Ingin Membuat Lebih Dari Satu Blog? Ketahui Pertama Permaidani Keuntungan Seterusnya

Imej dari Pbnlab.comImej dari Pbnlab.com

Blogging kini merupakan aktiviti yang sering ditangani oleh ramai orang. Aktiviti ini memberikan banyak kelebihan bagi mereka yang menjalankannya. Selain dapat menyalurkan hobi dan uneg, aktiviti blog juga dapat menghasilkan wang. Titik terakhir ini akhirnya membuatkan ramai orang berminat untuk membuat aktiviti #blogging.

Walaupun begitu teruja, mereka sering membuat lebih daripada satu blog. Dengan pelbagai alasan yang ada, mereka kemudian membuat lebih dari dua blog. Tetapi sebenarnya jika menilai lebih banyak dalam membuat kedua blog ini ternyata mempunyai beberapa kekurangan di sisi lain.

Jadi sebelum anda memutuskan untuk membuat lebih dari satu blog, anda harus lebih berhati-hati dan memperhatikan beberapa kelemahannya. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan atau kekurangan daripada memiliki lebih daripada satu blog ini.

Kelebihan Memiliki Lebih Dari Satu Blog

  • Boleh Merangkul Semua Bakat Yang Dimiliki

Kelebihan pertama memiliki lebih dari satu blog ialah anda dapat merangkumi semua bakat dan minat anda dalam beberapa bidang. Sebilangan blogger sering mempunyai lebih daripada satu bakat atau minat seperti perniagaan, bola sepak, reka bentuk, automotif dan sebagainya.

Oleh itu untuk menyatakan ungkapan setiap bidang yang disukai oleh blogger, tidak jarang membuat lebih daripada satu blog. Dengan mempunyai lebih dari satu blog yang dapat mewakili setiap bidang yang mereka sukai, maka mereka menjadi lebih bebas dan lega apabila mereka dapat mengekspresikan diri.

  • Menjadikan Blog Lebih Profesional dan Niche (Istimewa)

Niche blog (khas) selalu dianggap lebih profesional dan mempunyai peluang lebih besar untuk membawa wang. Oleh itu dengan memiliki lebih dari satu blog, sudah tentu beberapa topik atau tema akan memisahkan diri mereka dan akhirnya membuat blog yang niche. Lebih-lebih lagi, blogger yang gemar melampiaskan di sisi lain juga berbakat dalam satu bidang, kemudian memiliki lebih dari satu blog akan memudahkannya untuk menjadi lebih # profesional dan menjadikan blognya sebagai niche.

Artikel lain:  Inilah 4 Manfaat Utama Memiliki Blog di Perniagaan Permulaan Anda

Kelemahan Memiliki Lebih Dari Satu Blog

  • Fokus Terpisah atau Perhatian

Selain kelebihan, ada juga kekurangan atau kekurangan memiliki lebih dari satu blog, yang pertama adalah fokus. Pasti apabila anda mempunyai lebih dari satu blog, tumpuan atau perhatian anda akan berkurang. Ini kerana anda benar-benar harus berkongsi perhatian di beberapa blog yang harus anda uruskan. Oleh itu, jika anda merasa sebagai seseorang yang harus fokus pada satu pekerjaan, maka lebih baik anda menguruskan satu blog daripada membuat banyak blog tetapi diabaikan dan diabaikan.

  • Masalah mengulas

Memiliki lebih dari satu bulan juga akan menyukarkan anda untuk memberi komen di blog lain. Kerana anda hanya boleh mengisi satu pautan URL. Oleh itu, semasa anda memberi komen, anda mesti memilih salah satu daripada banyak URL blog yang anda ada. Kecuali setiap kali anda memberi komen, anda mengisi URL blog yang berbeza, tetapi ini pasti akan mengelirukan pengunjung blog anda.

  • Lebih Banyak Masa Dibelanjakan untuk Blogging

Namanya juga mempunyai lebih dari satu blog, jadi pasti anda harus menyiapkan semua tenaga dan masa anda untuk bekerja lebih keras. Seperti karya, maka dengan mempunyai lebih dari satu blog yang bermaksud anda mempunyai beban kerja berganda. Dan satu perkara lagi yang perlu diingat ialah apabila anda mempunyai lebih dari satu blog, masa lapang anda akan berkurang.

Masa lapang yang dapat anda gunakan untuk berkumpul bersama keluarga atau bersantai bersama-sama secara automatik akan berkurang apabila beban kerja anda meningkat. Oleh itu, sebelum membuat lebih daripada satu blog, anda mesti mempertimbangkan perkara ini.

Baca juga:  Berikut adalah 5 Faedah Menulis Artikel Abadi Untuk Blog Peribadi

  • Mengurangkan Frekuensi Pos

Akhirnya, kelemahan memiliki lebih daripada satu blog adalah penurunan kekerapan catatan. Ini telah menjadi perkara yang tidak dapat dinafikan. Semakin banyak blog yang anda miliki, semakin sedikit catatan yang akan muncul di setiap blog. Sebenarnya, tidak jarang ada beberapa blog yang malah menggantung animasi sejak sekian lama tidak memuat naik posting tersebut. Walaupun catatan blog adalah sesuatu yang penting untuk menunjukkan kewujudan blog dan untuk aktiviti pengewangan blog.

Artikel Berkaitan