10+ Cara Promosi Produk Berkesan untuk Meningkatkan Jualan

Cara Promosi Produk yang Berkesan

Bagaimana mempromosikan produk yang berkesan dan disasarkan? Seperti yang kita ketahui, untuk menghasilkan penjualan yang besar, promosi mesti berkesan dan disasarkan.

Berkesan bermaksud kita memilih cara promosi yang tepat, sementara sasaran yang tepat adalah mempromosikan ke pasar sasaran yang tepat. Mengapa kedua-duanya penting, kerana sering kali kita salah dalam melakukannya. Contohnya kita memilih kaedah promosi produk yang berkesan, tetapi seseorang memilih pasaran sasaran sehingga hasilnya tidak optimal.

Kesalahan seperti ini tidak boleh berlaku berulang kali kerana akan mengakibatkan pembaziran untuk promosi. Lalu, bagaimana mempromosikan produk dengan tepat dan tepat sasaran?

Berikut adalah beberapa cara promosi produk yang boleh anda lakukan. Sebahagian daripadanya sangat mudah dilakukan:

Cara Menggalakkan Penjualan Produk 'Blow' secara Berkesan

1. Promosi Menggunakan Media Sosial

Cara termudah dan termurah untuk mempromosikan produk adalah memasarkannya melalui media sosial. Selain digunakan untuk berinteraksi dalam talian dengan orang lain, media sosial juga sering digunakan untuk promosi.

Media sosial yang paling kerap digunakan untuk promosi adalah Facebook, Instagram, Google+ dan Twitter. Namun, pada pendapat saya, Facebook dan Instagram adalah kempen media sosial yang paling berkesan buat masa ini.

Promosi barang di media sosial boleh dilakukan secara percuma atau melalui pembayaran. Yang pasti, anda mesti mempunyai pasukan yang secara khusus mengendalikan aktiviti promosi di media sosial ini.

Sekiranya anda ingin mendapatkan kesan yang lebih cepat, maka anda boleh memanfaatkan Sociabuz di mana terdapat banyak pengaruh yang bersedia memberikan sokongan kepada perniagaan anda di media sosial.

2. Mengadakan Pertandingan Menulis Mengenai Perniagaan Anda

Sekiranya perniagaan anda menjual produk tertentu yang sering dibincangkan oleh blogger, maka cara mempromosikan produk anda boleh dilakukan dengan mengadakan pertandingan menulis artikel mengenai perniagaan atau produk anda. Sebagai contoh, perniagaan anda menjual perkhidmatan pelancongan murah kepada pengembara, jadi pertandingan menulis ini sangat sesuai untuk anda tawarkan kepada blogger pelancongan.

Dengan peruntukan khas, blogger diminta untuk menulis ulasan mengenai perkhidmatan pelancongan yang anda tawarkan. Ini akan memberi kesan yang sangat besar kerana pembaca blog pelancongan ini akan segera mengetahui perniagaan anda.

Sekiranya anda tidak mahu mengganggu pertandingan menulis, anda boleh menggunakan blogger untuk menulis artikel mengenai perniagaan anda. Satu perkhidmatan yang boleh anda gunakan adalah iBlogmarket , di mana anda boleh membayar blogger untuk menulis mengenai perniagaan anda.

3. Menjadi Penaja Acara

Cara seterusnya untuk mempromosikan produk adalah dengan menaja aktiviti tertentu yang berkaitan dengan perniagaan anda. Terdapat banyak acara yang boleh menjadi kaedah mempromosikan produk yang anda jual, pilih satu atau beberapa yang dianggap paling memberi kesan.

Katakan perniagaan anda menjual produk yang berkaitan dengan pendidikan. Kemudian anda boleh mempertimbangkan untuk menjadi salah satu penaja untuk acara pendidikan yang diadakan secara rutin.

4. Menyediakan Produk Secara Percuma

Ini adalah salah satu cara untuk mempromosikan produk yang cukup banyak dilakukan oleh ahli perniagaan hari ini. Kos untuk promosi dapat diperuntukkan dengan memberikan contoh produk ke pasaran sasaran yang mungkin berminat dengan produk yang anda jual.

Belajar dari perniagaan hosting dan penyedia domain, contoh promosi yang sering mereka lakukan adalah menyediakan domain percuma untuk setiap pembelian hosting dengan kapasitas tertentu. Memang pada mulanya anda kelihatan rugi, tetapi ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan pelanggan baru.

