Cara Menentukan Harga Jualan Produk Tepat

Cara menentukan harga jualan sesuatu produk

Menentukan harga jual adalah keputusan penting dalam perniagaan. Kerana harga jual akan memberi pengaruh besar pada strategi pemasaran produk atau perkhidmatan. Lalu, bagaimana menentukan harga jualan yang tepat? Jawapannya ada dalam artikel ini.

Apa yang akan anda pelajari dari panduan ini?

 • Pertama , sebab mengapa sains menentukan harga jualan adalah penting.
 • Kedua , komponen penentu harga jual produk atau perkhidmatan.
 • Ketiga , fahami tujuan menentukan harga jual.
 • Keempat , 7 cara untuk menentukan harga jualan produk atau perkhidmatan.
 • Akhirnya , kesilapan pemula dalam menentukan harga jualan.

Sekiranya anda ingin dapat menentukan harga jualan yang baik, anda pasti akan menyukai panduan praktikal dalam artikel ini. Mari mulakan !

Mengapa Mengetahui Bagaimana Menentukan Harga Jual Penting?

Cara Menentukan Harga Jual

Harga jual sebenarnya terbentuk dari perbandingan harga ( harga ) dan nilai ( nilai ).

 • Harga ( harga ) adalah berapa banyak wang yang mesti dibelanjakan oleh pengguna.
 • Nilai ( nilai ) adalah berapa banyak faedah yang diterima pengguna.

Oleh itu, belajar bagaimana menentukan harga jualan adalah sama dengan menimbang nilai yang anda jual dengan harga yang anda sukai. Semudah itu !

Mari selami lebih mendalam mengenai psikologi pengguna. Biasanya terdapat 2 senario ketika membeli dan menjual:

 • Pertama , produk atau perkhidmatan ini terlalu mahal. Saya tidak mahu membeli. Dalam senario ini, pengguna benar-benar merasakan nilai (value) yang mereka dapat lebih kecil daripada harga yang mereka bayar.
 • Kedua , produk atau perkhidmatan ini murah. I ingin membeli. Dalam senario ini, pengguna benar-benar merasakan nilai (value) yang mereka dapat lebih besar daripada harga yang mereka bayar.

Jadi, adakah harga jualan tidak terikat dengan jumlah nominal? Tepat, ada kalanya produk atau perkhidmatan 10 juta / 100 juta murah. Dan ada kalanya produk dengan harga 5,000 mahal. Semua persepsi harga ini terbentuk dari nisbah nilai berbanding harga .

Catatan : Fokus pada nilai tambah , berkomunikasi dengan pengguna dan BOOM !, penjualan anda meningkat.

Sampai di sini faham?

Nah, apa gunanya belajar bagaimana menentukan harga jualan? Mengapa usahawan harus sentiasa peka dengan nilai berbanding harga ?

 • Pertama , anda boleh menjual produk atau perkhidmatan dengan keuntungan maksimum. Jadi, perniagaan anda akan mendapat keuntungan yang besar.
 • Kedua , anda dapat menentukan strategi pemasaran yang cekap untuk menyampaikan nilai kepada pelanggan yang tepat.
 • Ketiga , anda dapat meningkatkan jumlah penjualan dengan ketara.
 • Akhirnya , anda boleh membina penjenamaan imej produk atau perkhidmatan yang anda uruskan.

Ingin mengetahui dengan lebih terperinci rahsia bagaimana menentukan harga jualan usahawan profesional? Ayuh, teruskan membaca. Tetapi sebelum itu, anda mesti terlebih dahulu memahami penentu harga jualan.

Komponen Menentukan Harga Jual Produk dan Perkhidmatan

Cara Menentukan Harga Jual

Ketika pengusaha baru itu datang ke perbincangan mengenai harga jual, dia tiba-tiba pening. Dia keliru dengan harga produk atau perkhidmatannya.

 • Adakah harga ini terlalu rendah?
 • Adakah harga ini terlalu mahal?
 • Adakah harga ini akan dijual di pasaran?

Ahli perniagaan bukan penjudi, jadi jangan gunakan andaian / perjudian . Belajar mengira penentu harga jualan. Selepas itu, hitung nilai produk atau perkhidmatan anda. Dan akhirnya, uji andaian anda melalui penjualan kepada pengguna.

