Ingin Terkenal di YouTube? Cuba Jalankan 4 petua berikut

Imej dari Reelseo.comImej dari Reelseo.com

Pada masa kini memang terdapat banyak cara untuk menjadi terkenal. Tidak seperti sebelumnya yang mengharuskan anda memiliki bakat dan prestasi yang mencolok, kini untuk menjadi terkenal dapat dicapai dengan pelbagai cara. Bagi anda yang ingin terkenal, anda boleh menggunakan laman YouTube #media dalam talian sebagai kaedah.

YouTube sememangnya telah menjadi laman web besar yang telah membawa banyak pengunjung. Dengan lebih daripada 300 juta pengguna, #YouTube tentunya sangat berpotensi bagi sesiapa sahaja untuk mencapai populariti. Sudah tentu apa yang harus anda kejar adalah populariti yang baik dan kekal, tidak sesaat.

Dalam menjadikan orang terkenal, konsep video sosial # media sememangnya memberikan banyak bukti. Sebut sahaja penyanyi Justin Bieber, penyanyi lipstik Moymoy Palaboy, Psy dengan Gangnam Style dan komposer Eka Gustiwana dengan karangan ucapannya dan banyak lagi yang berjaya menjadi terkenal di Youtube. Lalu bagaimana mereka melakukannya untuk anda memohon? Berikutan kajian semula.

1. Buat Video Menarik

Petua pertama untuk menjadi terkenal di YouTube adalah menjadikan #video semenarik mungkin. Mengapa mesti menarik? Kerana dengan video yang menarik akan memprovokasi banyak orang untuk melihatnya. Dengan begitu banyak orang menonton, peluang anda untuk menjadi terkenal atau popular akan semakin terbuka.

Untuk membuat video yang menarik, anda boleh mendapatkan idea dari berita atau tren yang ada di tempat kejadian di masyarakat. Tetapi ingat kerana anda harus bertujuan untuk populariti yang kekal, video yang anda buat tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda tidak perlu terus membuat video yang sudah dibuat orang.

Artikel lain:  Bagaimana mendapatkan wang dari Youtube?

Buat video kreatif yang sesuai dengan minat dan minat anda. Walaupun videonya tidak pernah dibuat sebelumnya, itu tidak bermaksud anda dilarang memuat naiknya, asalkan video tersebut tidak melanggar syarat yang ditetapkan oleh YouTube. Sekiranya anda secara konsisten menghasilkan video menarik dengan kandungan asli dan relevan dengan kehidupan penonton, maka anda dapat dikenali dengan cepat.

2. Terkenal di Youtube dengan Kerjasama

Cara atau petua lain untuk meningkatkan populariti anda di media sosial YouTube adalah menjalin kerjasama dengan orang yang sudah terkenal. Kaedah ini sememangnya akan menjadikan anda lebih popular atau popular lebih cepat sekiranya anda berjaya menjalankannya.

Untuk menjalankan petua ini, anda seharusnya dapat bertemu atau menghubungi orang terkenal dan menawarkan mereka kolaborasi untuk membuat video kolaborasi. Kaedah ini dianggap cukup berkesan, kerana ketika itu populariti anda akan meningkat dan menonjol sebagai populariti orang terkenal.

3. Berhubung dengan lebih banyak penonton atau penonton

Seperti disebutkan sebelumnya bahawa untuk menjadi popular, anda memerlukan banyak pengunjung atau penonton. Jumlah penonton atau penonton sememangnya menjadi ukuran kejayaan video. Oleh itu, anda pasti perlu berusaha dan berjuang untuk menghubungkan video yang anda buat dengan lebih banyak penonton.

Untuk membuat ini, anda boleh mulakan dengan membuat nama saluran yang menarik dan dengan penerangan ringkas. Selepas itu, gunakan kata kunci yang tepat untuk setiap video yang diterbitkan. Sebaiknya hindari menggunakan kata kunci yang sama dengan video lain di YouTube.

Selanjutnya setelah video dimuat naik, anda mesti berkongsi dan mempromosikan video tersebut ke media sosial yang semestinya anda dapat memperoleh banyak penonton. Jangan lupa untuk membalas komen yang diberikan oleh khalayak anda agar hubungan anda dengan pelanggan dapat terjalin dengan baik.

Baca juga:  Petua Berjaya Menjalankan AdSense dari Youtube

4. Jadilah Pencipta Kandungan Yang Rajin

Akhirnya, petua untuk menjadi terkenal melalui YouTube adalah menjadi pencipta yang rajin. Sebilangan pencipta yang terus berusaha untuk mempersembahkan kandungan yang baik pasti akan berjaya sekiranya dia ingin bersabar dengan prosesnya. Sebut sahaja Eka Gustiwana yang selalu aktif bekerja untuk menghasilkan kandungan komposer ucapan video yang menarik.

Karya ini akan menjadi identiti anda sebagai pencipta YouTube. Sekiranya anda rajin memuat naik video maka anda akan terus menuju populariti. Tetapi jika anda tidak konsisten atau bahkan berputus asa kerana tidak membuahkan hasil maka anda akan lebih sukar dan jauh dari populasi dan usaha anda untuk menjadi terkenal.

Artikel Berkaitan