Panduan WhatsApp dari Rumah, Mengekalkan Komunikasi Lancar Semasa #WorkingHome

Panduan WhatsApp dari Rumah

Sebilangan besar komuniti Dunia telah melakukan aktiviti #WorkingDoHouse semasa pandemik COVID-19, mungkin anda juga salah seorang dari mereka.

Mengubah corak kerja masyarakat juga mengubah cara kita berkomunikasi. Ya tentu saja, sejak berlakunya peraturan #BworkDiRumah, mereka yang sering bertemu secara langsung sekarang mesti terbiasa berkomunikasi melalui aplikasi e-mel, telefon dan sembang.

Perubahan dalam keadaan semasa menjadikan semakin ramai orang di dunia bergantung pada aplikasi sembang untuk menghapus jarak dengan rakan sekerja, keluarga, rakan dan lain-lain.

Dan WhatsApp adalah aplikasi sembang yang paling banyak digunakan oleh masyarakat Dunia untuk membina kedekatan antara satu sama lain, baik untuk memberi sokongan, berkolaborasi, dan tetap terhubung, agar hubungan peribadi dan profesional dijaga dengan baik.

Berdasarkan tinjauan dari Buffer, sebuah agensi pengembangan jenama dalam talian, orang pada umumnya mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dan bekerjasama ketika bekerja dari rumah ( pekerja jarak jauh ).

Tidak seperti blogger, freelancer, dan profesi lain yang terbiasa dengan #Working at Home, kebanyakan orang yang baru dalam konsep #WorkingFromHome (WHF) mengalami kesukaran, muak, dan dibebani dengan aktiviti di rumah.

Panduan WhatsApp dari Rumah

Menurut Kantar, sebuah syarikat penyelidikan pasaran, menyebutkan bahawa selama wabak COVID-19 pengguna WhatsApp mengalami peningkatan sebanyak 40% dengan pengguna berusia 18-34 tahun.

Sekarang, agar aktiviti komunikasi di WhatsApp menjadi lebih berkesan, berikut adalah panduan mudah untuk menggunakan WhatsApp dengan lancar selama tempoh #Bekerja di Rumah:

1. Tandakan Mesej dengan Ciri Bintang

Setelah mengikuti peraturan bekerja dari rumah, sudah pasti kebanyakan penyelarasan mengenai pekerjaan akan dilakukan dengan aplikasi WhatsApp dan kemungkinan besar anda akan bergabung dalam kumpulan WhatsApp yang baru.

Ini akan menjadikan pemberitahuan dari WhatsApp semakin banyak dan merangkumi mesej yang lebih penting. Jangan risau, anda boleh mengatasi masalah ini.

WhatsApp mempunyai ciri khas di mana kita dapat menandakan mesej penting yang kita hantar ke kumpulan atau di ruang sembang. Dengan begitu, kita akan menemui perbualan penting ini dengan lebih mudah di kemudian hari.

Kaedahnya sangat mudah:

Ketik dan tahan mesej yang ingin dibintangi, kemudian ketik Bintang . Sederhana itu.

Anda dapat mencari mesej yang diberikan oleh bintang dengan:

Ketik " Pilihan lain " dalam bentuk tiga titik di sebelah kanan skrin telefon anda, kemudian ketuk Mesej Berbintang.

Lalu, bagaimana jika kita lupa membintangi dokumen, pautan, atau fail media dari bulan-bulan sebelumnya?

Tidak perlu risau kerana WhatsApp mempunyai bahagian khas untuk semua fail media, pautan dan dokumen di setiap ruang sembang. Anda dapat mencari fail yang diperlukan di bahagian itu dan mengetuk bintang.

Panduan WhatsApp dari ciri Home Star

2. Laraskan Pemberitahuan

Mungkin anda sering menerima banyak pemberitahuan mesej dari kumpulan yang tidak diperlukan ketika anda melakukan perbualan atau panggilan video penting di WhatsApp. Sudah tentu ini adalah tumpuan yang sangat mengganggu dan boleh merosakkan mood seseorang.

Anda boleh menyesuaikan pemberitahuan di WhatsApp sehingga anda tahu pemberitahuan apa yang datang dari bos, rakan sekerja atau kumpulan pejabat anda.