Penentu Harga Jualan Produk

Untuk komponen dalaman, harga jualan produk, saya biasanya memasukkan 4 perkara:

 1. Harga bahan mentah.
 2. Kos pengeluaran.
 3. Bayaran pembungkusan.
 4. Yuran pengurusan.

Untuk komponen luaran harga jualan produk, saya menambah 3 perkara berikut:

 1. Kuasa beli pengguna.
 2. Tingkah laku pengguna.
 3. Pesaing.

Ke mana kos iklan akan pergi? Well , pada pendapat saya iklan adalah satu pelaburan untuk membina penjenamaan . Oleh itu, saya tidak memasukkan kos ini ke dalam harga penjualan produk. Kerana jika penjenamaan produk saya bagus, nilai yang saya sampaikan akan sampai kepada pengguna. Dengan cara itu, pengguna tidak akan membantah sekiranya saya menaikkan harga jualan produk.

Komponen Menentukan Harga Jualan Perkhidmatan

Untuk komponen dalaman harga jualan perkhidmatan, saya biasanya memasukkan 2 perkara berikut:

 • Nilai berdasarkan hasil . Berapa banyak keuntungan yang boleh saya buat untuk pelanggan.
 • Kedudukan . Saya penjual tahap perkhidmatan? Pemula, pakar, pakar , atau pihak berkuasa selebriti ? Semakin tinggi kepakaran anda, semakin tinggi harga jualan perkhidmatan anda.

Untuk komponen luaran, harga jualan perkhidmatan, saya biasanya menambah 3 perkara:

 1. Kuasa beli pengguna.
 2. Tingkah laku pengguna.
 3. Pesaing serupa.

Perkhidmatan ini merangkumi produk tidak ketara . Jadi, anda boleh menaikkan harga jualan hingga 200%. Pertimbangkan kedudukan, penawaran & permintaan dan nilai yang anda ada.

Memahami Tujuan Menentukan Harga Jual Produk

Sebelum membincangkan cara menetapkan harga, ada baiknya kita mengetahui tujuan yang ingin kita capai dengan menetapkan harga produk. Secara umum, terdapat 4 objektif di sebalik kelahiran harga untuk produk yang kami jual.

1. Untuk Mendapat Keuntungan

Matlamat ini tentunya akan menaikkan harga produk pada tahap tertinggi atau paling mahal. Tetapi dalam aplikasinya mesti terhad kepada sasaran keuntungan agar produk kami tidak terlalu mahal untuk pengguna.

2. Untuk Membesarkan Nombor Jualan

Sama dengan tujuan pertama, tetapi yang kedua lebih tertumpu pada ukuran produk yang dijual. Umumnya harga yang ditetapkan untuk produk akan lebih murah daripada jika berorientasikan ke destinasi pertama.

3. Untuk Meningkatkan Pamor

Untuk tujuan ketiga ini, harga pada umumnya akan lebih murah dengan tujuan menarik minat pelanggan. Sekiranya harganya murah, pengguna akan menganggap bahawa produk kami sangat berpatutan.

4. Untuk Mengekalkan Kestabilan Harga

Penentuan harga ini juga bertujuan untuk memastikan bahawa harga produk kami dapat stabil dengan harga produk umum di pasaran.

7 Cara Menentukan Harga Jual Produk dan Perkhidmatan

Cara Menentukan Harga Jual

Menentukan harga jual harus dimasukkan dalam strategi pemasaran produk atau perkhidmatan anda. Jadi, jangan berdiri sendiri. Kenapa? Kerana salah satu faktor psikologi penjualan adalah harga jual yang tepat.

Istimewa hari ini, saya akan membongkar 7 rahsia bagaimana menentukan harga jualan produk atau perkhidmatan usahawan profesional. Mahu? Mari selami !

1. Harga untuk Pertandingan Anda

Cara menentukan harga jual dengan teknik " harga untuk persaingan anda " sering digunakan oleh pengusaha yang menjual produk komoditi. Contohnya: pengusaha beras, jagung, gandum, kopi, kacang soya, gula, produk perlombongan, dll.

Usahawan yang memasuki perniagaan komoditi biasanya melakukan tiga perkara berikut:

Pertama , menyamakan harga produk dengan harga pesaing.

Sudah, sama seperti pesaing, itu sahaja! Nasib baik, dari kuantiti penjualan. Oleh itu, sekiranya harga pesaing naik, harga produk anda akan meningkat.

Dan sekiranya harga pesaing turun, harga produk anda juga akan turun.

Kedua , ambil harga purata tiga pesaing.

