Kedai Apple Singapura Dibuka, Inilah Latar Belakang dan Kesannya kepada Dunia

Imej dari Flickr.comImej dari Flickr.com

Sebagai syarikat digital gergasi global, tidak keterlaluan jika Apple kemudiannya ingin mengembangkan untuk mengembangkan pasarannya dan mengembangkan perniagaannya. Syarikat yang kini dipimpin oleh Tim Cook selalu kelihatan agresif dalam mengembangkan perniagaan dan meningkatkan nilai keuntungan. Salah satu bukti terbaru bahawa Apple sangat bercita-cita tinggi untuk memajukan syarikat adalah rancangan untuk membuka #Apple Store di Singapura.

Berita yang pada awalnya hanya menjadi isu kini menjadi kenyataan, kerana Apple sendiri, yang diwakili oleh Naib Presiden Kanan Apple untuk Kedai Runcit dan Dalam Talian, Angela Ahrendts, telah mengesahkan dan mengesahkan bahawa ia memang akan membuka kedai rasminya di Singapura. Jadi apa latar belakang dan kesan pembukaan kedai Apple ini di Singapura? Berikutan kajian semula.

Latar Belakang Pembukaan Kedai Apple Singapura

Berita mengenai kepastian membuka kedai di Singapura sendiri cukup mengejutkan banyak pihak. Banyak yang bertanya, apa motif Apple untuk membuka kedai runcitnya di Singapura? Dilihat dari gaya kepemimpinan Tim Cook sebagai CEO Apple saat ini, tidak dapat dinafikan bahawa mereka menjalankan misi perniagaan yang besar.

Menurut Apple, pasaran Asia Tenggara memang sangat menjanjikan. Wilayah ini di Asia Tenggara, yang berpenduduk 500 juta orang, berpotensi untuk diusahakan. Sebabnya, ada data yang menunjukkan bahawa pertumbuhan penjualan telefon pintar di rantau ini meningkat 66 peratus dari tahun ke tahun dan mencecah 24 juta unit antara bulan April dan Jun 2015.

Dalam pemasaran ke Asia Tenggara, Apple sendiri telah menggunakan lesen rakan kongsi ketiga untuk penjualan produk di Asia Tenggara. Sudah tentu keadaan ini kurang baik sekiranya pasaran bertindak balas dengan baik. Sebagai tambahan kepada faktor pertumbuhan jumlah pengguna telefon pintar dan keuntungan dalam proses penjualan, satu lagi perkara yang membuat Apple memutuskan untuk membuka kedai di Singapura adalah kehadiran pekerja yang hebat.

Artikel lain:  Berikut adalah 8 Aplikasi Rahsia Apple yang hanya dapat diakses oleh pekerja

Ya, Apple diketahui mempunyai lebih dari 900 pekerja hebat di Singapore Contact Center. Dari kehebatan pekerja ini, Apple tercabar dan bersemangat untuk mula merekrut pasukan yang akan mengisi jawatan di Apple Store di Singapura.

Masa dan Lokasi Tidak jelas

Walaupun dia telah mengesahkan keputusannya untuk membuka kedainya di Singapura, tetapi ada perkara yang tidak jelas mengenai kedai Apple ini. Apa yang belum pasti dalam hal ini adalah waktu pembukaan dan keberadaan kedai atau lokasi kedai. Apple sendiri sengaja menyimpan lokasi dan masa membuka kedai.

Menurut beberapa berita yang beredar, ada yang mendakwa bahawa Apple telah memesan tempat runcit di pusat membeli-belah Knightsbridge, di Orchad Street. Tetapi berkaitan dengan berita mengenai lokasi ini Apple sendiri tidak memberi maklum balas dan belum memberikan komen. Berita yang nampaknya mengesahkan kebenarannya ialah syarikat dari California, Amerika Syarikat telah menggaji pekerja secara diam-diam sejak minggu lalu.

Kedai Apple di Singapura, Manfaat untuk Dunia

Kepastian rancangan untuk membuka sebuah kedai Apple di Singapura jelas merupakan berita baik bagi masyarakat Asia Tenggara, terutama bagi penduduk Dunia. Kenapa begitu? Kerana kedai runcit Apple yang akan menjadi kedai Apple pertama di Asia Tenggara diramalkan akan membawa banyak perubahan positif untuk Dunia.

Seperti diketahui bahawa dalam pelancaran dan pemasaran produk baru Apple, World dikenal sebagai negara yang telah lama menerima kehadiran produk terbaru Apple. Beberapa perkara seperti pelesenan rumit, pensijilan unik dan potensi pasaran Dunia adalah beberapa sebab yang menyebabkan kelewatan produk Apple memasuki Dunia

Baca juga:  Berikut adalah 5 Paten Teknologi Apple yang Paling Dinantikan

Tetapi apabila Apple telah membuka kedai runcitnya di Singapura, maka keadaan kelewatan produk Apple ke Indonesia dapat berubah. Menurut Djatmiko Wardoyo, Pengarah Kumpulan Pemasaran dan Komunikasi Erajaya Group yang mengawasi iBox di Dunia, meramalkan kewujudan Apple Store di Singapura kemungkinan besar akan membantu mempercepat pengedaran produk Apple kepada peruncit di Dunia. Di samping itu, penubuhan Apple Store kemudiannya akan menjadi alat dan penanda aras pembelajaran baru untuk iBox di Dunia.

Artikel Berkaitan