Bagaimana untuk berurusan dengan Bekas Pejabat, memilih untuk menjauhkan diri atau berteman?

Cara Berurusan dengan Ex-One Office

Bagaimana untuk berurusan dengan bekas pejabat? Anda mungkin mengalami dilema sekarang, terutamanya kerana baru bertemu dengan bekas kekasih anda. Ketika anda berhubungan dengannya selama dua tahun, anda merasakan dunia ini lengkap dengan kehadirannya. Dia melengkapkan anda, dan sebaliknya.

Tidak ada hari tanpa bunga, semuanya kelihatan cantik dan dia menggembirakan anda. Sehingga suatu hari anda berdua terpaksa berpisah, baik kerana anda menyedari ketidaksesuaian antara satu sama lain, atau kerana salah satu dari anda saling menyakiti. Sejak itu hubungan anda dengan dia merosot. Anda memadamkan nombor telefon dari telefon pintar anda, dan anda tidak mahu lagi menghubunginya.

Tetapi nasib berkata berbeza: anda berdua mesti bertemu secara tidak sengaja di sebuah kafe. Apa yang anda lakukan dalam situasi seperti itu? Canggung? Tentunya. Tetapi pernahkah anda berfikir untuk berkawan dengan bekas teman lelaki?

Lebih buruk lagi, keadaan semakin buruk bagi anda. Kerana ternyata anda baru diterima bekerja di agensi iklan. Dan anda mempunyai bekas pekerja anda yang merupakan rakan sekerja anda sekarang. Bolehkah anda kekal profesional di hadapan bekas anda?

Sukar Dilakukan Tetapi Tidak Bererti Anda Tidak Boleh

Sukar kerana kebanyakan kita cenderung untuk mengelakkan ketidakselesaan. Nah, ketidakselesaan itu dapat kita peroleh ketika kita melihat wajah bekas. Buku Toyota Way menerangkan kecenderungan ini dengan kata-kata yang baik.

Pada hakikatnya, buku ini mengajak orang untuk menjadi berani dalam situasi yang tidak selesa. Dalam situasi yang tidak selesa, hanya ada dua pilihan: menyingkirkan rintangan atau gagal. Itulah sebabnya sangat penting bagi anda untuk mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah sehingga kemampuan anda berkembang.

Jadi di pejabat anda berjumpa dengan mantan anda dan anda terpaksa menjadi rakan sekerja. Anda jelas tidak mahu dan cuba menghindarinya. Tetapi menghindarinya hanya akan menghalang logik pemikiran anda, dan sesaat akan menghalang kerja lain di pejabat yang dikenakan kepada anda.

Pasti anda tidak akan dapat berkembang jika anda gagal melaksanakan tugas yang diberikan kepada anda, betul. Sebab itulah kuncinya hanya satu: Hadapi Bekas Anda Walaupun Susah!

Artikel lain:  Petua Bekerja Bersama Bekas Pejabat, Biarkan Saya Tidak Baper

Saya mempunyai beberapa petua yang mungkin dilakukan oleh orang yang berurusan dengan mantan yang berada di satu pejabat.

  1. Jangan Elakkan Bekas Anda

Ini adalah salah satu cara untuk menangani bekas pejabat yang harus anda lakukan. Sikap kekanak-kanakan seperti ini (mengelakkan mantan) hanya akan menambah masalah di kemudian hari, dan orang di pejabat yang mengetahui bahawa anda adalah bekas X sebenarnya akan menganggap anda sebagai seseorang yang sama sekali tidak mempunyai sikap profesional.

Lagipun, menolak untuk berurusan dengan mantan adalah tanda bahawa anda kehilangan dia secara mental. Oleh itu, anda tidak dapat menahannya untuk terus berhubung dengannya, tetapi tetap berada di koridor tempat kerja. Dengan cara itu anda akan dianggap sebagai orang yang profesional.

  1. Jangan Campurkan Masalah Peribadi dengan Kerja

Ramai orang tidak dapat memisahkan masalah peribadi dari pekerjaan semasa mereka berada di pejabat. Walau bagaimanapun, cara yang paling berkesan untuk menangani bekas pekerja anda adalah dengan tidak mencampurkan masalah peribadi dengan pekerjaan anda.

Mencampurkan masalah peribadi dengan pekerjaan boleh menjadi halangan besar dalam mengganggu seseorang. Bekerja seperti biasa dan berkelakuan sewajarnya. Sekiranya memang anda tidak berkaitan secara peribadi dengan bekas kekasih anda, maka tentukan hati anda bahawa dia adalah masa lalu, dan bekerja di depan mata jauh lebih penting daripada bekas suami anda.

  1. Berkawan Secara Semula Jadi

Cara berurusan dengan bekas pejabat boleh dianggap sebagai rakan. Manusia selalu perlu bersikap baik dengan orang lain, walaupun orang lain mempunyai sejarah buruk dengan anda. Kerana dengan cara itu hati anda akan lebih tenang dan anda tidak merasa bersalah kerana memilih untuk memusuhi mantan anda.

Tetapi ingat, yang harus anda lakukan adalah bersahabat dengan dia. Ini boleh menjadi kawan baik, yang ternyata menjadi mantan anda, hanya menjadi seseorang yang akan menolong anda dalam masa yang sukar. Siapa yang dapat meneka hari esok anda akan dilanda masalah seperti apa?

Dengan berkawan baik dengan mantan anda, anda dapat memfokuskan minda anda untuk mendapatkan prestasi kerja. Baiklah, mantan anda mungkin menjadi halangan terbesar anda, kerana anda selalu bertemu dengannya setiap hari, tetapi di situlah cabaran terbuka bagi anda untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan dengannya. Berani menerima cabaran?

Baca juga:  Tetap Berfungsi Produktif Walaupun Hati Patah, Lakukan 12 Petua Ini

Kesimpulannya

Secara teori, bagaimana menangani bekas pejabat itu mudah terkesan dengan melakukan petua di atas. Sebenarnya, ia tidak semudah itu, lebih-lebih lagi jika dia adalah orang yang sangat bermakna dalam hidup kita.

Walau bagaimana pun sukar, anda mesti berusaha untuk tetap profesional di tempat kerja. Ini bukan hanya mengenai perasaan anda, tetapi juga mengenai kerjaya dan masa depan anda.

Artikel yang ditulis oleh VincentVv dari reformingheart.com

Artikel Berkaitan