Bagi pengusaha baru yang tidak mempunyai nama, mereka biasanya menentukan harga jualan produk dengan rata-rata tiga pesaing di kawasan mereka.

Contoh:

 • Seorang peniaga menjual beras perang organik dengan harga 18,900 / kg.
 • Ahli perniagaan B menjual beras perang organik dengan harga 26,500 / kg.
 • Ahli perniagaan C menjual beras perang organik dengan harga 35,900 / kg.

Purata tiga harga jualan ialah 26,996. Dengan cara itu, pengusaha baru ini akan menjual produknya dengan harga 27,000 / kg.

Ketiga , menjual harga tinggi di pasaran komoditi yang jarang berlaku atau sedang tren .

Usahawan profesional yang memahami trend dan kekurangan produk, selalu menggunakan teknik FOMO ( takut hilang ). Dia memonopoli pasaran untuk waktu yang singkat sebelum banyak pesaing menyedari komoditi yang dia jual. Dengan cara itu, pengusaha akan mendapat keuntungan maksimum.

KelebihanKekurangan
Usahawan tidak perlu bersusah payah dalam merumuskan harga yang tepat.Pengguna dididik untuk membeli barang dengan harga terendah kerana semua komoditi di pasaran adalah sama.
Usahawan tidak perlu menanggung kos pemasaran yang besar.Tidak dapat keuntungan besar.

Catatan : Sekiranya anda memilih teknik ini, pastikan anda menjadi peneraju pasaran . Jangan jadi pengikut !

2. Harga untuk Membayar Bil

Cara menentukan harga jual dengan teknik " harga untuk membayar bil " sangat sering digunakan oleh pengusaha yang sedang menguji pasaran. Pengusaha menyediakan produk MVP ( minimum berdaya maju ) dan menentukan harga jualan dengan titik impas penanda aras (BEP).

Pada hakikatnya, harga jualan produk dapat meliputi harga bahan mentah, kos pengeluaran, kos pembungkusan. Bagaimanapun, anda boleh mengembalikan modal (BEP). Yang penting ialah usahawan dapat memperoleh data mengenai interaksi pengguna dengan produk.

Fokus teknik ini adalah untuk mengetahui tindak balas pasaran terhadap produk yang dia tawarkan. Setelah terbukti berjaya, dia hanya membuat produk berkualiti premium.

Contoh pengiraan seperti ini:

Otsuka Pharmaceutical Company, Jepun ingin memasuki pasar minuman botol. Dia mempunyai MVP ( minimum produk yang layak ) dengan nama Pocari Sweat. Produk MVP mempunyai pakej dan reka bentuk kecil yang belum premium.

Butiran pengiraan:

 • Kos bahan mentah + kos pengeluaran + kos pembungkusan: 2,000 sebotol.
 • Bayaran agihan: 500 sebotol.
 • Harga jualan titik pulang modal (BEP): 2,500 sebotol.

Dengan pengiraan ini, PT. Otsuka berani menjual produk minuman Pocari Sweat dengan harga 2.500 sebotol selama 6 bulan pertama. Dia tidak mendapat keuntungan dari penjualan tersebut. Namun, dia juga tidak banyak rugi, kerana hasil penjualan sudah memasuki BEP.

KelebihanKekurangan
Cepat dapatkan respons daripada pengguna.Usahawan tidak mendapat keuntungan sama sekali.
Boleh menyasarkan pengguna dari pelbagai kumpulan.Pengguna dididik untuk membeli produk yang murah.

Catatan : Sekiranya anda memilih teknik ini, pastikan untuk menganalisis tindak balas pasaran dengan betul. Kerana jika teknik ini berjaya, anda boleh segera mengikuti produk premium yang menjanjikan keuntungan yang lebih tinggi.

3. Harga ke Masa

Cara menentukan harga jual dengan teknik "harga ke masa" sering berlaku dalam perniagaan perkhidmatan. Contohnya: Perkhidmatan akauntan, perkhidmatan peguam, perkhidmatan bimbingan swasta, pekerja bebas, dll.

Harga perkhidmatan ditentukan oleh berapa banyak masa yang anda habiskan untuk pelanggan. Jadi, anda boleh mendapatkan harga setiap jam, sehari, atau mingguan. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat saja kadar ahli di laman web Upwork.