Pada akhirnya anda akan mendapat keuntungan apabila pengguna berpuas hati dengan perkhidmatan perniagaan anda dan terus menggunakan perkhidmatan perniagaan anda untuk jangka masa yang panjang.

5. Berikan Insentif untuk Setiap Saranan

Mempromosikan produk dengan cara ini dianggap sangat berkesan dan kesannya sangat besar. Sebabnya, calon pengguna biasanya mempercayai lebih banyak cadangan daripada rakan sekerja atau keluarga mereka daripada mengiklankan seperti biasa.

Terutama jika perniagaan anda adalah perniagaan baru yang bermula dengan produk yang mempunyai sebilangan besar pesaing. Cara mempromosikan produk dengan memberi insentif kepada orang yang berjaya mencadangkan perniagaan anda akan memberi kesan positif kepada jenama anda. Dengan kata lain, anda  menjenamakan secara berkesan.

6. Menggunakan Perkhidmatan Endorse dari Artis

Cara seterusnya untuk mempromosikan produk yang terbukti dapat meningkatkan jumlah penjualan adalah dengan menggunakan perkhidmatan sokongan dari artis Dunia. Terdapat banyak perniagaan yang menggunakan kaedah ini, dan memang mempunyai kesan yang signifikan dari segi penjualan dan juga peningkatan penonton di media sosial.

Bagi artis, sudah tentu ini adalah satu pendapatan tambahan. Dengan memanfaatkan jumlah pengikut, artis ini memperoleh wang dengan mempromosikan produk melalui Instagram mereka. Anda boleh membaca artikel yang membincangkan sebilangan artis dengan kadar sokongan Instagram termahal di Dunia .

7. Iklan di Google dan Penerbit

Mengiklan di Google adalah kaedah paling berkesan untuk mempromosikan produk dalam talian pada pendapat saya. Kami tahu bahawa pengguna internet selalu menggunakan Google ketika mencari maklumat mengenai sesuatu yang berkaitan dengan keperluan mereka. Dan itu masih berterusan hingga hari ini, mungkin selagi ada internet di dunia ini.

Iklan yang muncul di hasil carian Google dan juga di laman rangkaian penerbit Google adalah tempat yang sangat berkesan bagi peniaga untuk memasarkan produk mereka secara dalam talian. Di samping itu, menurut banyak maklumat dari pengiklan, penukaran penjualan iklan di Google dan rangkaian penerbitnya jauh lebih baik daripada iklan di media sosial.

8. Iklan di laman web / blog tertentu

Promosi produk dengan meletakkan iklan di web / blog tertentu juga dapat menjadi pilihan yang dapat Anda pertimbangkan. Namun, jangan beriklan di laman web / blog mana pun kerana ia akan sangat mempengaruhi penukaran penjualan.

Pastikan laman web tempat anda beriklan sangat berkaitan dengan produk yang anda jual. Sebagai contoh, blog yang secara khusus membahas keibubapaan dan petua menjaga anak, maka perniagaan yang paling sesuai untuk diiklankan di laman web ini adalah produk untuk ibu dan anak.

9. Promosi yang Mempengaruhi Calon Pengguna

Aktiviti promosi produk yang disebutkan di atas tidak lengkap sekiranya tidak disertakan dengan bahan promosi yang boleh mempengaruhi bakal pelanggan. Berikut adalah beberapa cara untuk mempromosikan produk dengan menggunakan bahan promosi yang menarik:

  • Beri diskaun
  • Bonus untuk pembelian nominal tertentu
  • Menawarkan Perkhidmatan Percuma sekiranya produk tersebut bermasalah
  • Menyediakan kalendar percuma
  • Perkhidmatan penghantaran percuma
  • Menyediakan tutorial dan maklumat mengenai produk
  • Dan lain lain

Baca juga:  10 Strategi Pemasaran Produk Baru untuk Pemula

Kesimpulannya

Ini adalah beberapa cara untuk mempromosikan produk dan perniagaan yang berkesan dan dapat kita lakukan untuk meningkatkan penjualan. Dari sekian banyak cara yang dinyatakan, anda harus memilih beberapa cara untuk mempromosikan barang yang paling sesuai dengan niche dan watak perniagaan anda. Semoga bermanfaat

Artikel Berkaitan