Kaedahnya sangat mudah:

Buka sembang yang ingin anda sesuaikan pemberitahuannya, kemudian ketik nama sembang individu atau kumpulan di WhatsApp. Seterusnya, ketik Pemberitahuan Khas kemudian periksa Gunakan pemberitahuan khas .

Anda juga boleh mematikan pemberitahuan dari orang atau kumpulan tertentu jika anda tidak mahu mendapatkan pemberitahuan daripada mereka.

Buka sembang individu atau kumpulan, ketik nama individu atau sembang kumpulan, kemudian ketik Bisukan pemberitahuan . Pilih jangka masa yang anda mahu untuk mematikan pemberitahuan, kemudian ketuk OK .

Sesuaikan Pemberitahuan

3. Benamkan Sembang

Perbualan intensif di WhatsApp dengan banyak orang dan beberapa kumpulan sembang lain menjadikan tumpuan kita sering terganggu. Anda harus menetapkan keutamaan dalam perbualan, terutama jika masalah kerja memerlukan tindak balas yang cepat.

WhatsApp mempunyai ciri "Embed Chat" yang membolehkan anda menyematkan kumpulan atau orang ke bahagian atas senarai cat. Dengan ciri ini, anda tidak akan mengalami kesukaran untuk mencari perbualan dengan seseorang atau kumpulan kerja di antara kumpulan sembang lain.

Cara menggunakan ciri ini sangat mudah:

  • Untuk pengguna Android, ketik dan tahan sembang yang ingin anda masukkan. Kemudian, ketik Pin Chat .
  • Untuk pengguna iPhone, sapu ke kanan sembang yang ingin anda pin. Kemudian, ketik Pin .

Pin Chat

4. Menghantar Dokumen

Menghantar dokumen kerja kepada rakan sekerja akan merasa lebih selesa apabila anda berada dekat dengan rakan sekerja di pejabat. Walau bagaimanapun, berkongsi fail dalam talian sering menimbulkan tekanan kerana menimbulkan keraguan terhadap keselamatannya.

Nah, semasa wabak COVID-19 anda boleh menghantar dokumen kerja melalui WhatsApp tanpa perlu risau tentang keselamatan. Kerana, semua mesej di WhatsApp disulitkan dari hujung ke hujung , jadi mesej, dokumen, foto, video dan panggilan sembang anda tidak akan jatuh ke tangan yang salah.

Dengan kata lain, hanya anda dan orang yang berkomunikasi dengan anda yang dapat melihat mesej yang telah dihantar, tidak ada orang lain, bahkan WhatsApp itu sendiri.

Panduan WhatsApp dari label Home Star

Berehat sebentar dan beri salam kepada saudara-mara anda

Pada akhirnya, semua orang memerlukan rehat. Semasa berehat dari tempat kerja, cubalah menghubungi orang terdekat untuk saling memberi salam dan meringankan beban minda.

Anda juga boleh membuat panggilan kumpulan sehingga empat orang melalui WhatsApp. Cara melakukannya sangat mudah:

  • Buka sembang dengan kenalan yang ingin anda panggil melalui panggilan suara, kemudian ketuk Panggilan Suara.
  • Setelah kenalan menerima panggilan, ketuk Tambah Peserta.
  • Kemudian, pilih kenalan lain yang ingin anda tambahkan pada perbualan, sehingga maksimum empat orang.

Sekarang adalah masa yang sukar bagi semua orang, tidak terkecuali. Atas sebab ini, mari berjaya bersama-sama dalam tempoh #KerjaDumaRuma untuk mengurangkan penyebaran COVID-19.

Tidak perlu terlalu risau dan panik dengan keadaan semasa, kita masih boleh berkomunikasi dengan orang lain menggunakan WhatsApp dan pelbagai media lain.

Semoga panduan ringkas di atas dapat membantu anda bekerja di rumah dengan berkesan, dan semoga masa-masa sukar ini akan berlalu tidak lama lagi.

Baca juga:

  • Cara Membuat Pautan WA
  • Cara menggunakan Web WhatsApp

Artikel Berkaitan