Bagaimana cara menetapkan harga jualan dengan teknik ini? Bagi pemula, kadar setiap jam mengikuti gaji minimum di setiap wilayah. Bagi pakar dan pakar pekerja , mereka boleh meningkatkan kadar setiap jam sesuka hati. Selagi pelanggan bersetuju, ya kadar apa pun tidak menjadi masalah.

Contoh:

 • Harga jualan perkhidmatan pemasaran digital pemula di Amerika ialah $ 7 / jam. Harga merujuk kepada gaji minimum standard bagi pekerja di Amerika.
 • Tahun pertama Alex bekerja pada kadar $ 7. Kemudian, dia meneroka pemasaran e-dagang selama lebih dari 5 tahun ke tahap e-dagang pakar . Kemudian, Alex secara beransur-ansur menaikkan tarif menjadi $ 1,000 per jam.
KelebihanKekurangan
Pemakaiannya sangat mudah. Dan anda dapat menaikkan kadar secara beransur-ansur mengikut kemahiran & pengalaman yang anda miliki.Konflik antara penyedia perkhidmatan dan pelanggan sering berlaku. Kerana pelanggan tidak memanfaatkan sepenuhnya perkhidmatan yang dia bayar setiap jam.

Catatan : Sentiasa berhati-hati ketika menggunakan teknik harga ke waktu , kerana selalu ada konflik ketidakpercayaan antara klien dan penyedia perkhidmatan.

4. Harga hingga Kos Tambahan

Cara menentukan harga jual dengan teknik "price to cost plus" sering digunakan oleh pengeluar kek, pembekal, peruncit, penjual makanan ringan, kontraktor, dll. Ciri-ciri, pengusaha memanfaatkan perbezaan antara harga jual dan kos pengeluaran.

Terdapat 2 cara untuk mengira teknik harga hingga kos ditambah , iaitu: harga markup dan harga margin .

Cara Mengira Harga Jual

 1. Harga markup.

Teknik untuk mengira harga jualan dengan menambahkan peratus keuntungan tetap. Untuk menentukan harga markup , anda mesti terlebih dahulu menentukan berapa peratus markup (keuntungan) yang anda mahukan.

Formula pengiraan adalah seperti ini:

Harga Jual = Kos Pengeluaran + (Kos pengeluaran x% Markup)

Contoh:

Nia membuat beg dari kulit buaya dengan jenama Crosselder. Produk HPP: 2,000,000 rupiah Nia mahu mendapat markup 50%. Berapakah harga jualan beg kulit buaya Nia?

Harga jualan = 2,000,000 + (2,000,000 x 50%) = 3,000,000 rupiah .

 1. Harga margin.

Dalam perniagaan komoditi, pengusaha tidak dapat terus mendapat markup . Kerana harga jual produk sangat dipengaruhi oleh keadaan pasaran. Dalam keadaan ini, anda boleh menggunakan pengiraan harga margin .

Rumus pengiraan adalah seperti di bawah:

 • Margin = Keuntungan: Harga Runcit.
 • % Margin = Margin x 100%.

Contoh:

Siska adalah penjual beras di sebuah gerai pasar. Siska menjual beras dengan harga 11,000 / kg. Siska membeli dari pengedar besar dengan harga 9,700 / kg. Berapa margin yang diperoleh siska?

 • Harga jualan: 11,000.
 • Keuntungan: 11,000 - 9,700 = 1,300.
 • Harga Runcit: 9,700.

Pengiraan:

Margin = 1,300: 9,700 = 0,134.

% Margin = 0.134 x 100% = 13.4%.

Kelebihan Kekurangan
Pengiraan harga jualan sangat mudah.Sekiranya markupnya terlalu besar, jumlah penjualan akan mencukupi.

Catatan : Teknik harga hingga kos ditambah sangat sesuai untuk pengusaha harta tanah dan kontraktor. Kerana harga jualan produk tetap dan cenderung meningkat dari tahun ke tahun.

5. Harga ke Pakej

Harga ke pakej adalah salah satu cara untuk menentukan harga jual dengan menggabungkan banyak barang sekaligus. Bahasa yang paling mudah adalah pakej berjimat cermat.

Contohnya: pakej pembuatan laman web PKS, pakej keluarga ayam KFC, pakej fesyen kasual pintar , dll. Usahawan nampaknya memberikan potongan harga, tetapi sebenarnya dia mengaut keuntungan yang lebih besar.

Contoh:

Saya menjual pakej pembuatan laman web PKS. Anda akan mendapat pelayan, domain, tema tersuai , 10 halaman arahan, 15 catatan blog, 25 susulan e-mel.

