10+ Cara Mendapatkan Modal Perniagaan, Petua dari Ahli Perniagaan Berpengalaman

Cara Mendapatkan Modal Perniagaan

Cara mendapatkan modal teroka boleh dilakukan dengan pelbagai pilihan, bergantung pada keadaan anda sekarang. Mencari modal perniagaan tanpa cagaran boleh dilakukan melalui perbankan atau dari saudara dan keluarga. Namun, ini tidak selalu mudah kerana ada syarat yang mesti dipenuhi.

Modal perniagaan menjadi sangat penting ketika kita ingin membina atau mengembangkan perniagaan. Walaupun banyak orang mengatakan bahawa perniagaan tidak perlu menggunakan modal wang, hakikatnya rata-rata pengusaha boleh berjaya kerana faktor modal.

Kita perlu tahu bahawa sebenarnya mencari modal teroka sekarang tidak sesukar seperti beberapa tahun yang lalu. Hari ini terdapat banyak cara untuk mendapatkan modal teroka yang boleh dicari oleh ahli perniagaan dari pelbagai sumber.

Berikut adalah cara untuk mencari modal teroka tanpa cagaran atau dengan jaminan berdasarkan pengalaman pengusaha. Sila sesuaikan dengan keadaan anda sekarang.

1. Meminjam modal teroka dari bank dengan cagaran

Meminjam wang dari bank untuk modal teroka adalah perkara yang paling biasa dilakukan oleh pengusaha. Biasanya Bank menawarkan pinjaman dengan cagaran, yang kita kenal sebagai Pinjaman Serba Guna (KMG).

Meminjam Modal Perniagaan dari Bank

Cagaran untuk pinjaman adalah aset pelanggan, sama ada kenderaan bermotor atau harta benda. Faedah pinjaman modal dari bank cukup besar, iaitu antara 9% - 12% dengan tempoh pembayaran antara 5 tahun hingga 20 tahun, bergantung pada ukuran pinjaman modal yang diluluskan.

Untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana , Bank mempunyai program Kredit Perniagaan Rakyat. Tetapi bagi ahli perniagaan yang bukan tergolong dalam kategori PKS, pilihan dana pinjaman biasanya Pinjaman Pelbagai Guna (KMG).

Artikel lain:  Sistem Pembahagian Hasil untuk Perniagaan Kecil untuk meraih keuntungan maksimum

2. Pinjaman Modal Perniagaan dari Bank Tidak Bercagar

Selain pinjaman wang cagaran, Bank juga memiliki kemudahan Kredit Tanpa Cagaran (KTA). Jenis pinjaman ini cukup banyak diminati oleh pencari modal kerana tidak perlu memberikan jaminan kepada Bank.

Pinjaman Modal Perniagaan dari Bank Tidak Bercagar

Malangnya, pinjaman KTA ini mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada KMG. Kadar faedah KTA adalah 10% - 23%, bergantung pada berapa pinjaman dan berapa lama tempoh pembayaran. Ketahui cara meminjam wang di bank yang tidak bercagar dan syaratnya.

Bagi pengusaha yang ingin mendapatkan modal melalui KTA, sangat digalakkan untuk mengambil jangka masa ansuran yang lebih pendek. Nampaknya ansuran lebih berat, tetapi jumlah pembayaran akan jauh lebih kecil daripada mengambil jangka masa ansuran yang panjang.

3. Cara Mendapatkan Modal Perniagaan dengan Menabung

Mencari modal teroka dalam Islam melarang riba sehingga meminjamkan wang dengan faedah akan dielakkan oleh kebanyakan orang Islam. Pilihan (simpanan) ini sangat sesuai untuk mereka yang tidak suka hutang, dan tidak mahu membuat riba.

Menyimpan untuk Tujuan Perniagaan

Selain mudah dilakukan, anda tidak akan menghadapi risiko ingkar jika anda berhutang, yang boleh memberi kesan buruk kepada seluruh perniagaan anda. Menyimpan dan mengumpulkan modal untuk perniagaan sememangnya memerlukan masa yang lebih lama. Namun, dalam jangka masa panjang akan membuat anda berasa lebih tenang.

4. Cara Mendapatkan Modal Perniagaan dengan Menjual Aset dan Nilai Berharga

Selalunya kita harus mengorbankan sesuatu yang bernilai untuk tujuan yang lebih baik pada masa akan datang. Salah satunya adalah ketika kita menjual aset atau barang berharga untuk mendapatkan modal teroka.

Sebilangan aset dan aset berharga ini misalnya;

  • rumah kedai yang tidak digunakan
  • barang kemas
  • kenderaan bermotor
  • barang elektronik
  • pakaian terpakai yang masih elok
  • dan sebagainya

Menjual Aset dan Nilai Berharga

Aset dan barang berharga yang anda jual hanya 'hilang' buat sementara waktu untuk sesuatu yang lebih berguna. Pada waktunya, apabila perniagaan anda menguntungkan, sudah tentu semua aset dan barang berharga anda dapat kembali.

5. Gadai janji berharga di Pajak Gadai

Mungkin anda tidak sanggup menjual barang berharga anda untuk mendapatkan modal. Tidak ada masalah, anda boleh menggadaikan barang-barang ini di pajak gadai.

Bagi saya secara peribadi, menggadaikan barang berharga di Pegadaian boleh dikatakan seperti meninggalkan barang sahaja. Sudah tentu ada bayaran yang mesti dibayar. Selain mendapat modal perniagaan, barang berharga yang digadaikan akan tetap selamat di pajak gadai.

Gadai janji berharga di Pajak Gadai

Sesungguhnya, harga barang yang dianggarkan oleh pajak gadai biasanya tidak sebesar harga pada umumnya. Walau bagaimanapun, memandangkan faedah gadai janji yang jauh lebih kecil daripada bunga pinjaman di Bank, kaedah ini masih lebih selamat.

6. Dapatkan Modal Perniagaan dari Laman CrowdFunding

7. Meminjam Wang dari Kerabat atau Keluarga

8. Mendapatkan Modal dengan Usahasama

9. Mencari Pemberian Modal Perniagaan

10. Mencari Pelabur untuk Perniagaan Anda

11. Mengikuti Program Keusahawanan Kerajaan

Artikel Berkaitan