ditakdirkan untuk menjadi sumber tenaga masa depan.

Tenaga Suria yang Sangat Murah

Produk yang berkaitan dengan tenaga suria, seperti panel suria,  dianggarkan sekitar 7% lebih murah setiap tahun. Ini sudah berlaku di Amerika Syarikat, yang kebanyakannya menggunakan tenaga suria sebagai sumber tenaga untuk keperluan harian mereka.

Dalam sepuluh tahun ke depan dianggarkan akan ada 100 juta orang Amerika yang tinggal di pelbagai bandar menggunakan tenaga suria kerana harganya lebih murah daripada elektrik biasa. Penjimatan ini akan menjadikan setiap rumah dapat memotong bil elektrik mereka menjadi jauh lebih kecil daripada sebelumnya.

Di beberapa perumahan di Dunia, penggunaan panel suria telah diterapkan di setiap rumah. Pemaju tentu mengetahui arah perubahan sumber tenaga masa depan dan telah meramalkan bahawa tenaga suria akan menjadi pilihan pertama.

Pemasangan panel solar awal lebih mahal dan mungkin akan turun setiap tahun. Walau bagaimanapun, dari segi kos penggunaan, kosnya jauh lebih rendah daripada elektrik tradisional. Jabatan Tenaga AS melancarkan Inisiatif SunShot, yang akan membantu mengurangkan kos pemasangan dan penyelenggaraan panel solar.

kos pemasangan dan penyelenggaraan panel solar

Tenaga Suria Banyak Berminat

Sektor solar mempunyai salah satu kadar pertumbuhan tertinggi jika dibandingkan dengan sektor utiliti tenaga yang lain. Di Amerika Syarikat sendiri, permintaan untuk tenaga suria telah meningkat sebanyak 41%, menjadikannya salah satu sumber tenaga baru generasi tertinggi, diikuti oleh gas asli.

Projek tenaga suria di perumahan di Amerika Syarikat mengalami pertumbuhan sekitar 60% dari tahun sebelumnya. Pada tahun 2013, panel solar dipasang di lebih daripada 3.5 juta rumah di Amerika Syarikat.

Menurut analisis industri solar Amerika Syarikat, permintaan panel solar akan terus meningkat setiap tahun.

Artikel lain:  Tesla dan Solarcity Sasarkan Kepulauan Bertenaga Suria

Sumber yang Ada Akan Kurang dan Kurang

Kita tahu bahawa sumber tenaga tradisional seperti arang batu dan minyak tidak dapat diperbaharui dengan cepat. Dan pada waktunya, sumber tenaga akan menjadi kurang malah akan habis selama-lamanya. Minyak mentah, misalnya, memerlukan jutaan tahun untuk terbentuk dan dapat digunakan.

Malangnya, manusia telah menghabiskan banyak bekalan petroleum sebelum bekalan baru terbentuk di bumi. Sebaliknya, tenaga suria dapat diperbaharui secara berterusan kerana matahari akan terus wujud untuk waktu yang sangat lama.

Cepat atau lambat, penggunaan tenaga suria akan sangat diperlukan oleh manusia untuk keperluan harian.

Lebih Berguna Daripada Sumber Tenaga Lain

Industri tenaga suria dianggap mampu memberikan manfaat tertentu kepada pengguna yang tidak diperoleh oleh industri tenaga lain. Tenaga suria dipasang dengan cepat dan harganya lebih murah.

Hartanah komersial dan kediaman akan mendapat keuntungan daripada penjimatan kos penggunaan. Inilah yang akan membuatkan banyak pengguna beralih dari sumber tenaga tradisional kepada tenaga suria.

Di samping itu, penggunaan tenaga suria juga menawarkan insentif dan pelepasan cukai tambahan. Tidak seperti industri minyak, arang batu dan gas asli, yang tidak memberikan faedah kepada pengguna mereka.

Tenaga Suria yang meluas

Industri tenaga suria telah berkembang pesat di Amerika Syarikat. Terdapat banyak peruncit, syarikat bebas, dan penjual dalam talian yang memasarkan produk panel solar mereka. Ini adalah kelebihan tersendiri bagi pengguna kerana mereka mempunyai lebih banyak pilihan.

Di dunia itu sendiri, pada masa ini terdapat sebilangan besar peruncit yang menjual produk pakej tenaga suria. Sekiranya anda ingin tahu, sila buka laman pasar seperti Bukalapak dan Tokopedia .

Dengan biaya sekitar Rp 2 juta, orang bisa mendapatkan pembangkit listrik tenaga surya di rumah mereka. Pada masa ini terdapat sel suria atas bumbung seluas 1 meter yang dapat menghasilkan sekitar 100 Watt elektrik setiap hari dan menjadikan orang lebih menjimatkan elektrik.

Baca juga:  Ikuti Trend Penggunaan Teknologi dalam Ekonomi Digital

PENUTUP

Sama ada kita menyedarinya atau tidak, suatu hari kita akan memasuki era di mana kita tidak lagi menemui tiang elektrik dengan wayar yang tergantung di jalanan. Tenaga suria akan menjadi tenaga utama yang mesra alam dan berpatutan untuk orang-orang di Dunia.

Artikel Berkaitan