 • Sekiranya anda membeli unit tersebut anda perlu membayar 20,000,000
 • Sekiranya anda membeli harga pakej yang lengkap, anda hanya membayar 15,000,000.
Kelebihan Kekurangan
Jumlah jualan akan meningkat dengan cepat.Anda akan mengorbankan keuntungan dari beberapa produk dalam pakej penjualan.

Catatan : Anda mesti bersedia untuk menyimpan lebih banyak produk untuk menangani ledakan penjualan.

6. Harga ke Kedudukan

Gambar rajah Penguasa Selebriti

Harga ke posisi adalah cara untuk menentukan harga jual berdasarkan kedudukan anda dalam industri. Awak kat mana?

Seorang pakar & selebriti akan mempunyai harga jualan yang sangat tinggi untuk perkhidmatan. Sama ada perkhidmatan profesional, perkhidmatan awam atau perundingan.

Oleh kerana harga ke posisi sangat terkait dengan hukum penawaran dan permintaan, mereka dapat mengenakan tarif yang sangat tinggi. Di mana, masa pakar atau selebriti berkuasa terhad, sementara permintaan pasaran yang berkaitan dengan perkhidmatan mereka tinggi.

Belum ada gambar? Berikut adalah contoh:

 • Hotman Paris bekerja sebagai peguam.
 • Raffi Ahmad bekerja sebagai penyampai.
 • Christiano Ronaldo sebagai pemain bola sepak.

Mereka bertiga adalah pihak berkuasa selebriti yang mempunyai harga jualan yang sangat mahal.

 • Harga perkhidmatan satu episod Raffi Ahmad boleh mencecah 150 juta.
 • Harga perkhidmatan peguam Hotman Paris untuk satu kes besar boleh mencecah 1.3 bilion.
 • Harga Christiano Ronaldo setiap musim liga bola sepak boleh mencapai 465 bilion.

Sekarang, mengapa ada yang ingin membayar pihak berkuasa selebriti untuk harga tersebut? Jawapannya mudah, kerana banyak orang memerlukan perkhidmatan mereka. Dan tawaran tertinggi yang mereka ambil. Hasilnya, semakin hari, semakin tinggi nilai tawar-menawar pelanggan untuk perkhidmatan mereka.

Kelebihan Kekurangan
Anda boleh mendapatkan harga perkhidmatan yang sangat tinggi.Jumlah jualan rendah.

Catatan : Ketika menggunakan teknik harga ke posisi , pastikan untuk tidak mengatasi kes-kes yang sah. Kerana nama baik anda akan mempengaruhi nilai jualan anda.

7. Harga ke Nilai

Harga ke nilai adalah cara untuk menentukan harga jual berdasarkan hasil akhir yang dicapai. Teknik ini sering digunakan oleh perunding perniagaan, perunding cukai, perunding pemasaran digital, dll.

Masih abstrak ya? Izinkan saya memberi contoh supaya lebih jelas.

Rika adalah perunding perniagaan PKS. Dia memiliki banyak pengalaman dalam meningkatkan bisnis UKM. Daripada memasang harga perundingan setiap jam, Rika memilih untuk menjual perkhidmatan menggunakan teknik harga-ke-nilai .

Di mana, Rika menawarkan penyelesaian untuk meningkatkan keuntungan pelanggan 3-5 kali ganda dalam jangka masa 3 tahun. Untuk pembayaran, Rika meminta komisen dari keuntungan pelanggan untuk jangka masa 3 tahun. Jumlah nominal sekitar 5-10% (bergantung pada perjanjian).

Butiran pengiraan:

 • Keuntungan tahun pertama: 1 bilion.
 • Keuntungan tahun kedua: 3 bilion.
 • Keuntungan tahun ketiga: 5 bilion.
 • Komisen yang dijanjikan: 10%

Jumlah komisen Rika adalah 9 bilion x 10% = 0.9 bilion atau 900 juta.

Sampai di sini faham? Jadi, teknik harga-ke-nilai menumpukan pada hasil akhir dan komisen hasil pencapaian. Semakin besar perniagaan pelanggan, semakin besar potensi pendapatan yang akan anda perolehi.

Kelebihan Kekurangan
Anda dan pelanggan anda mempunyai minat yang sama, iaitu pencapaian hasil akhir yang cemerlang.Ramai pelanggan tidak mahu membuka data keuntungan perniagaan secara telus.

