4 Sebab Mengapa Blogging Betul Untuk Introvert

Imej dari Jonathoncolman.orgImej dari Jonathoncolman.org

Menjadi peribadi dengan kecenderungan introvert bukanlah pilihan. Sebenarnya, tidak sedikit daripada kita yang menjadi introvert kerana beberapa sebab seperti pengalaman dan tingkah laku buruk yang diterima pada masa lalu. Tetapi adakah introvert menjadi akhir hidup kita?

Introvert boleh ditafsirkan sebagai kecenderungan untuk menutup dan sukar untuk menyatakan sesuatu secara terang-terangan kepada orang lain. Apatah lagi, bagi sebilangan introvert bahkan di khalayak ramai, ia telah menjadi seperti neraka. Tetapi jika kita dapat mendengar dan memahami lebih jauh sebenarnya mereka juga mempunyai sisi di mana mereka mahukan pelbagai pendapat, pandangan, cerita dan banyak perkara lain di dunia.

Nasib baik, di era teknologi maklumat yang semakin maju, kita semua dapat dengan lebih mudah mengekspresikan diri dan pemikiran, salah satunya melalui aktiviti #blogging. Dan sebenarnya blog juga merupakan alternatif yang tepat sebagai media untuk introvert mengembangkan diri. Kerana dengan menulis blog, tanpa bersemuka walaupun kita masih dapat menyampaikan banyak perkara melalui penulisan kita atau karya lain.

Artikel lain:  Panduan Pembelajaran Blogging Untuk Pemula, Petua Membangun Blog

Berikut adalah beberapa sebab utama yang menyokong mengapa blog boleh menjadi alat yang sesuai untuk introvert. Semoga bermanfaat dan memberi inspirasi.

1. Peluang Berkongsi Pemikiran Secara Bebas

Sebagai seorang introvert, menghadapi persekitaran sosial mungkin seperti bencana yang selalu ingin dielakkan. Walaupun kita sebenarnya mempunyai pemikiran tentang apa yang berlaku dan banyak perkara lain, introvert hanya boleh memilih untuk menyimpan pemikiran itu sendiri.

Tetapi disedari atau tidak bahawa sebenarnya terdapat banyak idea bernas yang sebenarnya terpendam dalam otak kita. Dengan blogging, kita dapat mengeluarkan idea dan pemikiran ini tanpa harus dibebani tekanan sosial. Kita bebas menyuarakan pendapat, malah secara tidak langsung juga dapat melatih agar lebih terbuka dengan orang lain.

2. Menjadi Tempat Menunjukkan Bakat

Kita mesti bersyukur dengan perkembangan teknologi melalui rangkaian #internet. Dengan internet manusia dapat berkomunikasi dengan lebih mudah tanpa sekatan jarak. Dan ini berpotensi besar bagi introvert untuk turut serta.

Saya sangat yakin bahawa setiap manusia mempunyai kelebihan dalam dirinya. Masalahnya ialah sama ada kita dapat menyedari apa bakat dan kekuatan kita. Dan adakah kita berani meneroka potensi itu ke dalam bentuk yang lebih nyata.

Begitu juga, mereka yang merasakan sindrom anti-sosial, tentu mempunyai bakat yang dapat dikongsi dengan banyak orang. Dan tidak jarang kelebihan ini dapat membantu, memberi inspirasi dan bahkan mengubah kehidupan orang lain menjadi lebih baik. Di sini aktiviti blog adalah pilihan yang tepat. Melalui media dalam talian ini kita dapat mula berkongsi bakat atau kepakaran, dan mula mengubah dunia dengan apa yang kita mampu.

3. Membina Persahabatan

Dalam dunia blogging, kita juga sering mendengar banyak #komuniti yang berdiri sendiri yang merupakan payung blogger. Ini adalah sebab seterusnya mengapa introvert mesti mencuba blog sebagai alat untuk mewujudkan diri.

Sekiranya kita menjadi ahli dalam salah satu komuniti dalam talian, kita boleh berteman dengan banyak orang dan itu bahkan tidak menolak rakan baru dari seluruh dunia. Tetapi pada dasarnya ini tidak bermaksud kita akan melupakan makna menjalin hubungan yang nyata (dalam kehidupan sosial). Kerana pada akhirnya tujuan utama kita akan terus membina mental dan melatih kita untuk lebih berani secara sosial.

Selain itu, jika anda menyertai komuniti #blogger tempatan, kadang-kadang ada juga acara berkumpul atau berkumpul yang menjadi perhimpunan ahli luar talian. Dengan asas persahabatan dalam talian yang telah kita bangun dengan baik, perlahan-lahan tentu kita dapat lebih selesa dengan ahli komuniti ketika bertemu secara langsung.

4. Aturkan Mental dan Ubah Mindset

Inilah sebab utama yang mendasari mengapa introvert harus mencuba blog. Ketakutan akan dunia sosial dan fikiran bahawa dunia luar berbahaya mungkin menjadi sebab utama introvert. Selain itu kita secara tidak langsung akan mewujudkan zon selesa dengan tidak berkomunikasi dengan orang lain.

Inilah yang perlahan-lahan akan berubah dengan kita menjalankan blog. Sesungguhnya tidak ada sekejap, semua memerlukan proses dan masa yang tidak singkat. Tetapi jika kita ingin mula berkomunikasi dalam talian melalui persahabatan atau komuniti, mental dan keberanian akan muncul secara semula jadi.

Baca juga:  Hampir Jumlah Orang Buta, Blogger Berinspirasi Ini Masih Dapat Menangkap $ 15,000 Sebulan!

Sebagai cadangan dari pengarang, langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah menjadi kawan seperti biasa. Kemudian anda boleh membalas komen di blog atau berkomunikasi melalui media sosial. Tahap seterusnya jika kita sudah mulai mengenal dengan baik, kita boleh mencuba kemudahan panggilan #video yang dapat melatih untuk bertemu muka dengan orang lain. Sebagai pelengkap, kopi tanah bersama masyarakat dapat menjadi tempat di mana kita mula mengubah watak introvert kita.

Tetapi sudah tentu kita tidak boleh memilih rakan secara rawak di dunia maya. Kita harus memastikan bahawa sahabat kita benar-benar orang yang baik dengan melihat rekod dan persahabatan rakan blogger yang lain.

Artikel Berkaitan