Stella Lee ~ Blogger Kecantikan Dunia Asli Dengan Kejayaan Global

Imej dari Stellalee.netImej dari Stellalee.net

Menjadi blogger sekarang mempunyai banyak peluang dan peluang untuk berjaya di dalam dan luar negara. Sekurang-kurangnya ini telah dibuktikan oleh Stella Lee, blogger kecantikan dari Dunia yang sudah mempunyai reputasi dunia. Dengan ketekunannya dalam menguruskan blog stellalee.net, dia akhirnya dapat memikat Etude House, jenama kosmetik terkemuka Korea untuk menjemputnya. Lalu siapa sebenarnya #blogger Stella Lee kecantikan ini? Berikutan kajian semula.

Stella Lee dan Dunia Blogging

Sebelum benar-benar menjadi blogger kecantikan, Stella, yang berusia 11 tahun, mempunyai blog yang mengandungi kehidupan sehariannya. Tetapi kerana dia ingin dapat berbahasa Inggeris dengan lancar dan ingin mewujudkan dirinya dengan hobi soleknya, gadis kelahiran Jakarta, 12 September 1992 akhirnya membuat blognya untuk memfokuskan pada tema kecantikan.

Produk kosmetik yang dibelinya dan barang-barang yang berbau kecantikan akhirnya menjadi jalan keluar untuknya menjadi blogger kecantikan. Selain menulis mengenai kecantikan, di blog ini Stella juga sering mengkritik dan memerangi kosmetik palsu yang dijual di pasaran, termasuk di kedai #online. Tanpa disangka, siaran ini mendapat banyak sokongan daripada netizen. Dari sini dia mula dikenali dan berkembang.

Artikel lain:  Diana Rikasari ~ Blogger Fesyen Popular yang Berjaya Memulakan Kasut Jenama dan Pop

Pembangunan Blog dan Hasil Perniagaan

Dari usaha gigihnya, blognya akhirnya terkenal oleh banyak orang, termasuk jenama kosmetik. Sehingga ketika itu gadis berusia 23 tahun itu juga diundang oleh banyak rancangan bual bicara dan jenama kecantikan untuk menghadiri pelancaran kosmetik mereka.

Pencapaian terbesar wanita yang masih belajar di Universiti Tarumanegara itu dijemput oleh Etude House, jenama terkenal di Korea dan juga bintang tamu di Oprah (salah satu acara talkshow paling popular di Amerika). Selain itu Stella akhirnya juga sering mendapat tawaran menjadi artis make up.

Menubuhkan World Beauty Blogger

Ketika aktiviti blognya mendapat sambutan yang baik, Stella kemudian membuat projek #komuniti dengan menubuhkan IBB Group (Worldn Beauty Blogger). Kumpulan ini sendiri adalah tempat berkumpul untuk semua blogger kecantikan yang memberi tumpuan kepada blog tema atau niche kecantikan. Untuk dapat menyertai World Beauty ini, anda mesti memenuhi beberapa syarat dalam kumpulan.

Cinta dan kesungguhan Stella Lee terhadap dunia kecantikan semestinya dihargai. Sehingga kini wanita yang mengambil jurusan Desain Komunikasi Visual di Universiti Tarumanegara sering mendapat pelbagai produk kosmetik percuma. Dalam temu bual Stella menyatakan bahawa dia dapat memperoleh puluhan produk kecantikan dalam sebulan.

Puluhan produk kecantikan yang diperoleh Stella sendiri diperoleh dari jenama kosmetik yang menghantar produk ke rumahnya dan dari pelbagai pertunjukan kecantikan yang disertainya. Dalam sebulan, wanita yang gemar melukis mengatakan bahawa dia dapat memperoleh sekitar 50-60 produk kosmetik, bergantung pada berapa banyak jenama yang dihubungi dan acara yang dia hadiri.

Kosmetik percuma Stella berasal dari pelbagai jenama antarabangsa seperti Kanebo, Lancome, Make Up For Ever, Mac, Yves Saint Laurent, Givenchy dan lain-lain. Dari sekian banyak kosmetik yang diperoleh, menjadikan anak pertama dari dua beradik tidak pernah lagi membeli produk kecantikan untuk membuatnya.

Baca juga:  Lihatlah Kehadiran 5 Blogger Terkenal di Dunia

Penulisan dan Inspirasi Make-up

Dalam menulis blog, Stella diilhamkan oleh banyak blogger kecantikan lain seperti XiaXue (blogger kecantikan dari Singapura) dan Cheesie (blogger kecantikan dari Malaysia). Semasa menulis tinjauan solekan, gadis berambut perang ini menyukai gaya penulisan godaan terperinci dengan foto yang jelas. Bagi kosmetologi, Stella sendiri mengakui bahawa dia tidak belajar solek secara khusus.

Gadis hobi yang juga suka melancong banyak belajar bagaimana membentuk diri dari tutorial di #Youtube. Tidak jarang dia juga mendapat pembelajaran solekan dari kelas solek yang diadakan ketika ada acara kecantikan.

Bagi anda yang ingin menjadi kecantikan blogger yang berjaya, Stella memberikan kunci kejayaan. Pertama menulis dengan jujur. Kedua, jadikan aktiviti blogging ini sebagai aktiviti yang menyeronokkan. Ketiga, cubalah menulis mengikut gaya anda sendiri agar kelihatan berbeza dari yang lain. Keempat, menulis tanpa mengharapkan produk percuma, atau populariti. Sekiranya anda menulis dengan tekun dan hati maka hasilnya akan muncul dengan sendirinya.

Artikel Berkaitan