Catatan : Jangan gunakan teknik harga untuk nilai pada perniagaan pelanggan yang mempunyai ukuran prestasi perniagaan yang jelas. Pastikan anda membuat perjanjian bertulis yang sah sebelum memulakan kerja.

Kesalahan Pemula dalam Menentukan Harga Jual

Semasa memulakan perniagaan, saya adalah orang yang buta terhadap nilai berbanding harga , tingkah laku pengguna, dan pesaing. Saya tidak mempunyai rancangan perniagaan. Saya tidak dapat melakukan analisis SWOT ( kekuatan, kelemahan, peluang, ancaman ). Dan akhirnya, saya menentukan harga jualan dengan cuai.

Sungguh teruk! Saya hanya fokus pada pemikiran sempit, iaitu: menjual murah, menjual banyak, bagaimanapun juga dol kabeh! Ha ha. Nasib baik saya berjumpa dengan mentor perniagaan yang betul. Dan dia membuka cakerawala saya tentang bagaimana menentukan harga jualan yang betul.

Sebagai ucapan terima kasih, saya akan berkongsi 3 kesalahan yang telah saya lakukan dalam menentukan harga jualan. Semoga anda tidak mengulangi kesilapan seperti saya.

1. Tidak Mengetahui Nilai Barang atau Perkhidmatan yang anda jual

Kesalahan pertama saya tidak mengetahui nilai produk atau perkhidmatan yang saya jual. Ini membawa saya kepada pengguna yang tidak betul dan tidak berpendidikan.

Jadi, walaupun ada penjualan, margin yang saya dapat dikelaskan sebagai kecil. Dan sekali lagi, saya mendapat banyak pelanggan setia. Adakah pening? Hehe.

2. Tidak Melakukan Penyelidikan Pasar dan Tingkah Laku Pengguna dengan Betul

Kesalahan kedua yang saya buat adalah menentukan harga jual tanpa kajian pasaran, tanpa memantau harga pasaran dan tidak meneliti perilaku pengguna terlebih dahulu.

Bagaimanapun, saya hanya menjual, menjual, menjual. Murah, murah, murah. Hingga akhirnya saya bosan dengan diri saya. Bagaimana keuntungannya? Astaga, keuntungannya sungguh tipis.

Selepas itu, saya belajar lebih banyak mengenai penyelidikan pasaran dan tingkah laku pengguna. Dan akhirnya kembali ke topik nilai vs harga dan penjualan psikologi. Bermula dari situ, saya baru memahami faktor luaran yang menentukan harga jualan, misalnya:

 • Kuasa beli pengguna.
 • Tingkah laku pengguna.
 • Pesaing serupa.
 • Nilai tambah

3. Tidak Mahu Pusing Memikirkan Keuntungan, Akhirnya Semua Produk Margin Hit Flat

Kesalahan ketiga yang saya buat sebagai usahawan baru ialah menentukan margin produk dengan tetap rata. Oleh itu, saya tidak memikirkan kekurangan produk, nilai produk dan harga pasaran.

Pada dasarnya, saya mengambil peratusan margin yang sama untuk semua produk. Jadi, sebagai contoh saya mengambil keuntungan 30%, jadi semua produk saya diratakan dengan margin 30%.

Adakah ia dihiris? Ya betul. Ha ha ha. Akhirnya , perniagaan saya tidak dapat berkembang. Saya diseret ke dalam pertandingan yang tidak sihat. Harga barang di pasaran juga semakin tidak menentu.

Catatan : Itulah tiga kesalahan yang pernah saya buat. Ambil sebagai pengajaran dan jangan mengulangi kesalahan yang sama.

Kesimpulannya

Demikianlah perbincangan bagaimana menentukan harga jualan produk dan perkhidmatan. Semua garis panduan ini fleksibel dan tidak mengikat. Anda boleh menggunakan satu atau menggabungkan beberapa teknik menjadi satu (kacukan).

Bagaimana dengan saya? Saya suka teknik harga ke masa, harga ke kedudukan, harga ke pakej dan harga ke nilai . Kadang-kadang saya menggunakan teknik ini secara individu, kadang-kadang juga, saya menggabungkannya. Bergantung pada keadaan dan keadaan penjualan.

Akhirnya, anda kini menggunakan kaedah yang menentukan harga jual? Tuliskan pendapat anda di ruangan komen sekarang.

Artikel Berkaitan